Η αίθουσα τέχνης «Τρίγωνο» παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Δαυίδ Μπενφοράδο. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή …

16 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Απριλίου 2012.

Ο Δαυίδ Μπενφοράδο μετά από 7 χρόνια επιστρέφει στην ανεικονική ζωγραφική και παρουσιάζει στην γκαλερί Τρίγωνο την ενότητα Ζωγραφική Μακάμ. Σε αυτήν την ενότητα συνθέτει και αυτοσχεδιάζει με οδηγό τα μακάμ, δηλαδή το τροπικό σύστημα μουσικής.

 

Ημουσική γίνεται ο οδηγός των χρωμάτων και τα χρώματα συνομιλούν με τα μικροτονικά διαστήματα για να συνθέσουν ανεικονικά στον μουσαμά τις εντυπώσεις από το εκάστοτε μακάμ. Τα μακάμ είναι ένα περίπλοκο σύστημα δομής της μουσικής που χρησιμοποιείται ευρέως από τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Ο Δαυίδ Μπενφοράδο διακρίνεται από ένα ανήσυχο και ελεύθερο ταλέντο που εκφράζει μέσα από τη ζωγραφική όλες του τις ευαισθησίες, γνώσεις και βιώματα. Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Βοστώνη στο Brandeis University και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Βουδαπέστης. Ήδη με αρκετές διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, projects, παρουσιάσεις και συμμετοχές στο ενεργητικό του. Έχει εκθέσει ατομικά στην Αθήνα, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Θεσσαλονίκη και Κέα.

Η τελευταία μεγάλη του ατομική έκθεση έλαβε χώρο στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, παραρτήματος Βερολίνου το 2010, οπού έδειξε μια σειρά έργων εμπνευσμένα από την μουσική της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά από μία τριετή περιπλάνηση που σηματοδότησε τη μύησή του στην κλασσική Οθωμανική μουσική παράδoση μέσα από το Τούρκικο Νέυ, δίνει μία καινούρια διάσταση στην αντίληψη του ήχου που βρίσκει στις αναλογίες μέσω των χρωμάτων της ζωγραφικής του και των συνθέσεών του.
 

 Επιμέλεια / κείμενο: Μαρία Ξανθάκου