Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Conversation Piece» θα παρουσιαστεί στη γκαλερί TinT στη Θεσσαλονίκη. Ο όρος Conversation Piece χρησιμοποιήθηκε

το 18ο αιώνα για ένα συγκεκριμένο είδος ζωγραφικής που απεικονίζει μια ομάδα ανθρώπων, συνήθως μια οικογενειακή συγκέντρωση ή μια παρέα φίλων, σε καθημερινές δραστηριότητες, σε ένα απογευματινό τσάι, σε μια εκδρομή για ψάρεμα ή σε ένα δείπνο.

Ενώ ένα πορτρέτο καταγράφει κατά κύριο λόγο τους παρευρισκόμενους, ένα έργο του είδους απεικονίζει τον τρόπο ζωής τους. Αργότερα στον αιώνα ο όρος επεκτάθηκε σε κάθε τι που εγείρει συνομιλία.

Επίσης, Conversation Piece (Gruppo Di Famiglia In Un Interno) είναι ένα παράξενο φιλμ του Luchino Visconti, το ευφυές εύρημα του σεναρίου του οποίου είναι η αντίθεση μεταξύ του εκλεπτυσμένου μοναχικού πλούσιου συλλέκτη έργων τέχνης με την ενεργητική, φασαριόζικη, αδιάκριτη, πλούσια οικογένεια που τον «εξαναγκάζει» να τους νοικιάσει το επάνω διαμέρισμα ενός ιστορικού κτιρίου στο οποίο κατοικεί.

Αυτή η αντίθεση, μεταφερμένη στη σύγχρονη εποχή, που χαρακτηρίζεται από την σιωπηλή απόσυρση των διανοούμενων και την επικράτηση στο δημόσιο βίο των ημιμαθών με τις χαλαρές αρχές και τις αμφίβολες προθέσεις, είναι το ασφυκτικό πλαίσιο που βιώνουν και σχολιάζουν οι καλλιτέχνες της έκθεσης, Βασίλης Βασιλακάκης, Χρήστος Βενέτης, Βαγγέλης Γκόκας, Σωτήρης Πανουσάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου και Κώστας Χριστόπουλος, ενώ το κείμενο της έκθεσης επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2010.