Μαθήματα γιόγκα, συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές και περφόρμανς γύρω από θέματα εικαστικής δημιουργίας και έμφυλων ταυτοτήτων συνθέτουν το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων τον τελευταίο μήνα λειτουργίας της έκθεσης «Contemporary Womanhood 1.0: σύγχρονες θηλυκότητες» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Μαθήματα γιόγκα με τη Ναταλία Λαδά
Τετάρτη 20, 27 Σεπτεμβρίου & 04 Οκτωβρίου 2023, 19:00

Μέσα από τέσσερις συναντήσεις, με οδηγό το φιλοσοφικό σύστημα της γιόγκα, τα άτομα που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με τη δική τους φύση και δυναμική, να αφουγκραστούν το σώμα τους και να συνδεθούν βαθιά με αυτό. Χρησιμοποιώντας το σώμα ως βιωματικό εργαλείο, πλησιάζουμε στην προσωπική μας απελευθέρωση από το παρελθόν, στην θεραπεία καθώς και στην προσωπική και συλλογική ενδυνάμωση, με στόχο οι συναντήσεις αυτές να αποτελέσουν δίαυλο επαναδιαπραγμάτευσης και επανένωσης.

Βιογραφικό: Η Ναταλία Λαδά είναι μαθήτρια γιόγκα από το 2011 και πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα από το 2017. Έχει παρακολουθήσει παραπάνω από 1000 ώρες εκπαίδευσης της Yoga Alliance, σεμινάρια και εργαστήρια. Μεταξύ άλλων, εξειδικεύεται στην παραδοσιακή Hatha Yoga, τεχνικές διαλογισμού και θεραπευτική γιόγκα.

Δηλώσεις συμμετοχής:

  • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717 ή το email reception.mam@momus.gr. Η πρώτη συνεδρία (20.09) θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της περιοδικής έκθεσης «Contemporary Womanhood 1.0: σύγχρονες θηλυκότητες» στο μουσείο (μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 7 άτομα), ενώ οι δύο επόμενες συνεδρίες (27.09, 04.10) στην ταράτσα του μουσείου (μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 10 άτομα). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Κόστος συμμετοχής: 10€ για κάθε μάθημα
  • Δεν απαιτείται πρότερη εμπειρία στη γιόγκα. Ενδείκνυται η συμμετοχή με άνετα ρούχα. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φέρουν το δικό τους στρώμα γιόγκα και μία πετσέτα.

Artist talk με την Τζόνα Σαχπάζης
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, 20:00

Η Τζόνα Σαχπάζης αντλεί από τα βιώματά της ως μια τρανς θηλυκότητα και επιδιώκει να εξερευνήσει την υλικότητα και το γίγνεσθαι του queer και τρανς σώματος, μέσα από έννοιες όπως το τραύμα, η ενσωματωμένη μνήμη, το συναίσθημα, το τερατώδες και το μετα-ανθρώπινο μέλλον. Επικεντρώνεται σε οπτικές και αισθητηριακές εξερευνήσεις μεταξύ φωτογραφίας, γλυπτικής και ζωγραφικής, δημιουργώντας μετα-Φρανκενσταϊνικές μορφές, εμπνευσμένες από το έργο της Susan Stryker (γεν. 1961, Αμερικανίδα θεωρητικός, συγγραφέας, καθηγήτρια ιστορικός, της οποίας το έργο εστιάζει σε ζητήματα φύλου και ανθρώπινης σεξουαλικότητας).

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από το έργο της εικαστικού, το βίωμα της τρανς θηλυκότητας στην εικαστική παραγωγή, επαναπροσδιορίζοντας ζητήματα ορατότητας και ενσωμάτωσης στο καλλιτεχνικό και θεσμικό πλαίσιο.

Βιογραφικό: H Τζόνα Σαχπάζης είναι εικαστικός καλλιτέχνης από την Αθήνα (γεν. 1996). Αποφοίτησε με άριστα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ΜΑ Fine Art» του Camberwell College of Arts του Πανεπιστημίου Τεχνών του Λονδίνου και έχει σπουδάσει φωτογραφία στο Middlesex University. Το έργο της έχει παρουσιαστεί πρόσφατα σε ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, σε γκαλερί όπως: Oneroom Gallery, Saatchi Gallery, South London Gallery, Webber Gallery και Copeland Gallery. Στην Ελλάδα, έχει εκθέσει τη δουλειά της στο Space52 (διαδικτυακή παρουσίαση, 2020), στην γκαλερί a.antonopoulou.art (Αθήνα, 2019) και στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη, 2019). Toν Απρίλιο του 2021, το περιοδικό «Culture» της εφημερίδας «The Sunday Times» του Λονδίνου την περιέλαβε στη λίστα που συνέταξε με τα «12 μελλοντικά αστέρια από τον κόσμο της τέχνης που πρέπει να γνωρίζετε». Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σωματική γλυπτική performance της Νάσιας Συντέτα «To incubate»
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, 20:00

Το έργο «To incubate» της Νάσιας Συντέτα είναι μια σωματική γλυπτική performance που εντάσσεται στη θεματική της εκκόλαψης του ανώτερου πνευματικού εαυτού, θέμα που η γλύπτρια εξερευνάει με δράσεις της τον τελευταίο χρόνο.

Με κοινό γνώμονα την γέννηση και την ιεροτελεστική έκφανση της θηλυκότητας, μετατρέπει τον χώρο σε έναν βωμό όπου οργανικά αντικείμενα της προσωπικής συλλογής της, όπως κρύσταλλοι, εξωσκελετοί θαλάσσιων οργανισμών, κοχύλια και κοράλλια κ.α., συνθέτουν ένα ζωντανό γλυπτό που θα δημιουργεί η ίδια μέσω της επιτελεστικής δράσης. Η ίδια, ως ιέρεια αυτής της νέας αδογματικής θρησκείας που δημιουργείται, προσεύχεται μέσω της δράσης προς την ανώτατη φύση της θηλυκότητας. Μέσα από το ηχητικό τοπίο που θα αγκαλιάζει τον χώρο θα επιτευχθεί μια άυλη αφήγηση της κάθαρσης μέσα από το μυστήριο της γέννησης και της βάφτισης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο του μουσείου, απέναντι από το έργο της Άλεξ Μυλωνά με τίτλο «Η γέννηση της Αφροδίτης».

Βιογραφικό: H Νάσια Συντέτα (1998) είναι γλύπτρια με βάση την Αθήνα. Το έργο της διακρίνεται από την χαρακτηριστική υδάτινη γλυπτική ποιότητα ενώ κινείται γύρω από τις θεματικές της εξερεύνησης και προσέγγισης του ανώτερου πνευματικού εαυτού καθώς και της ρευστότητας του κοινωνικού φύλου. Η πρακτική της επικεντρώνεται στην δημιουργία γλυπτών/σπαθιών και υψηλής ραπτικής επιδερματων/ κουστουμιών, χρησιμοποιώντας υλικά όπως τα ημιδιαφανή υφάσματα σε συνδυασμό με σιλικόνη, μέταλλο, βιοπλαστικά, και οικολογική ρητίνη. Συλλέγει πλαστικούς ρύπους από ακτές και τους μεταμορφοποιεί σε ρούχα, σχολιάζοντας έτσι την υπερκατανάλωση πλαστικού καθώς και την μη διαχειρίσιμη ποσότητα ρύπων στις θάλασσες. Ερευνάει την σχέση μεταξύ ύλης και ενέργειας με γνώμονα την κβαντική φυσική, και αναρωτιέται το πως κάτι άυλο όπως ένα συναίσθημα , μπορεί να παγιδευτεί σε σωματίδια και να υλοποιηθεί στην μορφή ενός γλυπτού. Στην δουλειά της παρουσιάζονται έντονες επιρροές από την αρχαιοελληνική μυθολογία, με χρήση αρχετύπων όπως οι σειρήνες, οι νύμφες, μαινάδες, αμαζόνες καθώς και από την ιεροτελεστία και τον έντονο φεμινιστικό χαρακτήρα που φέρουν αυτές οι μορφές. Εξερευνάει την ιερή δύναμη της θηλυκότητας και εναντιώνεται στην πατριαρχία χρίζοντας τον εαυτό της Ιέρεια μιας προσωπικής αδογματικής ‘θρησκείας’ με κέντρο την εξερεύνηση του σώματος ,την εναρμόνιση με την φύση και την θηλυκή έκφραση.

Προβολή του project «WOMANIFESTO»
Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023, 20:00

Η εικαστικός Έφη Σπύρου και η ομάδα της μη κερδοσκοπικής καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας RUNONART προσκαλεί στο σύνολο 30 γυναίκες δημιουργούς από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για να γράψουν και να παρουσιάσουν το δικό τους μανιφέστο δίνοντας για ένα λεπτό on camera την δική τους διακήρυξη στις προκλήσεις των καιρών. Οι καλλιτέχνιδες θέτουν ερωτήματα γύρω από την καταγωγή, την ταυτότητα, την ανθρωπινότητα, την μνήμη και την απώλεια, την εξουσία, το περιβάλλον, την γη και την γλώσσα, το Άλλο-το άγνωστο ή το οικείο, το τραύμα και την απελευθέρωση, τον Έρωτα.

Το project WOMANIFESTO ξεκίνησε την παρθενική του κινηματογραφική παραγωγή στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αρχικά με δεκαπέντε γυναίκες δημιουργούς, ως WOMANIFESTO I, τον Οκτώβριο του 2021 και συνέχισε με ακόμα δεκαπέντε δημιουργούς, ως WOMANIFESTO II, τον Οκτώβριο του 2022. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δράση να λειτουργήσει ως πρόσκληση, πρόκληση για να μπορέσει να διευρυνθεί με την προσθήκη καλλιτεχνικών μανιφέστο από όλο τον κόσμο έτσι ώστε ο διάλογος να υπερβεί τα σύνορα και να υπάρξει το πρώτο μωσαϊκό φιλμ-μανιφέστο της γυναικείας φωνής.

Διαβάστε επίσης:

«Contemporary Womanhood 1.0: σύγχρονες θηλυκότητες»: Έκθεση στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά