Οι δύο παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη στο πλαίσιο του Megaron Undergound, αποτελούν την κορύφωση του πρότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος Breaking Art που άρχισε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε ύστερα από οκτώ εβδομάδες workshop συνεργασίας ανάμεσα στη χορογράφο και εκπαιδευτικό Σοφία Μαυραγάνη, στον μουσικό, συνθέτη και ερευνητή νέων μέσων Θάνο Πολυμενέα-Λιοντήρη και σε νεαρούς καλλιτέχνες.

«Ήδη από το πρώτο διάστημα του εργαστηρίου, τα δείγματα γραφής των συμμετεχόντων, οι ιδέες τους και η διαθεσιμότητά τους να δοκιμάσουν, να συνεργαστούν και να εξελιχθούν, κεντρίζουν τις προσδοκίες και προμηνύουν δύο ενδιαφέρουσες βραδιές», σημειώνει η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη που είχε την ιδέα του εγχειρήματος, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το workshop Breaking Art

Το workshop μελετά τη σχέση χορού και μουσικής, μέσω μιας συνεργατικής διαδικασίας που προσφέρει τόσο τεχνικά εργαλεία δημιουργίας στους συμμετέχοντες όσο και την εμπειρία της δημιουργικής ζύμωσης. Έχοντας ως στόχο την καλλιτεχνική στήριξη και ενδυνάμωση ανερχόμενων καλλιτεχνών, το Breaking Art φέρνει σε επαφή, μέσω της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας, δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ενεργοποιούνται σε διαφορετικά πεδία ακολουθώντας διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Οι συμμετέχοντες, νέοι χορογράφοι και συνθέτες, εξερευνούν και πειραματίζονται πάνω στη σχέση μουσικής και χορογραφικής σύνθεσης. Με την καθοδήγηση των εισηγητών δοκιμάζουν διαφορετικές μορφές συνεργασίας και αναπτύσσουν στρατηγικές δημιουργίας με έμφαση στην καλλιέργεια του προσωπικού και πρωτότυπου λεξιλογίου.

Σε αυτές τις δύο παραστάσεις στο Μέγαρο επτά καλλιτεχνικά ζεύγη –μέσα από επτά διαφορετικές πρακτικές, επτά διαδικασίες δημιουργίας και σύνθεσης– παρουσιάζουν τα process-based projects τους που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του εντατικού workshop.

Συντελεστές

Χορογράφοι │Ξένια Βλάχου-Κογχυλάκη (GR), Πέπη Ζαχαροπούλου (GR), Νεφέλη Καδιοπούλου-Αστερίου (GR), Μαρίνα Μήλιου (GR), Κλειώ Μόκα (GR), Αλεξάνδρα Τσοτανίδου (GR), Caterina Danzico (ΙT), Eva-Maria Schaller (ΑT), Marianne Tuckman (UK/DE).

Συνθέτες│Νίκος Αντωνόπουλος (GR), Νίκος Γαλενιανός (GR), Οδυσσέας Μανιδάκης (GR), Iωάννης Μαραμαθάς (GR), Στράτος Μπιχάκης (GR), Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου (GR), Jeph Vanger (GR/UK).

Εισηγητές │ Σοφία Μαυραγάνη, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης


Φωτογραφίες: © Margarita Nikitaki