Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στις 25 Ιουλίου 2015 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και στις 27 Ιουλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την χορωδία Choeur du Canto, σε μουσική διεύθυνση του Jean Golgevit, η οποία θα ερμηνέυσει το Canto General του Πάμπλο Νερούδα, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Χορωδία Choeur du Canto

Μουσική διεύθυνση Pierre Emannuel Clair

Αφήγηση Αγλαΐα Παππά

Canto General (Γενικό άσμα, 1972)

Λαϊκό ορατόριο σε 13 μέρη, για δύο σολίστ τραγουδιστές, μικτή χορωδία και 15μελή ορχήστρα

Vegetationes

Voy a Vivir

La United Fruit Co.

Requiem pour Neruda

America Insurrecta

Το Γενικό άσμα του Πάμπλο Νερούδα, μια κραυγή των λαών της Λατινικής Αμερικής για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, έγινε στα χέρια του Θεοδωράκη ένα επικό κάλεσμα για δημοκρατία και ελευθερία.

Αριστουργηματικός συνδυασμός ποίησης και μουσικής, που μιλά κατευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων, αποτελεί εδώ και χρόνια πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες όλου του κόσμου.

Φέτος μια πολυπληθής και υψηλού επιπέδου χορωδία από τη μακρινή Βρετάνη έρχεται στη χώρα μας για να παρουσιάσει το εμβληματικό αυτό έργο, με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια του διάσημου συνθέτη.

Το Χορωδιακό σύνολο Choeur du Canto δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2011 στο Κεμπέρ της Βρετάνης, με μουσικό διευθυντή του τον Ζαν Γκολζεβί. Τα μέλη του Συνόλου, που προέρχονται από την περιοχή Φινιστέρ, διακατέχονται όλα από ένα κοινό πάθος: να ερμηνεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνουν παγκόσμια γνωστό το λαϊκό ορατόριο Canto General του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του Κεμπέρ, Μπ. Πουανιάν, που στηρίζει την προσπάθειά τους: «Το Canto General πρέπει να παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, γιατί δονεί την καρδιά και κινητοποιεί τη σκέψη κάθε ακροατή. Αυτή η σύνθεση, που έχει παντιέρα της την ελπίδα, μπορεί να κινητοποιήσει σε αντίσταση, όπου η ελευθερία στραγγαλίζεται, και να προβάλλει το συναίσθημα της ευτυχίας εκεί όπου η ελευθερία γίνεται σεβαστή. Να τι δίνει στο έργο αυτό οικουμενικό χαρακτήρα.» Το σύνολο Choeur du Canto έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και του εξωτερικού, σε συνεργασία με τραγουδιστές και σολίστ οργάνων. Το 2013, για την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα εμφανίστηκαν στη Μέρα Χορωδιακού Τραγουδιού της Φινιστέρ, στο Θέατρο της Κορνουάλης (στο πλαίσιο της Μεγάλης Διεθνούς Έκθεσης για τον Πάμπλο Νερούδα, στο Κεμπέρ και την Μπρεστ), περιόδευσαν στην Κριμαία με τη Χορωδία Δωματίου της Κριμαίας και εμφανίστηκαν στην Αίθουσα «Αλιζέ» του Γκυπαβάς. Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στο Παρίσι, στην περιφέρεια του Σηκουάνα-Σεν Ντενί, στην πόλη Αράς.

Η συναυλία της 25ης Ιουλίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής

 

Η συναυλία της 27ης Ιουλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού  και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.