Η φετινή, παραγωγή του κύκλου Όπερα και Μόδα της ΕΛΣ, η οποία θα παρουσιαστεί στις 19 Μαΐου στο Θέατρο Ολύμπια, έχει τίτλο “Dammi i colori”. Πρόκειται για τον στίχο από την διάσημη άρια “Recondita armonia” που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι.

Μετά την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων ετών που κορυφώθηκε με τον θρίαμβο του Il sogno την περασμένη άνοιξη στο Ωδείο Αθηνών, η νέα παραγωγή του κύκλου “Όπερα και Μόδα”, σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, επιχειρεί μια τολμηρή ανατροπή, προτού εγκαινιάσει μια καινούρια σελίδα το 2017 στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ: Για πρώτη φορά, εστιάζει στο μακιγιάζ δια χειρός του «γκουρού» του χώρου Αχιλλέα Χαρίτου δίνοντάς στο στοιχείο αυτό την θέση του ενδύματος… Χρωματικές αντιθέσεις, αναπάντεχες συνθέσεις, τολμηροί  συνδυασμοί υλικών, απρόσμενες προσμείξεις δημιουργούν ένα  γοητευτικό αποτέλεσμα που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στο θεατρικό και όχι μόνο make up. Παράλληλα, η φετινή παραγωγή σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει φόρο  τιμής στην ίδια την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους σπουδαίους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν στην διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής. Μέσα από αυτό το πρίσμα η βραδιά αποτελεί παράλληλα κι ένα διαφορετικό αφιέρωμα στους κύριους σταθμούς της Μόδας του 20ου και 21ου αιώνα…

Η ιδέα και η γενική επιμέλεια είναι της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, την σκηνοθεσία – χορογραφία υπογράφει ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Ρήγος, τη μουσική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιάκας,  ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Συμμετέχουν οι μονωδοί Ινές Ζήκου (μεσόφωνος), Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) & Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος). Συμμετέχουν οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ, καθώς και ο μουσικός της ΟΛΣ Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο).

Το φετινό event θα γίνει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, πάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον Βαφτιστικό του Θ. Σακελλαρίδη. Πρόκειται για μια επιλογή υψηλού συμβολισμού καθώς η σεζόν 2015-16 είναι η τελευταία πλήρης καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, το οποίο αποτελεί την έδρα του οργανισμού από το 1944. Με τον τρόπο αυτό κλείνει πανηγυρικά ο πρώτος κύκλος του project που εγκαινιάστηκε το 2013 στις σκάλες του Ολύμπια (στο πλαίσιο του κύκλου του «φιλοξενούμενου συνθέτη» Γιώργου Κουμεντάκη) κι αργότερα συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών. Στα τρία χρόνια της δυναμικής πορείας του ο κύκλος “Όπερα και Μόδα” φιλοξένησε εκτός από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της ΕΛΣ, μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές. Ανάμεσά τους οι Δημήτρης Ντάσιος, Βασίλης Ζούλιας, MI-RO, Ορσαλία Παρθένη και φυσικά η μεγάλη κυρία του χώρου, η Λουκία.

Συντελεστές:

Ιδέα-Γενική επιμέλεια: Ίσμα Τουλάτου
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Special Guest: Αχιλλέας Χαρίτος 
Μουσική επιμέλεια – Συνοδεία παράστασης: Δημήτρης Γιάκας
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Ερμηνεύουν:  
Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος),
Ινές Ζήκου (μεσόφωνος),
Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος),
Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος),
Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος),  
Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο)    

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το corps de ballet της ΕΛΣ

Ειδική συνεργάτις: Πόλυ Χρυσανθακοπούλου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Έκθεση φωτογραφίας
«Dammi i colori…The making of», του Βασίλη Μακρή
Κέντρο επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
25 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2016
Είσοδος ελεύθερη

Ως συμβολική κίνηση σύνδεσης του σήμερα με το αύριο, του project «Όπερα & Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  φιλοδοξεί να λειτουργήσει  η έκθεση «Dammi i colori… The making of» που θα καταγράψει καρέ-καρέ την γοητευτική προετοιμασία της φετινής παράστασης μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βασίλη Μακρή. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η αποτύπωση θα αρχίσει από τα πρώτα στάδια προετοιμασίας του project “Όπερα και Μόδα” σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ρίξει μια ματιά στο «παρασκήνιο» της χρήσης του μακιγιάζ, της λειτουργίας του ως ενδύματος, της σύνδεσής του με το υλικό του βεστιαρίου αλλά και με τις ειδικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν. Πώς συλλαμβάνει ο δημιουργός την πρώτη ιδέα; Πώς αντιδρά όταν δεν τον ικανοποιεί; Πόση χαρά αισθάνεται όταν βλέπει να παίρνει σάρκα και οστά ό,τι έχει στο μυαλό του; Πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι μπορεί να λειτουργήσει ως μια σύγχρονη δημιουργία υψηλής ραπτικής, «διαπερνώντας», ταυτόχρονα τις βασικότερες τάσεις του 20ου αιώνα;  Πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο του θεατρικού ενδύματος και γενικότερα την ευρύτερη σύγκλιση της Όπερας με την Μόδα, δυο κόσμων εξίσου λαμπερών και πολυσυλλεκτικών;

Ο Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει επαγγελματικά από το 1985. Ειδικεύτηκε αρχικά στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, ενώ τα τελευταία χρόνια φωτογραφίζει συστηματικά πρόβες και παραστάσεις, υποστηρίζοντας τις τέχνες και τα γράμματα, στην Ελλάδα της κρίσης. Από το 2011 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

*Για τα εγκαίνια της έκθεσης θα εξυπηρετεί το shuttle bus που συνδέει το Σταθμό Μετρό Συγγρού – Φιξ με το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (αφετηρία επί της οδού Καλλιρρόης και άφιξη στην αρχή της Εσπλαναδας). Θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια 30’ πριν και μετά από την εκδήλωση.

Συνδιοργανωτής: Με μεγάλη χαρά η εταιρεία Swarovski, ένα όνομα που ταυτίζεται με τη λάμψη και το φως, στηρίζει ως συνδιοργανωτής της φετινή παραγωγή του κύκλου «Όπερα και Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το «Dammi i colori» ταιριάζει απόλυτα με τη φυσιογνωμία της Swarovski αφού οι δημιουργίες της διαχρονικά μαγνητίζουν τα βλέμματα στον χώρο των τεχνών.

Το πάθος της εταιρείας για την τελειότητα, την άριστη ποιότητα και την λάμψη συναντά το σύγχρονο όραμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής η οποία τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στα πολιτιστικά μας δρώμενα έχοντας επιτύχει εντυπωσιακό «άνοιγμα» στην κοινωνία γενικά αλλά και τις νεότερες ηλικίες ειδικότερα. Φαντασία, καινοτομία και παράδοση είναι αξίες τις οποίες προβάλλει δημιουργικά η Swarovski κι εν προκειμένω τις μοιράζεται με το κοινό της ΕΛΣ!