Το πρώτο λάιβ περφόρμανς για το Nταβαντούρι θα είναι ένα επικό λάιβ. Το παραδοσιακό συγκρότημα Εβρίτικη Ζυγιά έρχεται από τον Έβρο για να μας ξεσηκώσει το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Bios.Tesla bar. Η γκάιντα, η λύρα, το καβάλι, το νταούλι. Όργανα που αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής των Θρακιωτών, στη χαρά, στη λύπη, στο γάμο, στο θάνατο, στη δουλειά, στην ξενιτιά. Ένα απρόσμενο λάιβ ειδικής έντασης και ποιότητας από ένα συγκρότημα εξαιρετικών μουσικών για πρώτη φορά στο Νταβαντούρ! Warmup: Super Mario.

Εβρίτικη Ζυγιά

Το παραδοσιακό συγκρότημα Εβρίτικη Ζυγιά πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2007. Πέντε φίλοι με βίωμα και αγάπη για την τοπική μουσική της Θράκης ένωσαν τις δυνάμεις τους και σφυρηλάτησαν το ομώνυμο σχήμα.

Εβρίτικη, επειδή έδρα έχει την περιοχή του Έβρου, το βορειότερο και ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, που ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης. Μια περιοχή πλούσια σε ιστορική και μουσική παράδοση. Θεωρείται η πατρίδα του Ορφέα, που σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο ήταν η κύρια εκπροσώπηση τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας και είχε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας.

Ζυγιά σημαίνει ζευγάρι και στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου.

Η Εβρίτικη Ζυγιά λοιπόν, αποτελείται από όργανα αρχέγονα βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και μνήμη των ανθρώπων της Θράκης. Η γκάιντα, η λύρα, το καβάλι ,το νταούλι. Όργανα που αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής των Θρακιωτών, στη χαρά,στη λύπη,στο γάμο, στο θάνατο,στη δουλειά, στην ξενιτιά.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της «ζυγιάς», που της προσδίδει αυτό το μοναδικό ύφος, είναι η επιλογή των τραγουδιών που πλαισιώνουν το ρεπερτόριο της. Οι αμέτρητες καταγραφές των μελών του σχήματος στα περισσότερα από τα χωριά του Έβρου έχουν γίνει αιτία να αναστηθούν και να ξανακουστούν τραγούδια που ήταν θαμμένα για καιρό στο συρτάρι του χρόνου. Επιπλέον, η καθημερινή επαφή των μουσικών με τον ντόπιο λαό, τους καθιστά γνώστες του αυθεντικού τρόπου γλεντιού, του παλιού και παραδοσιακού όπως λέμε- τότε που άνθρωποι γλεντούσαν με την ψυχή και τα πόδια…

Η Εβρίτικη Ζυγιά συμμετέχει σε διαφόρων ειδών εκδηλώσεις. Σε ένα μεγάλο βαθμό συνεργάζεται με χορευτικούς συλλόγους σε παραστάσεις, σεμινάρια, χοροεσπερίδες, ταξίδια και οποιουδήποτε αλλού είδους γλέντια. Παράλληλα, εμφανίζεται σε συναυλίες και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, δίνοντας μια γλυκιά νότα παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής. Φυσικά, έντονη είναι η παρουσία της στα ντόπια πανηγύρια και γάμους της Θράκης, και όχι μόνο, προσφέροντας ήχους και τραγούδια που ξεσηκώνουν και τον πιο αυστηρό κριτή.

Από το 2007, λοιπόν, η ‘‘Ζυγιά’’ αφήνει το μουσικό της αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και όχι μόνο. Ενδεικτικά, λίγες από τις κορυφαίες στιγμές στο βιογραφικό του σχήματος αποτελούν η συμμετοχή στο Πανθρακικό Αντάμωμα 2010 στις Φέρες Έβρου, η συμμετοχή δυο εκ των πέντε μελών στο διεθνές φεστιβάλ ομογενών συλλόγων Αμερικής FDF στην Καλιφόρνια το 2011, η συμμετοχή στο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων της Λευκάδας 2011, η συμμετοχή στην χοροεσπερίδα του συλλόγου Μεταξαδιωτών στη Στουτγάρδη το 2012, η κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς το 2013 με τίτλο «Τρανταφυλλόβεργα», η συναυλία στην Αθήνα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013, η συναυλία στην Αλεξανδρούπολη Έβρου το ίδιο καλοκαίρι στα πλαίσια της Γιορτής Κρασιού, η συναυλία στην Μπόβα Μαρίνα της Καλαβρίας (Νότια Ιταλία) στα πλαίσια του «paleariza music festival» τον Αύγουστο του 2013, η πλαισίωση της εκπομπής «Ελλήνων Δρώμενα-Θράκη είναι» το2014, η συμμετοχή στο «Balkan June festival 2014» στην Άρτα και τέλος η συμμετοχή της στο νεανικό Φεστιβάλ του Άρδα τον Ιούλιο του 2015.

Τα μέλη:

Παρτινούδης Αλέξης– θρακιώτικη λύρα

Στράτος Σπύρος– Γκάιντα, Καβάλι

Πασόπουλος Στρατής– Φωνή, Καβάλι

Στράτος Άγγελος– Κρουστά

Μάρκου Γεώργιος- Ακκορντεόν

Davadur

Tο Νταβαντούρι είναι η μουσική βραδιά που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην αθηναϊκή διασκέδαση με αφετηρία το Tesla και μουσική κατεύθυνση προς την Ανατολή, τη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο μέρος της Μαύρης Ηπείρου. Στο πλαίσιο της Athens Exotica εξερεύνησης, θα διευρύνουμε τα όρια της μουσικής που ακούμε τα βράδια. Στόχος μας, κάθε Σάββατο να απολαμβάνουμε  πληθωρικούς ρυθμούς όλων των πολιτισμών που διασταυρώνονται στη γεωγραφική περιοχή που βρισκόμαστε και να χορεύουμε για πολλές ώρες.  To Tesla bar φέτος με το μουσικό του προγραμματισμό θα ενώσει την Αθήνα με την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης της Μεσογείου και της Αφρικής, επικεντρώνοντας σε αραβικά, αιγυπτιακά, ελληνικά, τούρκικα, βαλκανικά ακόμα και αφρικάνικα ακούσματα, βάζοντας στην καθημερινότητά μας τραγούδια των γειτονικών μας χωρών με τις οποίες αλληλεπιδρούμε και έχουμε ανακατευτεί στο πέρασμα των χρόνων. Θα ψάξουμε όλη την καλή ξεχασμένη μουσική που είναι θαμμένη κάτω από τα layers τάσεων και επιρροών μέσα στα χρόνια και θα την αναδείξουμε.  Ψάχνοντας τα μικρά κομματάκια της μουσικής παράδοσης, των ανατολίτικων επιρροών, της ιστορίας της πόλης και την ανάμειξη με τα δυτικά ρεύματα που κάνουν την Αθήνα να είναι τόσο χαοτικά ξεχωριστή και πολυμορφική.