Καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Αμερική, Βέλγιο, Κύπρο, Γεωργία, Ιρλανδία ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζωντανεύουν χώρους και κτίρια με εκθέσεις, εκδηλώσεις, περφόρμανς, ομιλίες και προβολές. Το Back to Athens είναι μια πλατφόρμα ιδεών, ένα ετήσιο ραντεβού με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας.

Το Back to Athens ξεκίνησε το 2012 με σκοπό τη συγκέντρωση του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δυναμικού στο κέντρο της πόλης, και την προσέγγιση και εξοικείωση του κοινού με την περιοχή μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Στο φετινό Back to Athens το έκτο κατά σειρά, η CHEAPART σε συνδιοργάνωση με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων και το πολιτιστικό πρόγραμμα Athens Intersection, υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Τα κτίρια της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, Βύσσης & Αγάθωνος καθώς και Αιόλου & Αθηναίδος άνοιξαν μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης με πρωτοβουλία του Προγράμματος Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου.

Τα κτίρια, My Odyssey Βασιλικής 1, Πραξιτέλους 33, αλλά και αυτό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Βασιλικής & Αιόλου, αποτελούν ιστορικά κτίρια της νεότερης Ελληνικής αρχιτεκτονικής από το 1860 μέσα από τη δεκαετία του ’30 μέχρι τη δεκαετία του ’70 και συμπληρώνουν τον χάρτη του φετινού Back to Athens. Η ευτυχής συγκυρία της συνάντησης του Back to Athens με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό για την επιστροφή στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

Ο Δήμος Αθηναίων έχει επιλέξει τμήμα του Εμπορικού Τριγώνου για να υλοποιήσει πρόγραμμα πιλοτικής παρέμβασης – το οποίο στοχεύει στην συνολική αναζωογόνηση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζει τις υποδομές, πεζοδρομεί μία περιοχή 110 στρεμμάτων, επανασχεδιάζει τις υπηρεσίες καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας, ανανεώνει τον αστικό εξοπλισμό, και αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής. To πρόγραμμα του δήμου ενισχύει αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με τη συνεργασία του Athens Partnership.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ BACK TO ATHENS 6

Γιώργος Γεωργακόπουλος
Φωτεινή Καπίρη

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Χριστίνα Παντελάτου [Υπεύθυνη συντονισμού]

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ / ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

CHEAPART, Athens Intersection

ΣΥΝ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Athens Trigono, Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Notus Studio
Χριστίνα Παντελάτου / Εύα Δερμιτζάκη
Philipp Benkert / Johannes Rips
Γιώργος Γεωργακόπουλος / Christian Rupp
Νότα Κουλουριώτου / Ανδρέας Βούσουρας
Ελεάννα Μπαλέση / Φωτεινή Καπίρη
Κωνσταντίνος Μπάσιος
GURAM Chachanidze
Macklin Kowal / Sub Rosa Space
Ομάδα Parιa

ΕΚΘΕΣΕΙΣ BACK TO ATHENS 6/ 2018

Green Room

Η ομαδική έκθεση με τίτλο Green Room αφορμάται από τα υλικά και το χώρο του κτιρίου της οδού Βύσσης, επιχειρώντας μια διαφορετική ανάγνωση του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, των συνθηκών εργασίας, αλλά και την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Συμμετέχουν: KROUTSEF (Βάσια Μπακογιάννη), Alyssa Moxley, Μαρίλια Κολυμπίρη, Νάϊρα Στεργίου

Επιμελητική ομάδα Χριστίνα Παντελάτου, Εύα Δερμιτζάκη

Βύσσης & Αγάθωνος – 1ος όροφος, 105 51 Αθήνα

Since when don’t they like pink?

Με αφορμή τον εγκαταλελειμμένο χώρο, δημιουργούμε αφηγήσεις γύρω από καθημερινές ενέργειες, συμπεριφορές και αναμνήσεις που συνέθεταν παρουσίες στο χώρο. Παρουσίες που τις εκλαμβάνουμε πλέον μέσω της απουσίας τους.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Θεοχάρης, Ανέστης Ιωάννου, Angyvir Padilla, Μαρίνα Παπαδάκη, Yoel Pytowski, Naama Roth, Βαγγέλης Σάββας

Επιμέλεια: Notus Studio

Βύσσης & Αγάθωνος – 2ος όροφος, 105 51 Αθήνα

sent from my iPhone

Ποιο είναι το τέλος ενός μηνύματος;

αναγνωρίζω το τέλος;

αν ένα μήνυμα δεν τελειώσει καθόλου, πώς πρέπει να απαντήσω σε αυτό;…

Συμμετέχουν: Cordula Ditz, Samuel Fischer-Glaser, Lena Goldsteiner, Sophie Hundbiss, Ylena Katkova, Yulia Lokshina, Dominic Michel, Ivan Mitrovic, Angela Stiegler, Patrick Topitschnig

Επιμέλεια: Philipp Benkert, Johannes Rips

Βύσσης & Αγάθωνος – 3ος & 4ος όροφος, 105 51 Αθήνα

#Νίκος Κόκκαλης Αννέττα Σπανουδακη

Πρόκειται για την παρουσίαση εγκαταστάσεων γλυπτικής και βίντεο από τους Αννέττα Σπανουδάκη και Νίκο Κόκκαλη.

Βύσσης & Αγάθωνος  – 5ος όροφος, 105 51 Αθήνα

Nothing is really Queered

Μετουσιώνοντας την παράδοξη πραγματικότητα σε μια πιο απτή μορφή ο καλλιτέχνης αναλαμβάνει και τον ρόλο του εξιλαστήριου θύματος. Η παραδοξότητα γίνεται πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα που μας περιλαμβάνει. Κάθε Πόρτα που ανοίγουμε σε καινούριο δωμάτιο, κάθε παράθυρο που κλείνουμε μας οδηγεί στην ανακάλυψη ενός νέου κόσμου. Τίποτα δεν είναι παράξενο, όλα είναι πιθανά.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βάβουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Κλειώ Γκιζελή, Θόδωρος Δασκαλάκης, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Richard Jochum, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Μαρία Μπουρμπού, Γιώργος Παπαδάτος, Άγγελος Σκούρτης, Δημήτρης Χρηστίδης.

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Christian Rupp

Παλιά Αποθήκη Χάρτου – Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, 105 60, Αθήνα

Strange days: η δυστοπία του πραγματικού

Ενώ τα ουτοπικά οράματα εκλείπουν, η ουτοπία πλέον εισβάλλει με αποσπασματικό  και εφήμερο τρόπο, συγχέεται με την πραγματικότητα που βιώνουμε με τρόπους αλληγορικούς, δείχνοντας αδιάκοπα μία διέξοδο, ένα πεδίο φυγής.

Ουτοπικές ή μη, οι εικαστικές προτάσεις των καλλιτεχνών έχουν συλληφθεί για να αφυπνίσουν, να συντάξουν μία τοποθέτηση ή έστω να αποτελέσουν έναυσμα για συζήτηση και προβληματισμό.

Συμμετέχουν: Ανδρέας Βούσουρας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Μπάμπης Καραλής, Ανδρέας Λυμπεράτος, Εύα Μαραθάκη, Μάρω Μιχαλακάκου, Νίκος Μιχαλιτσιάνος, Ελεάννα Μπαλέση, Λίνα Μπέμπη, Νίκος Παπαδημητρίου, Αλίκη Παππά, Γιάννης Σινιόρογλου, Γιώργος Τσεριώνης.

Επιμέλεια: Ανδρέας Βούσουρας, Νότα Κουλουριώτου

MY ODYSSEY – Βασιλικής 1, 10560 – 1ος όροφος, Πλατεία Αγ. Ειρήνης, Αθήνα

Άρκτου παρούσης..

Όσο το βλέμμα αναγνωρίζει τα ίχνη, ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, ξεπερνώντας τον προσωπικό εγκλεισμό και τη Δυστοπία. Στο ιστορικό κτίριο των μέσων του 19ο αιώνα, τα ίχνη είναι ξεκάθαρα. Ο θεατής ακολουθεί τα βήματα της ιστορίας και βρίσκεται μπροστά στη σύγχρονη σκέψη 6 καλλιτεχνών που ευθυγραμμίζει το παρόν και το μέλλον σε ένα σύνολο.

Συμμετέχουν: Γιάννης Αμανατίδης, Χρύσα Βαλσαμάκη, Ελένη Κορδάλη, Χρίστος Μιχαηλίδης, Κατερίνα Μπότσαρη, Χαρά Πρωτοπαπά.

Επιμέλεια: Ελεάννα Μπαλέση, Φωτεινή Καπίρη

Αιόλου και Αθηναΐδος – 105 51 Αθήνα

CAMISA

Η έκθεση “CAMISA” μας δείχνει τη μόδα μέσα από τα μάτια των εικαστικών.

Δημιουργοί από διαφορετικές ειδικότητες προσκαλούνται να δημιουργήσουν μια φορεσιά, ένα κόσμημα, έργο, να μεταφέρουν ένα μήνυμα και να μην χάσουν τη μορφή ενός ιδιόμορφου σχεδίου όπως είναι πουκάμισο.

Συμμετέχουν: Κέλλυ Βαρδάκα, Κωστής Βούλγαρης, Δημήτρης Γκέτσις, Γιάννης Ζινδριλής, Βικτώρια Ιωαννίδου, Μαρία Καραθάνου, Σοφία Λαδένη, Νίκος Λαμπρινός, Νίκος Μαρίνης, Ελεάννα Μπαλέση, Θεόδωρος Ντούσης, Άντρια Πρασίνου, Μυρτώ Σαρμά, Αννέττα Σπανουδάκη, Χρήστος Συμεωνίδης, Πηνελόπη Τριανταφύλλου, Παναγιώτης Τσικλής, Κατερίνα Χριστοφορίδη.

Επιμέλεια: GURAM Chachanidze

Πραξιτέλους 33, 105 60 Αθήνα

Εικαστικές διανοίξεις

Έργα της Amina Kortbi παρουσιάζονται στις βιτρίνες στην Παρόδιο Στοά.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπάσιος

Παρόδιος Στοά:

Αιόλου 42/44 – Κολοκοτρώνη – Βασιλικής, 105 60 Αθήνα
Κτίριο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός

Γιώργος Βλασσόπουλος, Φιόνα Μουζακίτη

Οι άγραφοι κανόνες, τα ταμπού, η υποκρισία, οι διαδρομές των προσωπικών και συλλογικών αποφάσεων περνάνε μέσα από την γνώση και την επικοινωνία των δεδομένων που γνωρίζουμε ή αγνοούμε. Η λειτουργία των κοινωνικών ομάδων βασίζεται στα όσα ξέρουν και στις πληροφορίες που λαμβάνουν και προωθούν μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο ψηφιακής και προσωπικής επικοινωνίας.

Σε διαφορετικές τοποθεσίες στον χάρτη του Back to Athens 6.

Προβολές

Συμμετέχουν: Φαίδρα Δεριζιώτη, Τζωρτίνα Κοσμάτου

Επιμέλεια: Ομάδα Parιa

Υπαίθριος χώρος, Χρυσοσπηλιωτίσσης, 105 60, Αθήνα

Εγκαίνια 1.6, 8:30 – 9:00 μμ. & Δευτέρα – Παρασκευή, 1- 10.6.2018, 8:30 – 9:00 μμ.

Matter of Matters

Το Matter of Matters είναι project του καλλιτέχνη Andrius Mulokas. Ένα έργο σε εξέλιξη, ένα κινούμενο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ως αποτέλεσμα κάθε φορά, την παρουσίαση μιας μοναδικής απόδοσης της performance. Για το σκοπό αυτό, ο Mulokas ανταποκρίνεται στα υλικά ερεθίσματα του Sub Rosa Space, όπου φιλοξενείται ως artist-in-residence από το Μάιο, καθώς και από τις ευρύτερες τοπογραφίες που βρίσκονται μέσα στο Εμπορικό Τριγώνο της Αθήνας όπου και βρίσκεται ο χώρος.

Performance by Andrius Mulokas

Επιμέλεια: Macklin Kowal / Sub Rosa Space

Sub Rosa Space – Πραξιτέλους 37, 3ος όροφος -Σάββατο 9 Ιουνίου, 8:00 μμ.


Φωτογραφία θέματος: Νάιρα Στεργίου