Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, το Φουγάρο εγκαινιάζει την Fougaro Craft Fair #3. Φέτος, η μεγάλη αυτή έκθεση εστιάζει στη μόδα.

Οκτώ νέοι δημιουργοί με ρούχα, 16 σχεδιαστές κοσμημάτων, 9 σχεδιαστές με αξεσουάρ και 2 μικρές «εκθέσεις» μέσα στην έκθεση – η μία αφιερωμένη στην υψηλή ραπτική με 4 σχεδιαστές υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Πάντου και η δεύτερη με 4 νέους σχεδιαστές που επιμελείται το team του περιοδικού Ozon – προσπαθούν να αποτυπώσουν ένα κομμάτι της μεγάλης σχεδιαστικής αλλά και εμπορικής έκρηξης σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

H έκθεση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, εξετάζει την μόδα σαν craft – σαν χειροτεχνία δηλαδή – και σαν συνέχεια μιας μεγάλης παράδοσης που εν πολλοίς, με την εισβολή του βιομηχανικού έτοιμου ενδύματος, έχει χαθεί. Νέοι σχεδιαστές που ξεκινούν από το μηδέν και βρίσκουν το δρόμο μόνοι τους, επινοώντας δικές τους τεχνικές: άλλοι με εξειδικευμένες σπουδές που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα πατρόν στον υπολογιστή και άλλοι που συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση της ραπτικής που υπήρχε στην χώρα μας. Όλοι μαζί σε ένα snap shot που προσπαθεί να καταγράψει ένα κομμάτι της σημερινής πραγματικότητας στον τομέα αυτόν.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, έχουμε άλλα 3 μικρά αφιερώματα: Τέσσερεις δημιουργοί κάνουν κεραμικά – οι 2 από αυτούς μάλιστα, κεραμικά εμπνευσμένα από το οπλοστάσιο της ραπτικής – 6 έπιπλα και 5 αντικείμενα.

Συμμετέχουν οι: 157+153, 2MY, Μάνος Ανδρέου, Actipis, Christina Alexiou, Aumorphia, Μάρω Βασιλειάδου, Anya Vardas, Πένυ Γατσά, Kωνσταντίνα Γεωργοπούλου, Mari Goga, Christina Darras, Dassios Digitaria, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Zooms, Vassilis Zoulias, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Ίρινα Καλιντζάκη, Ανδρέας Κάλντας, Γιάννης Καρλόπουλος, Γιάννης Κατσάνος, Αντώνης Κυριακούλης, Clay Lab, Rallou Katsari, Savina Kioseoglou, Pericles Kondylatos, Alexandra Koumba, Celia Kritharioti, Κατερίνα Λεμπέση, Αντρέας Λυμπεράτος, Elia LaNoire, Laskaris, Loukia, Έλενα Μαλασιώτη, Μαργαρίτα Μυρογιαννη, Maraveya, Matalou at Home, Nefelia, Nizal, OOH MY DOG, Paul Sarz, Pavlina Alexia Jewel, psarokokalo creative studio, Redo, Rubberize, ΣΟΜΦ, ΖάχοςΣταθόπουλος, Στρίγγλες, Studiolav, Theia, Think Maker, Tourvas, Virginia Tzioti, UC Apparel, Fiks, Πάρης Χαβιάρας, Έφη Χαλικοπούλου, Hallelujah, Γιολάντα Ψαροπούλου.

Αναλυτικότερα, έχουμε ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην υψηλή ραπτική, που το επιμελείται ο Μιχάλης Πάντος: Τέσσερεις δημιουργοί, η Λουκία, ο Λάσκαρης Βαλαβάνης, η Σήλια Κριθαριώτη και ο Βασίλης Ζούλιας προσεγγίζουν το ίδιο θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.

Η Λουκία, femme du monde, πιστή στους αυστηρούς «κανόνες» της Υψηλής Ραπτικής δημιουργεί, προσεγγίζοντας ποιητικά, τις μεγάλες τέχνες που τη συναρπάζουν: θέατρο, ποίηση, κινηματογράφος, μουσική & ζωγραφική.

Ο Λάσκαρης Βαλαβάνης είναι ένα είδος προς εξαφάνιση! Μοναδικός στην κοινωνία της ειδίκευσης που σήμερα έχει χαθεί: πολυτάλαντος, έχει τις ικανότητες των μεγάλων δημιουργών του 20ου αιώνα. Σχεδιάζει, ετοιμάζει το πατρόν, κόβει, ράβει και κεντά. Έτσι, κάθε ρούχο που βγαίνει από το ατελιέ του έχει πραγματικά περάσει από τα χέρια του δημιουργού σε όλα του τα στάδια.

Η Σήλια Κριθαριώτη παρέλαβε και συνεχίζει, δίνοντας μια καινούργια πνοή, έναν ιστορικό οίκο της Αθήνας: τον οίκο Τσούχλου που άνοιξε το 1906. «Βαριά» και ενδιαφέρουσα κληρονομιά μια και μαζί με τον οίκο παρέλαβε και το προσωπικό του: παλιές μοδίστρες και κεντήστρες που τη μύησαν σε τρόπους και μυστικά της υψηλής ραπτικής που σήμερα έχουν χαθεί!

Ο Βασίλης Ζούλιας εμπνέεται, με θρησκευτική σχεδόν εμμονή, από την εικονική πραγματικότητα μιας εξιδανικευμένης κοινωνίας αστών που την απεικόνισε ο κινηματογράφος της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Μένει πιστός στο στυλ που αγαπά, καταφέρνοντας ωστόσο να δημιουργήσει ρούχα απολύτως σύγχρονα…

Δεύτερο κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στο street wear ή αλλιώς στην μόδα της καθημερινότητας. Οκτώ νέοι σχεδιαστές (Nizal, ΣΟΜΦ, Hallelujah, Zooms, Theia, Digitaria Collective, Maraveya, UC Apparel) δείχνουν από μία collection “capsule”. Μία μικρή συλλογή, δηλαδή, που προσπαθεί να αποτυπώσει το στίγμα και το όραμα του καθενός.

Η Nizal και η UC Apparel επαναδομούν το casual wear με ευρηματικά πατρόν η πρώτη και με concept στάμπες η δεύτερη.

Η Maraveya ισορροπεί ανάμεσα σε μία πολύ γήινη χειμωνιάτικη συλλογή από πλεχτά και μία με βραδινά «αέρινα» φορέματα.

Η DIGITARIA θα μας δείξει την DIGITARIA COLLECTIVE, μικρές συλλογές ρούχων που ετοίμασε σε συνεργασία με εικαστικούς. Στο Φουγάρο θα δείξει μία συλλογή που έχει ετοιμάσει με τον Πάρη Χαβιάρα και μία με παιδικά ρούχα με την Έφη Χαλικοπούλου.

Η ΣΟΜΦ αναπαράγει το παραδοσιακό «κοφτό» κέντημα αναδομώντας το με laser cuts πάνω σε μικρά μαύρα βραδινά φορέματα.

Οι Hallelujah και οι Zooms είναι πιο κοντά στο street fashion. Δεν κάνουν διανομή, αλλά διαθέτουν οι ίδιοι τα ρούχα τους σε μικρές συλλογές που αλλάζουν συχνά, ανακυκλώνοντας με επιτυχία ξεχασμένα funky υφάσματα από τις αποθήκες του κέντρου.

Στα κοσμήματα έχουμε 16 σχεδιαστές: όλοι νέοι που λίγο-πολύ καλύπτουν όλη την γκάμα των διαφορετικών τεχνικών και «σχολών». Έτσι οι Paul Sarz, Ραλλού Κάτσαρη, Pavlina Alexia Jewel, Βιργινία Τζιώτη δουλεύουν πιο παραδοσιακά στον πάγκο της χρυσοχοΐας, η Αλεξάνδρα Κούμπα και η Μαργαρίτα Μυρογιάννη την αρχαία τεχνική του lost wax, η Nefelia κάνει κοσμήματα από πλεξιγκλάς, η Χριστίνα Δάρρα, ο Περικλής Κονδυλάτος και η Κωνσταντίνα Γεωργοπούλου montage, ο Σπύρος Ακτύπης μια δική του τεχνική με βότσαλα, η Elia La Noire, η Μάρω Βασιλειάδου, η Fiks και η Ίρινα Καλιντζάκη δικές τους μικτές τεχνικές και η Βερόνικα Ηλιοπούλου πλεχτά κοσμήματα.

Στις τσάντες τώρα. O Tourvas αναπαράγει τον γνωστό τουρβά ή ντορβά σαν μια minimal ελληνική back pack, η Three legs and a model τσάντες και αξεσουάρ για ποδήλατα, η Χριστίνα Αλεξίου σχεδιάζει την δική της εκδοχή για το ελληνικό ταγάρι, η Rubberize τσάντες από ανακυκλωμένα κομμάτια σαμπρέλας και η Πένυ Γατσά κατασκευάζει patchwork τσάντες ανακυκλώντας υπολείμματα υφασμάτων επίπλωσης, ο Γιάννης Καρλόπουλος τσάντες φτιαγμένες από πανό διαμαρτυρίας διαδηλώσεων, η Matalou at home μας παρουσιάζει την δική της εκδοχή της τσάντας – τουριστικό σουβενίρ. Ο Δημήτρης Ντάσσιος, τέλος, μας παρουσιάζει μια “glam rock” σειρά από τσάντες -σχολιασμό στον ύστερο «χιπισμό»- με ένθετα στοιχεία από νομαδικούς πολιτισμούς σε δεύτερη χρήση. Η Μαρία Γέρουλα ΜΥgreek scarf σχεδιάζει μαντήλια και πασμίνες και οι Στρίγγλες από την Τρίπολη γιακάδες και πλεκτά κασκόλ.

Τέλος, το περιοδικό Ozon και ο Γιώργος Κελέφης επιμελούνται μια παρουσίαση έκπληξη με 4 νέους σχεδιαστές με αξεσουάρ κυρίως. Τους Studiolav, ReDO, Aumorphia, OHH MY DOG.

Στα έπιπλα έχουμε 5 πολύ ενδιαφέροντες σχεδιαστές: ο εικαστικός Μανώλης Ζαχαριουδάκης κατασκευάζει σκαμνάκια από κλαδιά και σανίδες. Η βασίλισσα της ανακύκλωσης Γιόλα Ψαροπούλου μας δίνει τη δική της εκδοχή του «σύνθετου» – εμβληματικού επίπλου της δεκαετίας του ’60- συνθέτοντας έπιπλα που βρίσκει στα σκουπίδια περιφρονημένα ακόμη και από τους παλιατζήδες. Ο Think Maker σχεδιάζει τραπεζάκια από ανακυκλωμένα skateboards αλλά και το θρόνο των καινούργιων φυλών από βέσπα. O Ανδρέας Κάλντας επαναχρησιμοποιεί σανίδες από υλικά οικοδομών σαν μία «μονάδα» κατασκευής και «χτίζει» έπιπλα που παραπέμπουν σε κονστρουβιστικά πάτσγουόρκ. Η Μάρη Γκόγκα τέλος σχεδιάζει και κατασκευάζει αντικείμενα στην παράδοση των objects-trouve με ξεκάθαρη πρακτική και χρηστική πλευρά.

Στα αντικείμενα τώρα, ο Ζάχος Σταθόπουλος εκθέτει «αυθαίρετα για πουλιά», οι 157+153, σχεδιαστική ομάδα από την Θεσσαλονίκη -συγκινητικά πιστοί στην ουτοπία του βιομηχανικού σχεδιασμού στην Ελλάδα- δείχνουν μια συλλογή από αντικείμενα σχεδόν πρωτότυπα, μιας και η παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η Έλενα Μαλασιώτη τώρα σχολιάζει με τις κούκλες της την συλλογή ρούχων που εκθέτουν οι Zooms, το Psarokokalo creative studio funky «γεμιστά» παιγνίδια-κούκλες για μικρούς και μεγάλους.

Κεραμικά τώρα, έχουμε την 86χρονη Κατερίνα Λεμπέση μέλος μιας οικογένειας αγγειοπλαστών από την Σίφνο, «ζωγραφίζει» τα κεραμικά που παράγουν στον τροχό ο γιός της και ο εγγονός της, έναν μαγικό μονόχρωμο κόσμο με δέντρα και πουλιά. Η Anya Vardas εκθέτει μια δουλειά – σχόλιο στην μόδα με κεραμικά με σχέδια από δαντέλες. Η Clay Lab θα μας δείξει τα post μινιμαλιστικά κεραμικά της και η Σαββίνα Κιοσέογλου σχολιάζει και αυτή με τον τρόπο της τα υλικά και τις δαντέλες της ραπτικής.

Τέλος, ο Γιάννης Κατσάνος θα δείξει φωτεινά κουτιά, ο Αντώνης Κυριακούλης έναν καθρέπτη και ο Αντώνης Λυμπεράτος μία «καλύβα», ένα γλυπτό – δοκιμαστήριο που ετοιμάζει ειδικά για την Fougaro Craft Fair #3.

Επιμέλεια: Δημήτρης Ξανθούλης
Προσκεκλημένοι επιμελητές: Μιχάλης Πάντος, Ozon
Γλυπτική εγκατάσταση: Αντώνης Λυμπεράτος
Βοηθός παραγωγής: Φίλιππος Δημητρακόπουλος