Μετά την ολοκλήρωση των εξαιρετικά επιτυχημένων παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, το έργο Δάφνις και Χλόη του Κωνσταντίνου Ρήγου, μια παράσταση ορόσημο στην πορεία του Χοροθεάτρου Οκτάνα, έρχεται στην Αθήνα, στο Παλλάς για περιορισμένες παραστάσεις από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2010.

Αφετηρία του Δάφνις και Χλόη το ομώνυμο ποιμενικό μυθιστόρημα του Λόγγου, αλλά και το αριστούργημα του ιμπρεσιονιστή συνθέτη Μορίς Ραβέλ, γραμμένο κατά παραγγελία, για τον Σερζ Ντιάγκιλεφ και τα Ρωσικά μπαλέτα.

Οκτώ πρόσωπα, πρωταγωνιστές κάποιας άλλης, παράλληλης πραγματικότητας, μεταφέρονται «μαγικά» στο χώρο της σκηνής. Πρόκειται για ένα χώρο με απροσδιόριστη ταυτότητα που αν και δεν περιορίζεται από τοίχους, τα όριά του είναι σαφή και αμετάβλητα.

Ένα ξύλινο πάτωμα, ένας φθαρμένος καναπές και ένα διαβρωμένο ταβάνι, απομεινάρια μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί, ορίζουν το δωμάτιο μέσα στο οποίο τα τέσσερα ζευγάρια θα «παίξουν» τις περιπέτειες του Δάφνιδος και της Χλόης. Επεισόδια του μυθιστορήματος ιδωμένα σε ένα χρόνο παρόντα, κινητοποιούν τα πρόσωπα να υποδυθούν εκτός από το βασικό ζευγάρι και τους ρόλους του Δόρκωνα, της Λυκαίνιον, των τριών Νυμφών, των Πειρατών, της Σύριγγας και του Πάνα.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος μέσα από την αναβίωση του Δάφνις και Χλόη, αναζητά με εμμονή τα ίχνη του απόλυτου έρωτα και της αβίαστης, σχεδόν φυσικής γέννησής του. Με το λεξιλόγιο του σύγχρονου χορού συνθέτει μια ιστορία που σηματοδοτείται από ανατροπές και αντιφάσεις, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί με χιούμορ τα πρόσωπα που διατρέχουν την αφήγηση.

Η ερωτική επιθυμία, η ποίηση των σωμάτων και ο αισθησιασμός θα αποτελέσουν την αφετηρία της προβληματικής μέσα από μια σημερινή οπτική που δεν παύει να ατενίζει με νοσταλγία το ρομαντικό έρωτα, τη χαμένη αθωότητα και τη λαχτάρα της πρώτης επαφής. H παράσταση εστιάζει στο άγριο ξύπνημα της σεξουαλικότητας που δεν αφήνει περιθώρια στη λογική, παρά κυριεύει το μυαλό και το σώμα, γεννά τη βία και την απόγνωση, γυρεύοντας ικανοποίηση.

Σκηνοθεσία- χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, Μουσική: Μορίς Ραβέλ, Δραματουργία: Ξένια Αηδονοπούλου, Σκηνογραφία: Αντώνης Δαγκλίδης, Κοστούμια: Νατάσσα Δημητρίου, Βοηθός Χορογράφος: Μυρτώ Κοντονή.

Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Αντώνης Βαής, Μιχάλης Θεοφάνους, Τάσος Καραχάλιος, Κατερίνα Λιόντου, Μαρκέλα Μανωλιάδου, Βαγγέλης Τελώνης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αγγελική Τρομπούκη.