Πώς συνδέεται η Κυψέλη με τη Νέα Υόρκη; Πώς βρίσκει στέγη η μνήμη μέσα σ’ ένα δημοτικό θέατρο; Με ιστορίες μουσικής, φαντασίας και ανθρωπιάς υποδέχονται τον πρώτο μήνα της άνοιξης ο δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net. Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου υπόσχονται και για το μήνα Μάρτιο αξέχαστες εμπειρίες στην πόλη!

Το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 12:00

-Το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 12:00 γινόμαστε «Ροκ Σταρ» με τον συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Στέφανο Τσιτσόπουλο και περπατάμε την Κυψέλη σαν μυθιστόρημα! Μια βόλτα – ξενάγηση στη Φωκίωνος Νέγρη αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της «πιο ροκενρόλ γειτονιάς της Αθήνας» με οδηγό το βιβλίο «Ροκ Σταρ» (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2019): Ένα μυθιστόρημα – φόρο τιμής στον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα του «Φύλακα στη Σίκαλη», Τζέι Ντι Σάλιντζερ και τον εμβληματικό του ήρωα Χόλντεν Κώλφηλντ, που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη το 1951. Μήπως τελικά στην Κυψέλη, όπου πολλοί δρόμοι έχουν ονόματα νησιών, η Φωκίωνος Νέγρη θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί και Μανχάταν Άιλαντ, το χαμένο νησί του Σάλιντζερ; Πώς συνομιλεί η Αθήνα του σήμερα κατευθείαν με τη Νέα Υόρκη του 1951 με αφορμή μια φωτογραφία του Φρανκ Σινάτρα στον τοίχο στο μπαρ «Ορεβουάρ» της Πατησίων; Και πώς συνδέεται ο «Ροκ Σταρ» με τον «Φύλακα στη Σίκαλη»;

Νέα Υόρκη καλεί Κυψέλη και το αντίστροφο! Ακολουθήστε τη βόλτα μας και γνωρίστε μερικούς από τους ήρωες του βιβλίου, που ζουν ή έζησαν σε αυτή τη γειτονιά: Τη μεταφράστρια (και) του Τζέι Ντι Σάλιντζερ, ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη και τους συγγραφείς Χρήστο Χωμενίδη (που θα μας συνοδέψει σε αυτή την ιδιαίτερη, αστική ξενάγηση) και Σώτη Τριανταφύλλου. Εμβόλιμα, άλλωστε στο «Ροκ Σταρ», οι δυο αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς έγραψαν ο καθένας τους και ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου.

Περιπλανιόμαστε σ’ αυτή την εμβληματική γειτονιά της Αθήνας και ακούμε τον συγγραφέα να ξεκλειδώνει τα μυστικά του μυθιστορήματός του, όπως και τα μυστικά της Φωκίωνος Νέγρη: το καφέ Σελέκτ και την υψίφωνο Ροζίτα Σεράνο, το άγαλμα του σκύλου – φύλακα (της σίκαλης;), τον πεζόδρομο της Φ. Νέγρη και των μυστικών της, το βιβλιοπωλείο «Μετεωρίτης» και το βίντατζ μαγαζί «Ρετρόνιο», όπου εντός τους κρύβονται δίσκοι και βιβλία πολύτιμα στην εξέλιξη της ιστορίας! Σ’ αυτή τη βόλτα μας στη Φωκίωνος Νέγρη, θα σταθούμε έξω από το κάποτε μυθικό αθηναϊκό ροκενρόλ κλαμπ «Κουίντα» και θα περπατήσουμε σε θρυλικούς δρόμους με ονόματα νησιών, όπως Ιθάκης, Επτανήσου και Κεφαλληνίας.

Φιλική συμμετοχή: Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας) και Μενέλαος Καραμαγγιώλης (σκηνοθέτης).

Αφετηρία: Βιβλιοπωλείο ” Ο Μετεωρίτης”, πεζόδρομος Φωκίωνος Νέγρη 68, στις 12:00. Διάρκεια διαδρομής: 1,5 ώρα.
Για κρατήσεις: www.eventora.com

(έναρξη διάθεσης από 28/02/2020).

Σάββατο 21 Μαρτίου στις 12:00

Το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 12:00, ακολουθούμε τα ίχνη της υποδοχής και εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με αφορμή το βραβευμένο μυθιστόρημα της Αγγελικής Δαρλάση «Το αγόρι στο θεωρείο» (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017) και με ξεναγό την ίδια τη συγγραφέα.

“Θα μας οδηγήσει πίσω το άρωμα από τις τριανταφυλλιές μας. Δε θα χαθούμε» είπε ο Δρόσος στην Αρετή, παρόλο που ήξερε πως ήταν ψέμα: οι τριανταφυλλιές τους είχαν καεί μαζί με την πρώτη τους ζωή. Στη νέα τους ζωή μένουν σ’ ένα θεωρείο θεάτρου, με μια άγνωστή τους γυναίκα που λέει πως είναι παιδιά της. Τα όνειρα κι οι εφιάλτες τους μπερδεύονται με των υπόλοιπων ενοίκων και με άγνωστες σκιές. Ίσως γι’ αυτό η Αρετή αποφασίζει να ζει κρυμμένη μέσα σ’ ένα μπαούλο μέχρι που κάποια στιγμή εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά, μια κοπέλα που καθημερινά ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της μέσα σ’ ένα διάφανο δάσος από ανθισμένες κερασιές, ένας ηλικιωμένος με το κανονάκι του, ένα βουβό κορίτσι που όμως τραγουδάει θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον Δρόσο στην ανεύρεση της αδερφής του και της αλήθειας. Και ίσως περισσότερο απ’ όλους θα βοηθήσει ο Άριελ, το αιθέριο πνεύμα από την Τρικυμία, του Σαίξπηρ αφού όταν ζεις σ’ ένα θέατρο, η ζωή, τελικά, μπορεί να παίρνει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα”.

Το Αγόρι στο Θεωρείο είναι μια ιστορία για την απώλεια, τον πόνο, την προσφυγιά, αλλά και για την παρηγορητική δύναμη της φαντασίας, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς, εμπνευσμένη από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922.

Η διαδρομή μας, βασισμένη στο βιβλίο, θα ξεκινήσει από την πλατεία Κοτζιά, όπου πριν από δεκαετίες στεγαζόταν το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το οποίο δεν υπάρχει πλέον, συνεχίζει στην οδό των μπαχαρικών, Ευριπίδου και στην Αιόλου, κατευθύνεται στη Βαρβάκειο Αγορά και τον περίγυρό της, για να καταλήξει στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Κρίνος». Η ξενάγηση θα πλαισιωθεί από αφήγηση με αποσπάσματα του βιβλίου, καθώς και με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής.

Σημείο Συνάντησης: Πλατεία Κοτζιά στις 12.00.