Η έκθεση Chromatic States αποκαλύπτει τις ατομικές εμπειρίες τριών καλλιτεχνών και του έργου τους, καρπός των τελευταίων έξι μηνών της διαμονής τους στην Ελλάδα.

Ο τίτλος στηρίζεται στην ιδέα ότι το φως (διάχυτο, ανακλώμενο ή διαθλασμένο) μπορεί να αποδοθεί με τόσα χρώματα όσες είναι και οι αισθητηριακές προοπτικές αλλά και οι αναρίθμητες ατομικές εμπειρίες. Τα έργα αντικατοπτρίζουν επίσης την επιθυμία των καλλιτεχνών να αφουγκραστούν και να συνδεθούν με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό μέσα από μια διαδικασία προσωπικής μεταμόρφωσης και επανεφεύρεσης.

Ο Todd Lowery, ζωγράφος και καθηγητής πανεπιστημίου, έχει δημιουργήσει (στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και το Ισραήλ) μια νέα σειρά πινάκων οι οποίοι αναθεωρούν και επαναπροσδιορίζουν τις έννοιες της ταυτότητας και του χώρου. Η πρακτική του παραπέμπει στην έννοια του «dérive» του Guy de Bord και στην δική του προσέγγιση καταπολέμησης της απάθειας και πλήξης της κοινωνίας του θεάματος μέσω της ζωγραφικής. Το έργο του, συνδυάζοντας αφαιρετικότητα και γεωμετρία, εμπνέεται από μια αυξημένη επίγνωση των εννοιών του χάους και της τάξης, καθώς και από μια βαθιά αγάπη και ευσέβεια τόσο για τον κλασικό όσο και για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Για τον Αμερικανό ζωγράφο και γλύπτη Jim Kraus, τα έργα του έχουν ως κεντρικό άξονα την έννοια του “ταξιδιού” (μετακόμισε στο Μεξικό πριν από πέντε χρόνια) και την έμφυτη ομορφιά των φυσικών μορφών σε ένα τοπίο. Οι νέοι πίνακες του είναι εμπνευσμένοι από μια μεγάλη γκάμα τοποθεσιών που περιλαμβάνουν το Ιόνιο Πέλαγος, τους Καταρράκτες του Νυδριού και τα ελικοειδή ηλιόλουστα μονοπάτια στο λόφου του Στρέφη. Κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Αθήνα, έχει δημιουργήσει επίσης μια μοναδική σειρά γλυπτών, την «Greek Revival» χρησιμοποιώντας θραύσματα και οικοδομικά υπολείμματα. Αυτά τα λιτά αλλά προσεκτικά σχεδιασμένα έργα εξερευνούν την αρχαιότητα όπως και την διαφύλαξη της, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουν τις πολυσχιδείς έννοιες της ομορφιάς και της αέναης αξίας.

Τα μικρά, με έντονα χρώματα έργα της Prudence Horne αντικατοπτρίζουν την συνυφασμένη αίσθηση ανακάλυψης και στοχασμού. Η αντιπαρατιθέμενη διαστρωμάτωση τοπίων, θάλασσας και μοτίβων εμπνευσμένων από την κλασική ελληνική τέχνη, συνιστούν ένα αφήγημα-καίριο για την ανθρώπινη αθωότητα. Τα έργα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής της στα πλαίσια του Villa Exarchia Residency, όπου εξερεύνησε “εκ νέου” την Αθήνα για πρώτη φορά από την τελευταία της επίσκεψη κατά τα φοιτητικά της χρόνια.

Η έκθεση τιμά και γιορτάζει τις τρέχουσες και συνεχιζόμενες συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ της Phoenix Athens Gallery και καλλιτεχνών από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και διεθνώς. Είναι το απαύγασμα των συντονισμένων προσπαθειών των συμμετεχόντων καλλιτεχνών καθώς και άλλων συνεργατών που συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της έκθεσης.