Μια απρόβλεπτη και εξαιρετικού ενδιαφέροντος συνεργασία ετοιμάστηκε για το κλείσιμο της σεζόν στο Half Note. Από την μία πλευρά, μία σπουδαία τραγουδίστρια της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής σκηνής, η Γιώτα Νέγκα και από την άλλη πλευρά, η «κολλεκτίβα ψυχαγωγίας» ή το «θεραπευτικό κέντρο» – όπως αρέσκονται να αποκαλούνται – οι μοναδικοί και εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενοι, Cabaret Balkan! Λίγο πριν τζαμάρουν όλοι μαζί παρέα μας λένε λίγα λόγια για αυτή την συνεργασία.

Συνέντευξη στην Μαρία Κωφίδου

CultureNow: Πως προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία;

Γιώτα Νέγκα: Θαυμάζω τη μουσική και την ενέργεια τους. Είναι καταπληκτικοί μουσικοί έχουν άποψη και έναν πολύ δικό τους ήχο. Βρεθήκαμε και κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη και »τζαμάραμε» και μας άρεσε πολύ. Είπαμε λοιπόν να το περπατήσουμε το μονοπάτι και να το χαρούμε.

Cabaret Balkan: Καθόλου τυχαία η μουσική μας καλείται διεθνώς «crossroad music»… εκεί όπου συναντώνται και τέμνονται  οι «μουσικές του κόσμου » με όλα τα άλλα σύγχρονα είδη, rock, jazz, electro, dub κτλ. Σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι η πρώτη παρέα από τους «Βόρειους Εταίρους»,  δηλαδή ο Βασίλης Κομματάς και ο Θάνος Σταυρίδης, συναντηθήκαμε με τον Ν. Στεφανίδη το 2008, ενώ στις επόμενες διασταυρώσεις ο Βασίλης Θεμελής, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Ηλίας Κόζας, ο Θωμάς Κωστούλας κατέθεσαν ψυχή και σώμα για το περιπετειώδες ταξίδι μας!

C. N.: Τι αναμένεται να παρουσιάσετε στη σκηνή του Half Note;

Γ. Ν.: Στο Half Note θα ζυμώσουμε τους κόσμους και τους ήχους μας. Θα αφεθώ στο ρυθμό και την ενέργεια τους και θα τους παρασύρω σε μερικές ίσως πιο μελωδικές στιγμές…

C. B.: Ένα πρόγραμμα που μάλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα στα ήθη και έθιμα του περίφημου Half Note μιας και τα καθίσματα θα ενοχλούν την παρακολούθηση και στους πιο συντηρητικούς θαμώνες. Ευτυχώς η  μελωδική παρουσία της Γιώτας Νέγκα θα μας βοηθήσει να προβάλουμε και τις ευαίσθητες χορδές μας!

C. N.: Σας δυσκόλεψε η επιλογή του ρεπερτορίου;

Γ. Ν.: Ήταν τρομερή πρόκληση για μένα και θα τολμήσω με πολύ σεβασμό να πω κάποια »απρόβλεπτα» τραγούδια ίσως…

C. B.: Όχι, καθόλου, σε αντίθεση με τις συνεντεύξεις που είμαστε ανεκπαίδευτοι…γιατί εκεί στην Βόρεια Θεσσαλονίκη, δεκάρα δεν δίνουν για το τι πιστεύουμε…την μουσική μας  θέλουν, τα τραγούδια μας…και χωρίς πολλά λόγια…

C. N.: Η μουσική μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τον κόσμο;

Γ. Ν.: Η μουσική είναι θεραπεία και λύτρωση όχι μόνο για τον κόσμο (αν εννοείτε το ακροατήριο) αλλά και για μας. Αν δεν ήταν έτσι δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε.

C. B.: Βεβαίως, σε εμάς έρχονται συνήθως άτομα που πάσχουν από ανία και αρθριτικά. Νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι για τις άλλες παθήσεις!

C. N.: Πως κρίνετε την ελληνική μουσική του σήμερα; Έχουμε τους καλλιτέχνες που μας αξίζουν ή στο όνομα της βιομηχανίας του θεάματος υπάρχει μια «φίμωση» όσων δεν υπηρετούν τα εμπορικά μουσικά είδη;

Γ. Ν.: Είναι πολύπλοκο το θέμα. Υπάρχει πραγματικά μια υπερπαραγωγή από τη μια μεριά η οποία είναι αδύνατον να απορροφηθεί , αλλά σίγουρα υπάρχει και μια »επιλεκτική» προβολή κάποιων τραγουδιών και κάποιων καλλιτεχνών. Αυτό όμως που δεν ακούγεται δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να ακουστεί. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και κάνεις ποτέ δε θα με πείσει ότι το καλό δεν είναι και εμπορικό. Σπουδαία τραγούδια που γράφτηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες ζουν και αναπνέουν στο σήμερα και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

C. B.: Μα η φίμωση αντιμετωπίζεται με εγχείρηση! Κόβεις την επαφή με τα νοσογόνα ΜΜΕ, αποκτάς σχέσεις τρίτου τύπου με το Τραπεζικό σύστημα γιατί αλλιώς δεν την βγάζεις οικονομικά …και στην συνέχεια έρχονται τα χειρότερα …νιώθεις την επιμήκυνση τους! Βέβαια υπάρχουν και καλλιτέχνες που πλούτισαν με …τραγούδια διαμαρτυρίας! Βλέπετε υπάρχει βιομηχανικός πλουραλισμός! Και είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε το δίκιο του «σκυλά», του εμπορικού καλλιτέχνη …του κακού… Δηλαδή του εξιλαστήριου θύματος της ανύπαρκτης πνευματικότητας, ηθικότητας και ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τους σημερινούς δήθεν ποιοτικούς Έλληνες καλλιτέχνες… πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στις οποίες δεν ανήκουμε φυσικά ούτε εμείς.

C. N.: Τι έχουν να πουν οι Cabaret Balkan για τη Γιώτα Νέγκα και τι έχει να πει η Γιώτα Νέγκα για τους Cabaret Balkan;

Γ. Ν.: Είναι καταπληκτικοί μουσικοί γεμάτοι ενέργεια, χιούμορ, γνώση και είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι καλεσμένη στην παράσταση τους!

C. B.: Γειά σου Γιώτα! Όσοι έρθουν θα περάσουν καλά… κι εμείς καλύτερα!

Οι Cabaret Balkan και η Γιώτα Νέγκα θα εμφανιστούν στο Half Note στις 20, 21 και 22 Μαϊου.