Η γκαλερί Artis Causa παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Άννης Καλτσίδου, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2014.

Η καλλιτέχνις εκμεταλλεύεται τη λογική των σχέσεων και τα έργα της παρουσιάζονται ως προτάσεις συλλογισμών.

…συμπεριφέρεται ζωγραφικά, δηλαδή δεν καταλήγει ως την έννοια του έργου σ’ εκείνο το οποίο θα δούμε, αλλά χρησιμοποιεί την εικόνα ως την ανάδυση (ως την ένδειξη) παραπομπών στους τρόπους με τους οποίους συγκροτήθηκε…

Η μη-λογική αυτή διασπορά παραπέμπει στην εμφανή απουσία του συσχετισμού ο οποίος, όταν ο θεατής θα τον συγκροτήσει (αν τον συγκροτήσει) θα είναι το έργο.

…το έργο της Καλτσίδου είναι πολύπλοκο, έχει απρόοπτες αναπτύξεις, αλλά στηρίζεται σε σταθερούς αρχικούς άξονες, δηλαδή στην αναγκαιότητα της δομής ως καθαρά εικαστικής έννοιας, -της γης ως νοηματικής λειτουργίας του φανερώματος της δομής και όχι απλά ως απεικόνισης, -επίσης της διαδικασίας της φύσης και της χρήσης των υλικών.

Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του ΑΠΘ

Από το κείμενο του καταλόγου της έκθεσης

Η έκθεση περιλαμβάνει βιντεοπροβολή, εγκατάσταση και χαρακτικά που συνομιλώντας μεταξύ τους παρουσιάζουν την χαρά της γέννησης και την αποδοχή της γνώσης του θανάτου. Η Άννη Καλτσίδου ερευνά μέσα από τα έργα και τα υλικά της, (χώμα, χορτάρι, χρυσό) τις έννοιες του ευαίσθητου, ευάλωτου, εφήμερου και φθαρτού  που βρίσκονται σε αρμονία αλλά και σε αντίθεση με το αναλλοίωτο, άφθαρτο, αθάνατο. Τοποθετώντας σπόρους  την ενδιαφέρει η διαδικασία της δημιουργίας, η καθημερινή φροντίδα  και η έννοια να αναπτυχθεί και να ολοκληρωθεί το έργο και όχι τόσο η διαχρονικότητά του.

 
Η Άννη Καλτσίδου γεννήθηκε, ζει, και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα της ΝΟΕ  του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. έχοντας ως καθηγητές, τους  Κ. Μορταράκο,  Γ. Τσακίρη, και Μ.Γιανναδάκη.

Έχει λάβει μέρος σε  εκθέσεις στη Γερμανία και Σερβία καθώς και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές δράσεις στην Ελλάδα.