Archive Content / Archive Content

Δάφνις και Χλόη

Μετά την ολοκλήρωση των εξαιρετικά επιτυχημένων παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, το έργο Δάφνις και Χλόη του Κωνσταντίνου Ρήγου, μια παράσταση…

Μετά την ολοκλήρωση των εξαιρετικά επιτυχημένων παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, το έργο Δάφνις και Χλόη του Κωνσταντίνου Ρήγου, μια παράσταση ορόσημο στην πορεία του Χοροθεάτρου Οκτάνα, έρχεται στην Αθήνα, στο Παλλάς για περιορισμένες παραστάσεις από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2010.

Αφετηρία του Δάφνις και Χλόη το ομώνυμο ποιμενικό μυθιστόρημα του Λόγγου, αλλά και το αριστούργημα του ιμπρεσιονιστή συνθέτη Μορίς Ραβέλ, γραμμένο κατά παραγγελία, για τον Σερζ Ντιάγκιλεφ και τα Ρωσικά μπαλέτα.

Οκτώ πρόσωπα, πρωταγωνιστές κάποιας άλλης, παράλληλης πραγματικότητας, μεταφέρονται «μαγικά» στο χώρο της σκηνής. Πρόκειται για ένα χώρο με απροσδιόριστη ταυτότητα που αν και δεν περιορίζεται από τοίχους, τα όριά του είναι σαφή και αμετάβλητα.

Ένα ξύλινο πάτωμα, ένας φθαρμένος καναπές και ένα διαβρωμένο ταβάνι, απομεινάρια μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί, ορίζουν το δωμάτιο μέσα στο οποίο τα τέσσερα ζευγάρια θα «παίξουν» τις περιπέτειες του Δάφνιδος και της Χλόης. Επεισόδια του μυθιστορήματος ιδωμένα σε ένα χρόνο παρόντα, κινητοποιούν τα πρόσωπα να υποδυθούν εκτός από το βασικό ζευγάρι και τους ρόλους του Δόρκωνα, της Λυκαίνιον, των τριών Νυμφών, των Πειρατών, της Σύριγγας και του Πάνα.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος μέσα από την αναβίωση του Δάφνις και Χλόη, αναζητά με εμμονή τα ίχνη του απόλυτου έρωτα και της αβίαστης, σχεδόν φυσικής γέννησής του. Με το λεξιλόγιο του σύγχρονου χορού συνθέτει μια ιστορία που σηματοδοτείται από ανατροπές και αντιφάσεις, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί με χιούμορ τα πρόσωπα που διατρέχουν την αφήγηση.

Η ερωτική επιθυμία, η ποίηση των σωμάτων και ο αισθησιασμός θα αποτελέσουν την αφετηρία της προβληματικής μέσα από μια σημερινή οπτική που δεν παύει να ατενίζει με νοσταλγία το ρομαντικό έρωτα, τη χαμένη αθωότητα και τη λαχτάρα της πρώτης επαφής. H παράσταση εστιάζει στο άγριο ξύπνημα της σεξουαλικότητας που δεν αφήνει περιθώρια στη λογική, παρά κυριεύει το μυαλό και το σώμα, γεννά τη βία και την απόγνωση, γυρεύοντας ικανοποίηση.

Σκηνοθεσία- χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, Μουσική: Μορίς Ραβέλ, Δραματουργία: Ξένια Αηδονοπούλου, Σκηνογραφία: Αντώνης Δαγκλίδης, Κοστούμια: Νατάσσα Δημητρίου, Βοηθός Χορογράφος: Μυρτώ Κοντονή.

Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Αντώνης Βαής, Μιχάλης Θεοφάνους, Τάσος Καραχάλιος, Κατερίνα Λιόντου, Μαρκέλα Μανωλιάδου, Βαγγέλης Τελώνης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αγγελική Τρομπούκη.

Τέχνες / Νέα

Δάφνης και Χλόη

Οι ξυλογραφίες και οι λιθογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Βαρλάμος για το μυθιστόρημα Δάφνης Και Χλόη του Λόγγου παρουσιάζονται σε μια έκθεση που διοργα

Οι ξυλογραφίες και οι λιθογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Βαρλάμος για το μυθιστόρημα Δάφνης Και Χλόη του Λόγγου παρουσιάζονται σε μια έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Το έργο Δάφνης και Χλόη είναι μια ποιμενική ερωτική μυθιστορία που διαδραματίζεται στη Λέσβο, πατρίδα του συγγραφέα, τον οποίο η σύγχρονη έρευνα τοποθετεί στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ.

Αφηγείται την περιπέτεια δύο έκθετων παιδιών που αγαπιούνται χωρίς να ξέρουν τι είναι ο έρωτας˙ μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία για τη χαμένη αθωότητα. Πρόκειται για βουκολική ποίηση πλημμυρισμένη από το πάθος της αγάπης, όπως το συναντάμε σε βουκολικά αφηγήματα, και κυρίως σε δράματα, του δέκατου όγδοου αιώνα.

Γενιές και γενιές το αγάπησαν, ξεχωρίζοντάς το από όλα τα αρχαία μυθιστορήματα. Αναρίθμητες είναι οι εκδόσεις και οι μεταφράσεις του. Πολλοί συγγραφείς επηρεάστηκαν από τον Λόγγο, π.χ. ο Μπερναρντέν ντε Σαιν-Πιέρ στο έργο του Παύλος και Βιργινία.

Μεγάλοι καλλιτέχνες, από την Αναγέννηση έως  τις μέρες μας, εμπνεύστηκαν από το Δάφνης και Χλόη  πίνακες και γλυπτά, ξυλογραφίες και ταπισερί, μουσικές συνθέσεις και χορογραφίες. Στον 20ο αιώνα εικονογράφησαν εκδόσεις του ο Μποννάρ, ο Μαγιόλ και ο Σαγκάλ. 
 
Ο Γιώργης Βαρλάμος δημιουργεί σήμερα μια νέα έκδοση του Δάφνης και Χλόη που κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Διάττων σε μετάφραση Ρόδη Ρούφου. Αξιοποιώντας τις βαθιές γνώσεις της χαρακτικής και της τυπογραφίας, δίνει τη δική του άποψη με εικόνες  και υψηλά αισθήματα, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στο έργο.

Ο Γιώργης Βαρλάμος σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τον Αργυρό και τον Παρθένη, και χαρακτική με δάσκαλο τον Κεφαλληνό, με τον οποίο συνεργάστηκε επί δεκατέσσερα χρόνια. Στη δεκαετία του 1950 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού χαρακτική στο εργαστήριο Καμί, καθώς και την τέχνη του γραμματοσήμου στο Τεχνικό Κολλέγιο Εστιέν. Είναι γνωστός ως ζωγράφος και χαράκτης. Με εξαίρεση τον Γαλάνη, είναι ίσως ο μόνος που καλλιέργησε  όλα τα είδη της χαρακτικής : χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία. Έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, έχει επιμεληθεί και εικονογραφήσει πάνω από 200 βιβλία.