Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, μετά τις επιτυχημένες εκθέσεις του Μάρκου Καμπάνη και της ομάδας Κορεατών καλλιγράφων, συνεχίζει τον εαρινό-καλοκαιρινό εκθεσιακό κύκλο εκδηλώσεών του με την ατομική έκθεση του Γιάννη Κόττη.

Η έκθεση, που αποτελεί μια επιλογή πρόσφατων έργων του ζωγράφου Γιάννη Κόττη, βασισμένη στο προσφιλές θεματολόγιο του ζωγράφου, που εξακολουθεί να εμπνέεται από τα σύμβολα και τα χρώματα της ελληνικής υπαίθρου, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας και με τη στήριξη του Διοκητικού Συμβουλίου του Μουσείου.

Η ενότητα των έργων της Αίγινας, προτείνει τη συναρπαστική θέαση ενός καθημερινού περιβάλλοντος με πυκνές ιστορικές μνήμες, όπως αυτό γίνεται υποκειμενικά αντιληπτό από το ζωγράφο.

Λειτουργώντας ως ένα καλειδοσκόπιο πυκνών εικόνων που προέρχονται από την οξεία παρατήρηση ή τους δυνητικούς συνειρμούς του περιβάλλοντος κόσμου, τα έργα του Γιάννη Κόττη με τους επάλληλους συμβολισμούς, συμπυκνώνουν την πεμπτουσία των αναζητήσεων του ζωγράφου.

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού εκδηλώσεων από το Δ.Σ. του Μουσείου, προγραμματίζονται επίσης αρκετές ακόμη σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, ενώ κεντρική θέση στον προγραμματισμό του Μουσείου καταλαμβάνει η έκθεση σχεδίων του Γιάννη Μόραλη σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη (εγκαίνια 3/8), τις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής του Νεκτάριου Κοντοβράκη και του Κωνσταντίνου Γαλάρη (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2009) και την ομαδική έκθεση ζωγραφικής ξένων γλυπτών και ζωγράφων (Οκτώβριος 2009) που ζουν ή επισκέπτονται συχνά το «νησί των καλλιτεχνών».   

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, εντάσσονται ακόμη η ομαδική έκθεση τοπικών προϊόντων και χειροτεχνιών, που οργανώνεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη επιτυχία από το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου (17/7-29/7), καθώς και θεματική έκθεση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φυστικιού που οργανώνεται από τις 25/9 έως και τις 4/10 από το Δήμο Αίγινας.