Ταυτότητα και Φιλοσοφία του Dare Dance Festival

Το dare Dance Festival απευθύνεται στους εραστές της όρασης, της κίνησης, της σιωπής, της μουσικής, της ελευθερίας και του μοιράσματος. Απευθύνεται στον καθένα-καθεμία από εμάς. Έχει ως στόχο να απελευθερώσει τον κάθε συμμετέχοντα από σκέψεις που έχει για τον εαυτό του, οι οποίες δεσμεύουν και αδρανοποιούν τη φαντασία και δημιουργική του έκφραση. Το dDF προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο που είναι ή αισθάνεται δημιουργικός να συμμετέχει και να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει, μιας και βασικός του άξονας είναι η μάθηση, όχι ως μια αποστειρωμένη διαδικασία, αλλά ως βίωμα και μοίρασμα.

Η αφετηρία μας είναι μια εν δυνάμει φιλοσοφική περιέργεια για το πως υπάρχουμε στον κόσμο, στον χώρο που μας περιβάλλει ως ανθρώπινα όντα που δρουν και αντιδρούν κάθε στιγμή. Αυτή μας η περιέργεια μας έφερε αντιμέτωπους με την διαδικασία της εξερεύνησης διαφορετικών μορφών χορευτικής κινησιολογίας. Αυτό που επιπλέον μας ωθεί είναι η περιέργεια για το βλέμμα και το σώμα και πώς τους δίνεται ο χώρος να υπάρξουν μεγεθυμένα σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Η αίσθηση της όρασης παίζει πρωτεύοντα ρόλο: Η όραση προηγείται των λέξεων, γράφει ο John Berger καλλιτέχνης, συγγραφέας και κριτικός τέχνης στο βιβλίο του Ways of Seeing. Βλέπουμε τον ήλιο να δύει. Ξέρουμε το φαινόμενο στη φυσική επιστήμη που το εξηγεί. Και πάλι όμως, η γνώση και η εξήγηση δεν ταιριάζουν με όσα αντικρίζουμε. Το φεστιβάλ εστιάζει και υμνεί το βίωμα καθώς και το ελεύθερο βλέμμα και σώμα.

Η αισθητική της ομάδας μας όπως και η μεθοδολογία μας απορρέει από την ποιητική του χώρου και το ποιητικό σώμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη φύση και το δημόσιο αστικό χώρο και πως το σώμα τοποθετείται μέσα σε αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους τόπους. Επιμένουμε να δίνουμε χρόνο για να ακούσουμε τι ιστορίες που αφηγείται το σώμα και να τις αναδείξουμε. Η διεργασία είναι για εμάς το ίδιο σημαντική με το τελικό αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν να έχουν μια ποιητική ματιά και μια διάθεση να ξεπεράσουν τα όρια τους και να βρουν νέους τρόπους έκφρασης.

Cosmos 4’15 Αντώνης Μπέρτος

Τι θα παρακολουθήσουμε φέτος στο Dare Dance Festival

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 33 έργα videodance πολύ ιδιαίτερης αισθητικής διάρκειας 1’- 10’ από την Ελλάδα και χώρες απ όλο τον κόσμο: Πιο συγκεκριμένα: Αργεντινή, Κίνα, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Βραζιλία, Πολωνία.  Το γεγονός που αποτυπώνει  τη σταθερή εξέλιξη του φεστιβάλ είναι η συνεργασία με δύο σημαντικά φεστιβάλ χορού για κινηματογράφο από την Ευρώπη: Το Moovy TanzFilm Festival Köln (Κολωνία-Γερμανία) και FuoriFormato Festival | Stories We Dance and Associazione Culturale Augenblick (Γένοβα-Ιταλία).

Το φεστιβάλ κλείνει με τη δράση ON STAGE όπου χορευτές και χορεύτριες ανεβαίνουν στη σκηνή του Cinema Δαναός σε μια performance έκπληξη. Η δράση δίνει έμφαση στον πειραματισμό, την ελευθερία, την αυθεντικότητα της κίνησης του κάθε σώματος και στην αναζήτηση ιδεών σε ένα έργο συνύπαρξης. H μουσική που θα πλαισιώνει το όλο αυτό εγχείρημα θα είναι live μουσική σύνθεση  από την “Rage of Waves”.

What Next? 15’00 FR Cecil Rogue, Julien Meyzindi

Masterclasses στο πλαίσιο του φεστιβάλ

Για πρώτη χρονιά, στο πλαίσιο του Dare Dance Festival, πραγματοποιούνται την επόμενη μέρα, Κυριακή 26 Μαίου,  τέσσερα διαφορετικά masterclasses από πέντε συντονιστές με εμπειρία με θέμα τον κινηματογράφο, την κίνηση και την ψυχολογία. Στόχος τους είναι να ενδυναμώσουν το βίωμα, τη σύμπραξη, τη συνύπαρξη και το μοίρασμα. Το κάθε masterclass είναι πολύ περιεκτικό και διαφορετικό, ταυτόχρονα όμως και τα 4 είναι αλληλένδετα και συνομιλούν με τον πιο όμορφο κινητικό και κινηματογραφικό διάλογο.

Η θεματική τους είναι:

‘’Η όραση, η κίνηση και το σώμα που κατοικούμε και μας κατοικεί’’ (6.00-7.00μμ  )
“Improvising Movement” (7.10-8.10μμ)
“Νot Unlike a plant” (8.20-9.20μμ)
‘’Fluent Movement’’(9.30-10.30μμ)

Τα σεμινάρια συντονίζουν (με σειρά έναρξης) ο Αντώνης Μπέρτος (ψυχολόγος, performer σωματικού θεάτρου), η Υρώ Γαβριατοπούλου (χορεύτρια), η Άρτεμις Μανάκου (performer σωματικού θεάτρου), η Εύη Στάμου (κινηματογραφίστρια) και η Ισιδώρα Fraser. Πραγματοποιούνται στο Gazsymphony Studio στου Ψυρρή.

Parque 7’00 AR Ivan Asnicar- Ailen Cafiso

Διαβάστε επίσης: 

dDF24 – dare Dance Festival: Η 3η έκδοση της συναρπαστικής διοργάνωσης στον κινηματογράφο Δαναός