Οι νικητές των BAFTA Film Awards 2026 ανακοινώθηκαν την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου σε μια τελετή που παρουσίασε ο Άλαν Κάμινγκ στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο και μεταδόθηκε από το BBC One και το iPlayer.

Τα BAFTA Film Awards τιμούν τις καλύτερες ταινίες της περασμένης χρονιάς.

Το “One Battle After Another” κέρδισε έξι βραβεία BAFTA, συμπεριλαμβανομένων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Paul Thomas Anderson και Β’ Ανδρικού Ρόλου, Διεύθυνσης Φωτογραφίας και Μοντάζ.

Το “Sinners” κέρδισε τρία βραβεία BAFTA, συμπεριλαμβανομένου του Πρωτότυπου Σεναρίου για τον Ryan Coogler, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Wunmi Mosaku και Πρωτότυπης Μουσικής.

Το “Hamnet” κέρδισε δύο κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Jessie Buckley.

Το “Frankenstein” κέρδισε τρεις κατηγορίες: Κοστούμια, Μακιγιάζ & Χτενίσματα και Σχεδιασμός Παραγωγής

Το “I Swear” κέρδισε σε δύο κατηγορίες: Robert Aramayo για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο και Casting.

Το “Sentimental Value” κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία Ταινία που δεν είναι στην Αγγλική Γλώσσα

Το “My Father’s Shadow” κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντεμπούτου

Το “Mr. Nobody Against Putin” κέρδισε το βραβείο Ντοκιμαντέρ

Το “Zootropolis 2” κέρδισε την κατηγορία Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων

Το “Boong” κέρδισε το βραβείο Παιδικής και Οικογενειακής Ταινίας

Το “F1” κέρδισε το βραβείο Ήχου

Το “Avatar: Fire and Ash” κέρδισε το βραβείο Ειδικά Οπτικά Εφέ

Η Τζέσι Μπάκλεϊ (Jessie Buckley) κέρδισε το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο Hamnet

Ο Ρόμπερτ Αραμάγιο (Robert Aramayo) κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο “I Swear”

Ο Σον Πεν (Sean Penn) κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «One Battle After Another»

Η Γούνμι Μοσάκου ( Wunmi Mosaku) κέρδισε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για το Sinners

Η Ντέιμ Ντόνα Λάνγκλεϊ (Dame Donna Langley) έλαβε την υποτροφία BAFTA

Η Κλερ Μπινς (Clare Binns) τιμήθηκε με το βραβείο Εξαιρετικής Βρετανικής Συνεισφοράς στον Κινηματογράφο

Ο Ρόμπερτ Αραμάγιο (Robert Aramayo) κέρδισε το βραβείο EE Rising Star

Η ταινία «This Is Endometriosis» κέρδισε το βραβείο Βρετανικής Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ το βραβείο BAFTA Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας Μικρού Μήκους Κινούμενων Σχεδίων κέρδισε η ταινία «Two Black Boys in Paradise».

Τα παραπάνω σηματοδοτούν ότι για πρώτη φορά κερδίζουν βραβεία BAFTA οι τέσσερις ηθοποιοί – Τζέσι Μπάκλεϊ, Ρόμπερτ Αραμάγιο, Γούνμι Μοσάκου και Σον Πεν – ο σεναριογράφος Ράιαν Κούγκλερ και ο σκηνοθέτης ο Πολ Τόμας Άντερσον.

Πηγή: bafta.org