Το εξαιρετικό graphic novel «Τα Παιδιά Της Επανάστασης», εμπνευσμένο από την Επανάσταση του 1821, το έχει ήδη αγαπήσει το ελληνικό κοινό. Το γνώρισε για πρώτη φορά στην πρωτότυπη, αμερικανική έκδοση «Sons Of Chaos», τον Δεκέμβριο του 2019, όταν τα πράγματα ήταν ακόμη… αλλιώς, στο σημαντικό συνέδριο κόμικς και ποπ κουλτούρας AthensCon, στο Tae Kwon Do. Και το ένιωσε δικό του όταν κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και στα ελληνικά, σε εξαιρετική μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά, από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

Ο δημιουργός του, ο Αμερικανός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός Chris Jaymes, καταγράφει στις σελίδες του, μέσα από ένα ατέλειωτο παιχνίδι μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας το οποίο εικονογραφεί εκπληκτικά ο Αργεντινός κομίστας Ale Aragon, αυτό το ιδιαίτερα βαρυσήμαντο κεφάλαιο της ιστορίας μας που φέτος γιορτάζει 200 χρόνια από τη γένεσή του.

O Chris Jaymes, δεν έχει σκοπό να διηγηθεί ή να καταγράψει με πιστότητα ένα κομμάτι της Ελληνικής Επανάστασης. Στέκεται με δέος απέναντί της, εμπνέεται από αυτήν και δημιουργεί τη δική του φανταστική ιστορία, έχοντας ένα στόχο: να τη γνωρίσει μέσα από τη δράση, τη γοητεία και την ενέργεια του κόμικ σε όσους, πέρα από τα σύνορά μας, δεν την ξέρουν ή απλώς την έχουν ακούσει -και να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον να επιθυμήσουν να μάθουν περισσότερα.

Κάπως έτσι άλλωστε ξεκίνησε να ασχολείται και ο ίδιος, παρακινημένος από τον Ελληνοαμερικανό φίλο του Nick Lambrou, ο οποίος συχνά πυκνά του έλεγε πως είναι καιρός ο κόσμος όλος να γνωρίσει την Επανάσταση του ’21, όπως γνωρίζει άλλες σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας – τον Αμερικανικό εμφύλιο ή τη Γαλλική Επανάσταση. Τότε, κάπου δώδεκα χρόνια πριν, κανείς ακόμη δεν σκεπτόταν ότι το 2021 θα γιορτάζαμε τα 200 χρόνια της ηρωικής εξέγερσης.

«Πρόκειται για μία φανταστική ιστορία, βασισμένη σε πολλά πραγματικά γεγονότα. Πρόθεσή μου είναι το βιβλίο να παρουσιάσει στον κόσμο έναν πόλεμο για τον οποίο οι περισσότεροι ελάχιστα γνωρίζουν και να κεντρίσει το ενδιαφέρον για πλατύτερη ενημέρωση γύρω από αυτό το τόσο κοντινό τελικά παρελθόν μας», λέει ο δημιουργός, ο οποίος έχει παράλληλα έτοιμο και το σενάριο. «Επιβαλλόταν σχολαστική ενασχόληση και έρευνα για να μπορέσεις να διηγηθείς αυτά τα γεγονότα με τρόπο που να διεγείρεις την περιέργεια ενός μη Έλληνα αναγνώστη και, παράλληλα, να τιμήσεις όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους τότε ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να έχουμε σταθερότητα και να διαθέτουμε ανέσεις».

Ο ίδιος ασχολήθηκε με την Επανάσταση του ’21 περίπου για μία δεκαετία. Πριν καταθέσει τη δική του ματιά που προέκυψε μέσα από πολυετή έρευνα, ταξίδεψε από το Σούλι μέχρι την Μονεμβασιά, με ενδιάμεσες στάσεις στα Ιωάννινα, τη Γραβιά, το Ναύπλιο, τις Σπέτσες, την Ύδρα, τη Μάνη κ.α. Στην ιστορία ανέλαβε να δώσει σάρκα και οστά o Αργεντινός κομίστας Ale Aragon, δημιουργώντας, με τις συγκλονιστικές εικόνες του, ένα εξαιρετικό εικαστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του σεναρίου.

Με κεντρικό ήρωα τον Μάρκο Μπότσαρη και την πολυκύμαντη σχέση του με τον Αλή Πασά, το στόρι εξελίσσεται αγγίζοντας “στιγμές” μεγάλες και τόπους ιερούς, όπως το Ζάλογγο, το Μεσολόγγι, το Χάνι της Γραβιάς. Οι σελίδες ακολουθούν το νεαρό Μάρκο, γιο του Σουλιώτη οπλαρχηγού Κίτσου Μπότσαρη, στην προσωπική του ζωή, στην πορεία από την αιχμαλωσία στην απελευθέρωση και σε αληθινά ή πλασματικά γεγονότα που καθόρισαν την προσωπικότητά του και τον έκαναν ήρωα.

Καταγράφουν την τόλμη, τη γενναιότητα και την παλληκαριά που τον έχρισαν ηγέτη σε μία επανάσταση η οποία έτριξε και διέρρηξε τα θεμέλια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του Δυτικού κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα. Στην ουσία, επιθυμία του δημιουργού είναι ο χαρακτήρας να “απεικονίζει”, γενικότερα, τις θρυλικές μορφες του 1821.

«Τα Παιδιά Της Επανάστασης» φέρνουν την αληθινή ιστορία του Αγώνα του ’21 στις σελίδες ενός επικού κόμικ, μέσα από μία φανταστική, δραματική περιπέτεια. Το αυθεντικό, εντυπωσιακό, αγγλόφωνο βιβλίο «Sons Of Chaos», κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2019 από τις εκδόσεις IDW & Penguin Random House και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Ο Chris Jaymes ταξίδευσε για να το παρουσιάσει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη: από τη γενέτειρά του Λος Άντζελες, μέχρι την Ιαπωνία.

Μετά από στάσεις της περιοδείας του σε ολόκληρη την Ευρώπη -Παρίσι, Άμστερνταμ, Πράγα, Βιέννη κ.α.- κατέληξε στην Αθήνα, ως special guest του AthensCon κι ενώ ήδη στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων. Ο δημιουργός ανυπομονεί να ξαναβρεθεί στην Ελλάδα μόλις οι καταστάσεις το επιτρέψουν και να παρουσιάσει την ελληνική έκδοση σε όλα εκείνα τα μέρη όπου διαδραματίζεται η ιστορία του.

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Chris Jaymes

Συγγραφέας, σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός και μουσικός, ο πολυβραβευμένος Αμερικανός Chris Jaymes κλείνει πίσω του τρεις δεκαετίας παρουσίας στη βιομηχανία του θεάματος. Έχει ηχογραφήσει άλμπουμ στη δισκογραφική Capitol Records ως μέλος της εναλλακτικής μπάντας Bootstraps. Έχει παίξει στις παραγωγές «Lost», «Party Of Five», «Chicago Hope» κ.α.. Έχει γράψει, σκηνοθετήσει και κάνει παραγωγή στην πολυβραβευμένη ταινία «In Memory Of My Father». Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες και τηλεοπτικά σώου. Ταξιδεύει συνέχεια, αλλά έχει βάση στο Λος Άντζελες όπου, από πέρσι, συμμετέχει ενεργά στη φιλανθρωπική οργάνωση CORE του Sean Penn που μάχεται κατά της πανδημίας, στις ΗΠΑ.

Ale Aragon
Καλλιτέχνης comics από τη Αργεντινή, ο Ale Aragon ασχολείται επαγγελματικά με το αντικείμενο από το 2008. Έχει δουλέψει για τις εταιρείες Boom! Studios, Image Comics, Moonstone, Shadowline, Viper Comics και Visionary Comics. Ο Ale Aragon ίδρυσε μαζί με άλλους την Overlook και δούλεψε τίτλους όπως οι «Northlanders», «Deadpoo», «28 Days Later» και «Hunter».