Ο Φούρνος, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό γιορτάζει την ημέρα Blommsday στην Αθήνα, με εκδήλωση αφιερωμένη στο Τζέιμς Τζόυς, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014.

Μια αίτηση δανείου σε γλώσσα ελληνική. Ο Τζέιμς Τζόυς γράφει. η τράπεζα. η Μαντώ Αραβαντινού διαβάζει. πόλεις του έρωτα. της κρίσης. σιωπές της εξορίας. ο Οδυσσέας πλάνητας στους δρόμους. νύχτες και μέρες στοιχειωμένες από την ύλη των μύθων. το πραγματικό. οι Λαιστρυγόνες τρώνε οστρακοειδή της κόκκινης όχθης. Τhe Red Bank.
 

Ο “Φούρνος, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό” θα φιλοξενήσει την πρώτη συμμετοχή της Bloomsday στην Ελλάδα παρουσιάζοντας την ταινία  “The Red Bank. James Joyce: Τα Τετράδιά του, των Ελληνικών”, μια ποιητική ταινία της Βουβούλας Σκούρα βασισμένη στο πολυτροπικό κείμενο του Βαγγέλη Ιντζίδη.
 

Με αφορμή την προβολή του έργου, οι φίλοι ηθοποιοί Ευγενία Μαραγκού και Κωνσταντίνα Τάκαλου, θα διαβάσουν αποσπάσματα από κείμενα της Μαντώς Αραβαντινού, του Σάββα Μιχαήλ, του Κλαούντιο Μάγκρις, ένα διάλογο, ειδικά για την βραδυά μας, του Σπήλιου Αργυρόπουλου με την Μαρλένα Πολιτοπούλου, και από το βιβλίο του Richard Klein την “συμβουλή του Τζόυς για την διαφήμιση του βιβλίου του Ίταλο Σβέβο, Το Παράδοξον του Ζήνωνος”.
 

Ιδιαίτερα, για την Bloomsday, θα προβληθεί η συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη στην Ορσία Σοφρά, που αφορά κυρίως τη Μαντώ Αραβαντινού, την περίοδο που δουλεύει στο Παρίσι τα “Ελληνικά” του Τζόυς.
 

“The Red Bank. James Joyce: Τα Τετράδιά του, των Ελληνικών”,
Παραγωγή: Fantasia Audiovisual Productions

Με την Υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
           
 
*Bloomsday. Στον Οδυσσέα, ο Τζόυς περιγράφει μία μέρα από τη ζωή του κεντρικού του ήρωα, του Λεοπόλδου Μπλουμ. Και η μέρα αυτή είναι η 16η Ιουνίου 1904. Είναι η μέρα που ο Τζέιμς Τζόυς θα γνωρίσει τη Νόρα Μπάρνακλ και θα την ερωτευτεί παράφορα. Από το 1954, “η μέρα του Μπλουμ” [Bloomsday] γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.
 
http://jamesjoyce.ie / BLOOMSDAY WORLDWIDE