Με μια παραδοσιακή τσαμπουνοπατινάδα και ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, έριξε την αυλαία του το 13ο φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα την Κυριακή 27 Αυγούστου, αποχαιρετώντας το τελευταίο σαββατοκύριακο του καλοκαιριού.

Όπως κάθε χρόνο, «πρωταγωνίστρια» ήταν η ίδια η Μάρπησσα, πόσο μάλλον φέτος που ο θεματικός άξονας του φεστιβάλ στρεφόταν γύρω από τα ενδιάμεσα σημεία, άλλα δημόσια κι άλλα ιδιωτικά, όλα όμως κοινόχρηστα, φιλόξενα και έτοιμα να μας υποδεχτούν ως τόποι επικοινωνίας και κοινωνικής συναναστροφής. Βιωματικές δράσεις και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, εκδηλώσεις και συναυλίες, πραγματοποιήθηκαν σε μικρές και μεγάλες πλατείες, πεζούλες, προαύλια εκκλησιών κι άλλα αγαπημένα τοπόσημα του κυκλαδίτικου οικισμού, χαράσσοντας μια πολιτιστική διαδρομή πλούσια σε ερεθίσματα, χαρές και συγκινήσεις.

Έτσι, η αυλή της Αγροτολέσχης φιλοξένησε φέτος για πρώτη φορά ένα σπονδυλωτό μουσικό εργαστήρι με πάνω από 40 παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών, που με την καθοδήγηση του Τζέμπεν Κλαπάκη απέδειξαν πως ακόμα κι αν δεν έχει κανείς μουσικές γνώσεις, μπορεί να γίνει μέλος ορχήστρας, αφού «Μία Νότα ο Καθένας, Είναι Πολλές Μαζί». Με βιολιά που παρείχε η διοργάνωση, οι μικροί μουσικοί, αφού έκαναν τις δύο πρώτες μέρες τις πρόβες τους, παρουσίασαν ενώπιον κοινού την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Παπα Γιώργη Στάμενα (κεντρική πλατεία του χωριού) τη νέα ορχήστρα εγχόρδων της Μάρπησσας, εισπράττοντας επάξια το πιο θερμό χειροκρότημα.

Στον αύλειο χώρο της Κοινότητας Μάρπησσας πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα (Παρασκευή 25 Αυγούστου) μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το θέμα του φετινού φεστιβάλ, σε συντονισμό της Δρ Αρχοντούλας Βασιλαρά, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, ΕΔΙΠ Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, μεταξύ των οποίων, η Ειρήνη Γρατσία, Αρχαιολόγος και συντονίστρια Monumenta, ο Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και η Θεανώ Σ. Τερκενλή, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στον ίδιο χώρο, το βράδυ του Σαββάτου 26 Αυγούστου, η Χριστίνα Μαξούρη, ο Βασίλης Κορακάκης, ο Άγης Παπαπαναγιώτου, ο Βασίλης Προδρόμου και ο Δημήτρης Κούστας καθήλωσαν το κοινό με «Τα τραγούδια της Σωτηρίας», που σιγοτραγούδησε μαζί τους το «Δεν λες κουβέντα, Μην κλαις, Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια», και πολλά ακόμα, σε μία ατμόσφαιρα σχεδόν κατανυκτική και μια βραδιά που δεν ήθελε κανείς να τελειώσει…

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες πλατείες του παραδοσιακού οικισμού, η πλατεία Χριστού, υποδέχτηκε φέτος το κοινό με τρεις διαφορετικές αφορμές: Τη συμμετοχική performance με τίτλο «Δεν ήτανε τυχαίο που η Μάρπησσα προτίμησε τον Ίδα απ’ τον Απόλλωνα… Μάρπησσα και άλλες ιστορίες», με την επιμέλεια των VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), την προβολή κινουμένων σχεδίων για ενήλικες σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros (Σάββατο 26 Αυγούστου) και την ατμοσφαιρική συναυλία με το Mihalis Kalkanis Group (Παρασκευή 25 Αυγούστου) που παρέσυρε το κοινό σε τζαζ μονοπάτια, με μελωδικές «εκπλήξεις» και επιρροές από την κλασική ως την παραδοσιακή αλλά και ηλεκτρονική μουσική.

Η πλατεία «Πεύκου», χώρος όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνταν παλιότερα τα γλέντια του χωριού, έγινε για λίγο η σκηνή που ξεδίπλωσε τα ταλέντα του ο «Γιοβάν», μια παράσταση κουκλοθεάτρου από την Ομάδα Bufos, που πραγματικά ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους (Σάββατο 26 Αυγούστου).

Οι φίλοι της σύγχρονης τέχνης περιηγήθηκαν φέτος στο χωριό με οδηγό την έκθεση με τίτλο«Οι πέτρες καίνε τον Ιούλιο και μαζί καίνε και τα μάτια μου»* Με ασβέστη, χλωρίνη και κουτσομπολιά» σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή, ανακαλύπτοντας σημεία όπως ο παλιός θερινός κινηματογράφος του χωριού.

Στις πλατείες Αγίου Γεωργίου και Προφήτη Ηλία, είχαν δημιουργηθεί σταθμοί, που καλούσαν το κοινό να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν της Μάρπησσας αλλά και να προβληματιστεί γύρω από τη σχέση του ανθρώπου με τον δημόσιο χώρο, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια. Αντίστοιχα, οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ περπάτησαν τον παραδοσιακό οικισμό από άκρη σ’ άκρη με αφορμή την παιδική δράση το «Νέο Δημοτικό Συμβούλιο», υπό την καθοδήγηση της παιγνιοθεραπεύτριας Έλενας Πάσσου. 

Επιπλέον, περνώντας από την «καρδιά» του οικισμού, την πλατεία Ευαγγελισμού, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιεργαστούν το ευρηματικό, συλλογικό καλλιτεχνικό project «Βεγγέρα», των εικαστικών Μυρσίνης Αρτακιανού και Θεοδώρας Κανέλλη.

Τέλος, όσοι αγαπούν το πρωινό ξύπνημα ακολούθησαν την πρωινή δράση «Ανιχνεύοντας Ιστορίες για τα Δέντρα σε ένα Άδεντρο (;) Νησιώτικο Τοπίο» με την Καλλιόπη Στάρα, ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, και τον δασολόγο Ρήγα Τσιακίρη, σε μια βόλτα σε ένα από το πιο εμβληματικά σημεία της περιοχής, τον Άγιο Αντώνη.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Στιγμιότυπο από το αυθεντικό κυκλαδίτικο γλέντι με το οποίο έκλεισε το Φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα 2023