Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015, το κοινό και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν από τους σημαντικότερους και κεντρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, τη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, εκτός του «τυπικού» ωραρίου λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους θα απολαύσουν τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και τις δύο περιοδικές εκθέσεις που λειτουργούν την περίοδο αυτή.

Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «Νέος και με υγείαν αρίστην. Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία», παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στη Μακεδονία και προέρχονται απ’ όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και σκιαγραφούν την καθημερινή ζωή των νεαρών Μακεδόνων από την αρχαϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται το πνευματικό και θρησκευτικό περιβάλλον της αρχαίας Μακεδονίας, οι κοινωνικές συνήθειες και οι αντιλήψεις για τη νεότητα και το αρχαίο κάλλος, η εκπαίδευση και η αθλητική αγωγή των νέων, οι πεποιθήσεις, οι επιλογές και οι συνήθειές τους, η εξωτερική εμφάνιση, η ενηλικίωσή τους, ο ελεύθερος χρόνος και η ψυχαγωγία, καθώς και άλλες  σημαντικές πτυχές της ζωής τους, όπως ο έρωτας, το κυνήγι, η στρατιωτική εκπαίδευση.

Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Άννη Καλτσίδου. Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης», πραγματοποιείται στην Κρυπτή Στοά και σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της «5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση της εικαστικού, στην οποία παρουσιάζεται μία εγκατάσταση από πηλό και φύλλα ψευδόχρυσου, ειδικά διαμορφωμένη για την Κρυπτή Στοά, και ένα περιβάλλον με γύψινα πρόσωπα σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Και τα δύο μέρη της έκθεσης συνδιαλέγονται με τον αρχαιολογικό χώρο, παράγοντας συνειρμούς σχετικά με τη συνέχεια και την πορεία (του ανθρώπου, της πόλης, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς) μέσα στο χρόνο. Μέσα από την παρουσίαση και τους συσχετισμούς που προκύπτουν από αυτή, η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία (το «παλιό») διασταυρώνονται με το νέο (το εικαστικό έργο που γεννήθηκε για την έκθεση), απηχώντας εύστοχα το κεντρικό μήνυμα της Μπιενάλε: «Παλιές διασταυρώσεις – Make it New!».