Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011 στη Σαντορίνη σηκώνει αυλαία τη Δευτέρα 1η Αυγούστου με την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά, στην οποία ο ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο «Θαλασσινές Περιπλανήσεις».

Ζωγραφικά έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, μας ταξιδεύουν σε δρόμους θαλασσινούς προτρέποντάς μας να δούμε τον κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία μεταξύ γης και ουρανού. Τα καράβια του ζωγράφου άλλοτε πλέουν ήρεμα και άλλοτε, συχνότερα, σε θάλασσα εχθρική. Το μπλε της θάλασσας, η ένταση που αποπνέει η κίνηση των πλοίων στον αφρό και η μάχη των καταρτιών με τον άνεμο, αξιοποιούνται αλληγορικά και λειτουργούν με ποιητική διάθεση στα ζωγραφικά έργα του Βαγγέλη Τζερμιά, δίνοντας στο παραδοσιακό θέμα της θαλασσογραφίας νέα πνοή με έντονη εξπρεσιονιστική διάθεση.

Σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ευριδίκη Τρισόν-Μιλσανή για τον ζωγράφο Βαγγέλη Τζερμιά: «Η αναρχική θάλασσα του Βαγγέλη Τζερμιά με το πυκνό ατίθασο μπλε χρώμα-έμβλημά της, δουλεμένο χειρονομιακά με βίαιες και ατίθασες πινελιές, είναι συχνά μανιασμένο στοιχείο όπου παλεύουν τα φανταστικά καράβια της έμπνευσής του. Αυτά τα καράβια που με τα μαύρα ξάρτια τους και την έντονη πεισματική παρουσία τους δηλώνουν την ίδια του την ύπαρξη, καθώς επαναστατεί εγκλωβισμένος στο κυανό χάος μακριά από οποιαδήποτε ανακουφιστική στεριά».

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Γκύζη