Το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας φιλοξενεί την παράσταση Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…, μια σύνθεση κειμένων από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη με τους Μάριο Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν, στο πλαίσιο της εβδομάδας μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει την αφήγηση με το σωματοποιημένο θέατρο και αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων από τα μεγαλύτερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη με κεντρικό κορμό την Ασκητική.

Ο Μάριος Ιορδάνου, εμπνευστής της ιδέας, πρωτοπαρουσίασε το έργο με τεράστια επιτυχία στο Griechische Kulturstiftung στο Βερολίνο, τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνδιοργάνωση των Εκδόσεων Καζαντζάκη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ίδρυμα Παλλάδιον και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου
Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν
Μουσική-Σύνθεση: Μάριος Ιορδάνου
Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν
Ενορχήστρωση: Μάνος Αντωνιάδης, Φώτης Μαντζαρίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Πέννυ Γκριτζάπη

Η εβδομάδα μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη, που θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 17 έως την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014, εκτός από τη θεατρική παράσταση «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…» περιλαμβάνει έκθεση με αντικείμενα και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη, προβολή της μικρού μήκους ταινίας «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ» του Μάριου Ιορδάνου, που ολοκληρώθηκε αυτήν την περίοδο με αναφορά στο Μύθο του Θησέα μέσα από την Ασκητική και ανάγνωση σε παιδιά του αριστουργηματικού παιδικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Στα παλάτια της Κνωσσού» από τον Μάριο Ιορδάνου και τη Σοφία Καζαντζιάν.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εβδομάδας έχουν ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν και διεξάγεται σε συνεργασία με τη  Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φίλοι Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας», στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη.

Η επιλογή του χώρου του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας δεν είναι τυχαία. Έγκειται στην προσπάθεια διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης αυτού του σημαντικού πολιτιστικού μνημείου. Το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας είναι και πρέπει να παραμείνει σημαντική κοιτίδα πολιτισμού. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι, παράλληλα με την απόδοση φόρου τιμής στη Ζωή και το Έργο του Νίκου Καζαντζάκη και της πολυαγαπημένης συζύγου του Ελένης, η γνωριμία και η ευαισθητοποίηση του κοινού γι’  αυτόν τον ιδιαίτερο πολιτιστικό θησαυρό.

Η διακόσμηση των χώρων του Μεγάρου είναι με την ευγενική προσφορά του ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στους χώρους της Έκθεσης θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό για το Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη.