Η Feelgood παρουσιάζει στους κινηματογράφους την αμερικανική περιπέτεια “Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα” , που είναι βασισμένη στον σούπερ ήρωα Captain America των κόμικς της Marvel, από 3 Απριλίου 2014.


Στα χνάρια της εξαιρετικής εμπορικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας των Εκδικητών, το “Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα” επαναφέρει στη μεγάλη οθόνη τον πιο ηρωικό σούπερ ήρωα του σύμπαντος της Marvel. Μετά το επίσης επιτυχημένο “Captain America: Η Επιστροφή του Πρώτου Εκδικητή” (2011), ο πρωταγωνιστής Chris Evans πλαισιώνεται όχι μόνο από τη γοητευτική παρουσία της Black Widow (Scarlett Johansson), αλλά ενισχύεται και από την αναπάντεχη και σίγουρα καθοριστική εμφάνιση του Robert Redford στον ρόλο του Alexander Pierce,του αινιγματικού μέλους της μυστικής οργάνωσης S.H.I.E.L.D. Μαζί τους θα απολαύσουμε τον Samuel L. Jackson που επιστρέφει στο ρόλο του Nick Fury, γενικού διευθυντή της S.H.I.E.L.D, καθώς και τον Sebastian Stan (Black Swan, Rachel Getting Married), ο οποίος ενσαρκώνει τον επικίνδυνο κακό Winter Soldier, που αναδύεται από το παρελθόν του Captain America. Η επιστροφή του θρυλικού σούπερ ήρωα προσανατολίζεται σε μια πιο πολιτική και τολμηρή πλοκή από κάθε άλλη ταινία της Marvel, καθώς θα σκαλίσει σε βάθος τις διφορούμενες τακτικές των μελών της περίφημης S.H.I.E.L.D.

Σύνοψη:

Μετά τα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή του (βλ. Avengers), ο Steve Rogers (Chris Evans) παλεύει ακόμα να προσαρμοστεί στο σήμερα. Οι συνθήκες τον υποχρεώνουν να συνασπιστεί με την Natasha Romanoff (Scarlett Johansson), γνωστή ως Black Widow, για να αντιμετωπίσει έναν πανίσχυρο, αλλά συγκαλυμμένο εχθρό στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια, οι δυο τους θα ζητήσουν τη βοήθεια του Falcon (Anthony Mackie), αφού ο Winter Soldier, ένας ψυχρός δολοφόνος, έχει βαλθεί να τους εξοντώσει.

Captain America, o πρώτος εκδικητής.

Ο  ήρωας εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κόμικς το 1941 από τους δημιουργούς Joe Simon και Jack Kirby. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί παγκοσμίως πάνω από 210 εκατομμύρια αντίγραφα βιβλίων κόμικς του Captain America. Η πρώτη εικόνα του, ήταν εκείνη ενός νεαρού ήρωα με τη σημαία της Αμερικής στο στήθος που έδινε μια γροθιά στα μούτρα του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Joe Simon, ένας από τους δημιουργούς του σχολιάζει: “Έχουν γίνει πολλές αλλαγές στον Captain America από τότε που εγώ και ο Jack δουλεύαμε το χαρακτήρα του. Κατ’ ουσία, όμως, δεν έχει αλλάξει καθόλου, αφού πρόκειται για ένα σύμβολο, μια ιδέα”.

Ο Stan Lee που αναβίωσε το χαρακτήρα σχολιάζει: “Όταν ήρθα στη Marvel, η εταιρεία είχε σταματήσει να εκδίδει τα κόμικς του Captain America. Τους είπα ότι ήθελα να ξαναφέρω στην επιφάνεια τον ήρωα, όχι όμως σαν ένα τύπο που απλά τα βάζει με τους κακούς. Ήθελα να κάνω κάτι βαθύτερο, όχι κάτι επιδερμικό”.

Και συνεχίζει: “Αποφασίσαμε ότι ο Captain America βρισκόταν στην κατάψυξη και ξυπνάει δεκαετίες αργότερα. Η προσαρμογή του μετά από τόσο καιρό σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση”.

Ο μεγάλος αδερφός παρακολουθεί, το ίδιο και ο μικρός.

Η επιτυχία της Marvel οφείλεται κατά πολύ στο γεγονός ότι επιλέγει σκηνοθέτες που έχουν την ικανότητα να δίνουν το προσωπικό τους στίγμα σε κάθε ταινία. Στο “Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα”, επιλέχθηκαν τα αδέρφια Anthony και Joe Russo.

“Στις συναντήσεις μας με τα αδέρφια Russo, είχα την αίσθηση ότι είναι απόλυτα ικανοί να αναδείξουν ένας από τους ήρωές μας”, σχολιάζει ο παραγωγός Kevin Feige. “Τους άρεσε η ιδέα ενός πολιτικού θρίλερ της δεκαετίας του 1970 και η εικόνα ενός πιο προσγειωμένου και σύγχρονου σούπερ ήρωα” καταλήγει.

Δεν ήταν και τόσο εύκολο, όμως, να πάρουν τη δουλειά. Έπρεπε να πείσουν τους ανθρώπους της παραγωγής και της Marvel για αυτό που είχαν στο μυαλό τους. Έτσι, τους έδειξαν πολλά βίντεο που περιείχαν κυνηγητό αυτοκινήτων, δασκάλους του Krav Maga που έκαναν επιδείξεις, αλλά και σκηνές από γυμνάσια των ειδικών δυνάμεων του στρατού. “Έπρεπε να τους δώσουμε να καταλάβουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που έχουμε στο μυαλό μας” σχολιάζει ο Joe Russo.

“Η ταινία έχει το χαρακτήρα ενός πολιτικού θρίλερ της δεκαετίας του 1970” συνεχίζει ο Joe Russo. Τα αδέρφια επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν στα γυρίσματα κάμερα στο χέρι, για να πετύχουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και οπτική. “Θέλαμε να είμαστε αφηγηματικοί, γι’ αυτό το λόγο, επιλέξαμε να κάνουμε τα περισσότερα γυρίσματα με handheld κάμερα. Μπορείς να τραβήξεις την μπουνιά που τρώει ένας τύπος στο πρόσωπο και αμέσως να γυρίσεις σε αυτόν που την έριξε. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τη δράση και να την αναδείξουμε με πιο ολοκληρωμένο τρόπο” σχολιάζουν οι σκηνοθέτες.

Ο Joe Russo συνεχίζει: “Στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο διαφορετικές ταινίες. Στο πρώτο μέρος βλέπουμε ένα πολιτικό θρίλερ, μια συνομωσία και στο δεύτερο μέρος κυριαρχεί καθαρά η περιπέτεια”.

“Έχει πλάκα να προσπαθείς να ταιριάξεις δυο στοιχεία που μοιάζουν τόσο απόμακρα μεταξύ τους” σχολιάζει ο Anthony. “Νιώθεις σαν ένας επιστήμονας που ανακατεύει δυο συστατικά και δεν γνωρίζει πώς ακριβώς μπορεί να αντιδράσουν μεταξύ τους. Από τη μία έχουμε το θρίλερ και από την άλλη την περιπέτεια”.

Ο ηθοποιός Chris Evans σχολιάζει για τους σκηνοθέτες του: “Έχουν κάνει πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά. Καμία από τις προηγούμενες ταινίες της Marvel δεν έχει γυριστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο”.

Ο ηθοποιός Robert Redford εξαίρει τον επαγγελματισμό τους: “Γνωρίζουν πολύ καλά από πριν τι θέλουν να κάνουν και μένουν πιστοί σε αυτό. Μου αρέσει αυτή η προσέγγισή τους. Έχουν τη δική τους οπτική αναφορικά με την ταινία”.

Για τον ηθοποιό Anthony Mackie η συνεργασία του με τους σκηνοθέτες Anthony and Joe Russo ήταν μια θετική εμπειρία. “Και οι δύο γνωρίζουν τη γλώσσα των ηθοποιών, πράγμα που δεν συναντάς συχνά στους σκηνοθέτες. Έχουν την ικανότητα να χωρίσουν μια σκηνή σε τμήματα και να σου εξηγήσουν γιατί πρέπει να κάνεις αυτό που κάνεις”.

Χτίζοντας της ιστορία.

Ο παραγωγός Kevin Feige θεωρεί την ιστορία του Winter Soldier μια από τις καλύτερες ιστορίες του Captain America στη σειρά των κόμικς. Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τον Ed Brubaker.

Η ιδέα του Winter Soldier τριγυρνούσε στο μυαλό του Brubaker για πολλά χρόνια. “Όταν ήμουν μικρός, ήμουν φανατικός θαυμαστής του Bucky. Όταν οι Stan Lee και Jack Kirby αποφάσισαν να φέρουν πίσω τον Captain America, αλλά χωρίς τον Bucky, ήξερα πως αν πρόκειται κάποια στιγμή να γράψω κάποια ιστορία του Captain America, το πρώτο που θα έκανα, θα ήταν να επαναφέρω τον Bucky”.

Οι παραγωγοί οριοθέτησαν την ιστορία και στη συνέχεια έδωσαν πάσα στους σεναριογράφους Christopher Markus και Stephen McFeely που έγραψαν και το σενάριο της πρώτης ταινίας “Captain America: Ο Πρώτος Εκδικητής”. Ο παραγωγός Feige σχολιάζει για το συγγραφικό δίδυμο: “Είναι απλά τέλειοι, αφού είναι άκρως μυημένοι στον κόσμο των κόμικς. Διαθέτουν, επίσης, απίστευτες συγγραφικές ικανότητες και είναι εξαιρετικά δημιουργικοί”.

“Πάντα συμπαθούσαμε τον Winter Soldier, είναι ένας πολύ cool χαρακτήρας και ένας συνεκτικός κρίκος του παρόντος με το παρελθόν” σχολιάζει ο σεναριογράφος Christopher Markus. “Είναι ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε να είναι η αρνητική εικόνα του Captain America” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο έτερος σεναριογράφος Stephen McFeely. “ Ο ένας κοιμόταν για 70 χρόνια και ο άλλος την ίδια στιγμή σκότωνε ανθρώπους. Ο ένας εκπροσωπεί την κυβέρνηση και ο άλλος έχει περάσει 70 χρόνια υπονομεύοντας κυβερνήσεις και δολοφονώντας προέδρους” καταλήγει ο McFeely.

Όπως και στην πρώτη ταινία, έτσι και εδώ η ιστορία είναι διανθισμένη με έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Στο “Captain America: Ο Πρώτος Εκδικητής” ο Steve Rogers θυσιάζει την προσωπική του ευτυχία και το μεγάλο του έρωτα με την Peggy Carter για το γενικό καλό. Και σε αυτήν την ταινία, αντιμετωπίζει ένα δίλημμα σχετικά με έναν κοντινό του φίλο. Πρέπει να ρισκάρει πολλά για να τον σώσει”.

Για τους δύο σκηνοθέτες ήταν σαφώς πιο εύκολο το ότι δεν είχαν να χτίσουν ένα χαρακτήρα από την αρχή. “Δεν χρειάστηκε να ξοδέψουμε 40 λεπτά από την ταινία για να τον περιγράψουμε και στη συνέχεια να φτάσουμε στην κορύφωση, όπου αυτός μετατρέπεται σε ήρωα” σχολιάζει ο Joe Russo. “Είχαμε την ευχέρεια να ξεκινήσουμε αμέσως από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει στο σήμερα ο Steve Rogers. Έχουμε μια πιο μοντέρνα εκδοχή του ήρωα, ώστε να σκέφτεται και να πολέμα σαν σύγχρονος στρατιώτης” καταλήγει.

Γνωρίζοντας τους χαρακτήρες

STEVE ROGERS aka CAPTAIN AMERICA

(Chris Evans)

Το top secret πρόγραμμα Super-Soldier μεταμόρφωσε τον Steve Rogers στον πανίσχυρο και ηρωικό Captain America. Τα κατορθώματά του κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου τον έκαναν θρύλο. Όντας παγωμένος για πολλά χρόνια, ο Steve προσγειώθηκε απότομα σε μια νέα πραγματικότητα. Πολύ γρήγορα, όμως, φόρεσε ξανά τη στολή του Captain America, για να βοηθήσει τους Εκδικητές να αντιμετωπίσουν την απειλή του Loki. Μετά από αυτήν την περιπέτεια ο Steve ξεκουράζεται προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Γρήγορα, όμως, θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα απειλή, έναν νέο πανίσχυρο και σκοτεινό εχθρό που απειλεί τον πλανήτη.NATASHA ROMANOFF aka BLACK WIDOW

(Scarlett Johansson)

Η πράκτορας της S.H.I.E.L.D. με το ψευδώνυμο Black Widow είναι μια από τις πιο ικανές κατασκόπους και μια προικισμένη δολοφόνος. Μετά τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη με τους Εκδικητές και το Loki, επιστρέφει στα κεντρικά, όπου της ανατίθεται μια νέα αποστολή. Ενώνει τις δυνάμεις της με τον Captain America, για να αποκαλύψουν μια διεθνή συνωμοσία, καθώς ταυτόχρονα προσπαθούν να αποκρούσουν και όλες τις επιθέσεις εναντίον τους.

SAM WILSON aka FALCON

(Anthony Mackie)

Ο Sam Wilson  είναι ένας πρώην στρατιωτικός. Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται μυστικά στην Ουάσιγκτον σε εναέριες συμπλοκές με τη χρήση ειδικά κατασκευασμένων φτερών. Ο Falcon θα βοηθήσει τον Captain America και την Black Widow, για να αντιμετωπίσουν τη σκοτεινή απειλή που έρχεται.

NICK FURY

(Samuel L. Jackson)

Ο Nick Fury είναι ο θρυλικός διευθυντής της S.H.I.E.L.D., της διεθνούς οργάνωσης για την ειρήνη. Αυτή τη στιγμή ο Fury βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν υποχθόνιο εχθρό που απειλεί την ανθρωπότητα.

ALEXANDER PIERCE

(Robert Redford)

Ένας από τους κορυφαίους πράκτορες της S.H.I.E.L.D. και προσωπικός φίλος του Nick Fury, είναι ο Alexander Pierce. Είναι ευυπόληπτος και έχει πολιτικές διασυνδέσεις. Είναι κάτι σαν υπεύθυνος τύπου της  S.H.I.E.L.D., αφού διαθέτει ευφράδεια λόγου και είναι πάντα κομψός και καλοντυμένος.

WINTER SOLDIER aka BUCKY BARNES

(Sebastian Stan)

Ο Bucky Barnes ήταν ο κολλητός του Steve Rogers που όλοι θεωρούσαν πως έχει πεθάνει στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεκαετίες αργότερα εμφανίζεται ξανά ως Winter Soldier, ένας σούπερ πολεμιστής που έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου και κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά για μια μυστηριώδη οργάνωση. Δεν έχει καμία ανάμνηση από τον προηγούμενο εαυτό του. Είναι μια φονική μηχανή χωρίς συναισθήματα που κάνει καταστρέφει όποιον βρεθεί στο δρόμο του.

BROCK RUMLOW

(Frank Grillo)

Ο Rumlow είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος πράκτορας της S.H.I.E.L.D. που έχει πολεμήσει πολλές φορές στο πλευρό του Captain America και για τον οποίο τρέφει αμέριστο σεβασμό.

AGENT 13 

(Emily Van Camp)

Η Agent 13 είναι μια νέα και γοητευτική πράκτορας της S.H.I.E.L.D. που έχει ιδιαίτερες γνώσεις σε πολεμικές τέχνες και στη χρήση όπλων. Αποστολή της είναι να προστατεύει τον Steve Rogers, χωρίς αυτός να το γνωρίζει.

AGENT MARIA HILL

(Cobie Smulders)

Η πράκτορας Maria Hill απέδειξε την πίστη της στην S.H.I.E.L.D. και τον Nick Fury κατά τη διάρκεια των γεγονότων στη Νέα Υόρκη με τους Εκδικητές. Αυτή τη φορά, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνωμοσίας που απειλεί και τον Nick Fury, αλλά και τον Steve Rogers.

Στοιχεία ταινίας:

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα / Captain America 2: The Winter Soldier ( 128’ )

Σκηνοθεσία: Άντονι και Τζο Ρούσο

Παραγωγή : Marvel Studios, Walt Disney Studios, Motion Pictures

Σενάριο: Τζο Σάιμον, Τζακ Κίρμπι (κόμικ)

Κρίστοφερ Μάρκους, Στίβεν ΜακΦίλι (σενάριο)

Μουσική: Χένρι Τζάκμαν

Πρωταγωνιστές: Κρις Έβανς, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Σεμπάστιαν Σταν, Άντονι Μακί, Κόμπι Σμόλντερς, Φρανκ Γκρίλο, Έμιλι Βαν Καμπ, Χέιλι Άτγουελ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον