Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino,  παρουσιάζει μια νέα πλατφόρμα τέχνης με τίτλο «Costa Navarino: Engaging Art» στο Navarino Dunes, η οποία διαρκεί από τις 8 Ιουνίου 2013, όταν και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, έως και τις 6 Οκτωβρίου 2013.

Στην έκθεση που έχει επιμεληθεί ο εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης και θα διαρκέσει έως 6 Οκτωβρίου, συμμετέχουν τέσσερις in-residence καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσιάζουν διαδοχικά τις ατομικές τους εκθέσεις. Κύριο σημείο αυτής της εικαστικής εμπειρίας αποτελεί το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες Δημήτρης Αντωνίτσης, Jeffrey Apoian, Κωνσταντίνος Λαδιανός και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, δημιουργούν το επόμενο έργο τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μαζί με τους επισκέπτες των ξενοδοχείων, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά μέσα από workshops. Το φετινό θέμα “60 περάσματα το λεπτό” εστιάζει στη σύνδεση δύο πολύ διαφορετικών μεταξύ τους πρακτικών, της χειροτεχνίας και λαογραφικής παράδοσης, με τη σύγχρονη τέχνη. Παράλληλα με το Westin Tower όπου κάθε μήνα φιλοξενείται ένας καλλιτέχνης, σε έναν ακόμη χώρο παρουσιάζονται τα έργα των υπόλοιπων καλλιτεχνών.

Όπως σημείωσε η κα. Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου, «Η τέχνη αποτέλεσε από την αρχή μια ουσιαστική παράμετρο της εμπειρίας στην Costa Navarino, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της. Ο σημαντικός της ρόλος αναδεικνύεται μέσα από τα πρωτότυπα και σπάνια έργα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα που συνυπάρχουν αρμονικά, με τις δημιουργίες γνωστών συγχρόνων ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. Πιστεύουμε ότι αυτή η νέα πλατφόρμα τέχνης που εγκαινιάζουμε θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες μας όχι μόνο να βιώνουν την τέχνη αλλά και να τη δημιουργούν. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες γίνονται μέρος της ιστορίας του έργου αλλά και της Costa Navarino.».

Ο Δημήτρης Αντωνίτσης συμπλήρωσε: «Σε αυτό το μοναδικό τοπίο, οι καλλιτέχνες αντλούν έμπνευση και δημιουργούν το νέο τους έργο, μαζί με τους επισκέπτες. Σε όσους βρεθούν σε αυτό το νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα, δίνεται μία ξεχωριστή ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά και να διερευνήσουν από κοινού με τους καλλιτέχνες, τις διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης και της λαογραφικής παράδοσης».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η γνωστή βρετανίδα συγγραφέας του bestseller «Το Νησί» Victoria Hislop, η οποία το προηγούμενο βράδυ είχε παρουσιάσει στο Αμφιθέατρο του Navarino Dunes, το νέο της βιβλίο «Ο Τελευταίος Χορός» που επίσης έχει εμπνευστεί από την Ελλάδα. Ανάμεσα στους επισκέπτες των ξενοδοχείων που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, ήταν και ο Σκωτσέζος θρύλος του γκολφ Colin Montgomerie αλλά και ο γνωστός παραγωγός ταινιών Terry Dougas.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗΣ (1.5-9.6)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ETH της Ζυρίχης Ελβετίας και Rensselaer Polytechnic Institute της Νέας Υόρκης (Master of Science). Βραβεύθηκε για την μικρού μήκους ταινία του, «Περασμένα Μεγαλεία και Τωρινές Στεναχώριες» σε συνεργασία με το στούντιο ταινιών του  Robert de Niro. Τα έργα του έχουν ευρέως παρουσιαστεί σε 15 ατομικές και 35 ομαδικές εκθέσεις. Εχει δημοσιεύσει τη μονογραφία «Showhungry» (Koan) και σε μια photonovella  «Αγάθων ή Πανικός στη Βαϊμάρη» (Futura). Τα έργα του Αντωνίτση περιλαμβάνονται σε διάφορες συλλογές: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη – Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα – Fondazione per la Fotografia, Τορίνο, Ιταλία – Benedikt Taschen Collection, Κολωνία, Γερμανία.

JEFFREY APOIAN (10.6-4.8)

Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια, Πενσυλβανίας. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Αυτοδίδακτος, ο Apoian μετακομίζει στο Μανχάταν  το 1989 και εστιάζει  στην εμπορική και καλλιτεχνική φωτογραφία. Στους πελάτες του συμπεριλαμβάνονται οι: Hugo Boss, Clairol, Robert Lee Morris, Victoria Secret. Φωτογραφίζει διασημότητες όπως η Chloe Sevigny, η Isabella Rosselini και η Yoko Ono, ο Sting και άλλους . Πολλαπλά βραβευμένος από το Graphis Annual, Graphis Nudes και APA. Είναι γνωστός για τη σύγχρονη χρήση της φωτογκραβούρας, της κυανοτυπίας, της ασημοτυπίας και νταγκεροτυπίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΔΙΑΝΟΣ (5.8-8.9)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε ζωγραφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών. Η κεντητική είναι η βασική μορφή έκφρασης του Λαδιανού, αν και η οντολογική ανησυχία του συχνά  υλοποιείται με τη ζωγραφική. Αποτυπώνει κυρίως τις δικές του θεωρίες πολιτισμού και αισθητικής. Εχει εμφανιστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως: Hell Αs Pavillion (Palais de Tokyo, στο Παρίσι, το 2013,) (O) IKEA (Hydra School Projects, 2012), Paint-id (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2009), Feed Me ( Gazon Rouge, Αθήνα, 2007), What Remains is the Future (Πάτρα / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2006)

ΔΙΟΝΥΣΗΣ XΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (9.9-6.10)

Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Cluj Napoca στη Ρουμανία (MA και PhD), Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Strathclyde της Σκωτίας και Μηχ. Μηχανικών του Sheffield Hallam University του Ηνωμένου Βασιλείου Είναι ένας από τους ιδρυτές της Daily Lazy Projects (DLP) και συντονιστής του White House Biennial (WHB). Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς καλλιτέχνες, όπως ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Αντωνίτσης, Petra Feriancova, Helidon Γκιέργκι και άλλους, με σκηνοθέτες όπως ο Robert Wilson στο Εθνικό Θέατρο Αθήνας και Razvan Mazilu στο Εθνικό Θέατρο Ρουμανίας.

Costa Navarino

H Costa Navarino είναι ο διεθνής, τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με 4.500 χρόνια ιστορίας. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία. Στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή, βρίσκονται δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων, «The Romanos, a Luxury Collection Resort» και «The Westin Resort, Costa Navarino», το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα The Dunes Course, το Anazoe Spa, το συνεδριακό κέντρο House of Events, ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για παιδιά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα χώρων γαστρονομίας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στο Navarino Bay, τη δεύτερη περιοχή, βρίσκεται το signature γήπεδο γκολφ The Bay Course. Για το φωτογραφικό υλικό μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.costanavarino.gr, όπου στην ενότητα Downloads-Τύπος, μπορείτε να το κατεβάσετε σε υψηλή ανάλυση, χρησιμοποιώντας τον κωδικό nestor.