Οι Εκδόσεις Εξάντας παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους γαλλόφωνους συγγραφείς, με το μυθιστόρημα Αύριο γίνομαι είκοσι χρονών, που κυκλοφόρησε το 2010 στη διακεκριμένη «Λευκή Συλλογή» των Εκδόσεων Gallimard και απέσπασε το Βραβείο Georges Brassens.

Πρόκειται για ένα αστείο και συνάμα τρυφερό μυθιστόρημα, γεμάτο αυθορμητι-σμό και παιδική αφέλεια, που μας μεταφέρει στο Κογκό του ’70. Ήρωάς του ο μικρός Μισέλ, που μεγαλώνει με όνειρα και απορίες, ακούγοντας τον «τραγουδιστή με το μου-στάκι» και τη Φωνή της Αμερικής. Μέσα από τα μάτια του δεκάχρονου αγοριού ο Μα-μπανκού σκιαγραφεί την οικουμενική διάσταση της παιδικής ηλικίας, αλλά και τις συνήθειες, τις παραδόσεις και τις δοξασίες μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης αφρικανικής κοινωνίας.

Ένα μυθιστόρημα αυτοβιογραφικό, το οποίο ξεχωρίζει για τη ζωντάνια της γλώσσας του, που αρδεύεται από τον προφορικό αφρικανικό λόγο, και αποδεικνύει ότι η σύγχρονη γαλλόφωνη λογοτεχνία παραμένει πρωτότυπη, επίκαιρη και ανατρεπτική.

Ο Αλέν Μαμπανκού γεννήθηκε στην Πουάντ-Νουάρ του Κογκό το 1966.

Μετάφραση: Αναστασία Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Σπυροπούλου


Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει κριτική για το βιβλιο.