Το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την έκθεση Boite en Valise, η οποία αποτελεί φόρο τιμής στον Marcel Duchamp, με έργα σύγχρονων Γάλλων καλλιτεχνών.

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το γνωστό έργο που έφτιαξε ο διάσημος γάλλος καλλιτέχνης όταν μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σαν ένα φορητό μουσείο που παρουσιάζει τις δημιουργίες του σε μινιατούρα.

Η έκθεση μας προτείνει να σκεφτούμε τη διακίνηση των έργων και την προώθηση των καλλιτεχνών. Και με το πνεύμα αυτό προσκλήθηκαν δεκαπέντε νέοι καλλιτέχνες να συλλάβουν ένα συγκεκριμένο project σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο πρωτόκολλο: να βάλουν το έργο τους (πίνακα ζωγραφικής, εγκατάσταση, βίντεο, γλυπτό, ακόμα και performance) μέσα σε μια βαλίτσα.

Το κουτί σε βαλίτσα θα μπορεί να ενταχθεί, αλλά όχι υποχρεωτικά, στην παρουσίαση του έργου, ανάλογα με τις επιλογές του καλλιτέχνη. Δημιουργήθηκαν δεκαπέντε κουτιά και έχει προταθεί σε κάθε χώρο υποδοχής να φτιάξει τη δική του έκθεση, επιλέγοντας να παρουσιάσει ή να ενεργοποιήσει τα κουτιά που επιθυμεί. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο έλληνας συνεργάτης του project Ντένης Ζαχαρόπουλος, Διευθυντής του Μακεδoνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πρώην Γενικός Επιθεωρητής Καλών Τεχνών στο γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Παραγωγή: Γαλλικό Ινστιτούτο

Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος

Καλλιτέχνες: Farah Atassi, Laetitia Badaut-Haussmann, Jonathan Binet, Gaëlle Boucand, Louise Hervé & Chloé Maillet, Renaud Jerez, Pierre Labat, Christophe Lemaitre, Emilie Pitoiset, Elisa Pone, Julien Previeux, Florian Pugnaire & David Raffini, Clément Rodzielski, Benjamin Seror, Shingo Yoshida