Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα», που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στη Δημοτική Πινακοθήκη στην Πειραιώς, θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2015 στις 7μ.μ., η πρώτη παράλληλη εκδήλωση, αφιερωμένη στον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό.

Βασική ιδέα εκδήλωσης είναι η Αθήνα ως πόλη στην οποία ζουν και εργάζονται καθημερινά δημιουργοί διαφορετικών μορφών τέχνης· Πώς ζούσαν στην Αθήνα οι ζωγράφοι που παρουσιάζονται στην έκθεση;  Σε ποιες γειτονιές περπατούσαν; Με ποιους τρόπους ο κινηματογράφος μάς δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στην πόλη με οδηγό μας έναν ζωγράφο;

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

•Παρουσίαση της έκθεσης “Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα” από την ομάδα των επιμελητών.

•Προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ: «Αλέκος Φασιανός στην Παλιά Γειτονιά» σε έρευνα και σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη (1983, παραγωγή CINETIC)

•Συζήτηση με τον σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη.

Η έκθεση Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, είναι μια έκθεση αφιερωμένη στους καλλιτέχνες που αγάπησαν και απαθανάτισαν με την τέχνη τους γωνιές και στιγμιότυπα, ανθρώπους, μνημεία και ιδέες μιας από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης.

Οι παράλληλες δράσεις έχουν στόχο τόσο για τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές, όσο και την ενθάρρυνση του διαλόγου για θέματα της πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας.

Την έκθεση επιμελούνται η Κάλλη Πετροχείλου, Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης και ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Δ.Π.Θ.