To 8o AVDP θα λάβει χώρα στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών τον Ιανουάριο, 2018. Μία τριήμερη κινηματογραφική και χορευτική πρόταση για το κοινό, μία πλούσια γεύση από ελληνικές και ξένες δημιουργίες με ταινίες και ντοκιμαντέρ χορού, έργα εικονικής πραγματικότητας, performances, παραστάσεις χορού και εργαστήρια παραστατικών τεχνών και videodance.

Χρόνο με τον χρόνο, το Athens Video Dance Project εξελίσσεται σε μια δημιουργική πλατφόρμα καινοτόμων έργων, τα οποία αναδεικνύουν τις συνέργειες μεταξύ των διαφόρων καλλιτεχνικών κλάδων.

H ομάδα AVDP καλεί το κοινό να μεταμορφώσει τον τρόπο που βλέπει και βιώνει το χορό σήμερα, ενώ ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες να διερευνήσουν πώς η χρήση της κάμερας και των νέων τεχνολογιών, ως εναλλακτικά εκφραστικά εργαλεία, μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση και να διευρύνουν το καλλιτεχνικό τους όραμα. Με περιέργεια για νέες διαδρομές, η ομάδα του AVDP ανακαλύπτει τις νέες τάσεις, και οργανώνει το ειδικό αφιέρωμα ΜΟVING FORWARD.

Θα δείτε ριψοκίνδυνους χορευτές, να εξερευνούν τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων, μέσα από την τέχνη. Μία ταινία δοκιμής ελέγχου της κίνησης να εξετάζει την τεχνική της ταυτόχρονης παρουσίασης πολλαπλών εκτελέσεων της ίδιας κινητικής ρουτίνας, την ίδια χρονική στιγμή. Μία σειρά από πειραματισμούς της κινούμενης εικόνας να αμφισβητούν την ιδέα της ακινησίας. Μία Google Street View κάμερα να φλερτάρει με το χορό. Έργα VR360 να μελετούν τα όρια μεταξύ των εμπειριών του εικονικού και πραγματικού κόσμου και να προωθούν την έρευνα της συμμετοχικής παράστασης, της διάδρασης ανθρώπου-υπολογιστή και των τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας.

Το AVDP φέτος έχει ως guest artist το Σλοβάκο καλλιτέχνη Andrej Boleslavský με το έργο Dust (19-21/01, 19:00-23:00, στο πλαίσιο του αφιερώματος MOVING FORWARD, είσοδος ελεύθερη). Ένα έργο Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality), όπου οι έννοιες του φυσικού και του ψηφιακού συνυπάρχουν και διαδρούν σε πραγματικό χρόνο, ενώ ο θεατής βιώνει μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό (5 λεπτά/θεατής). Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον δημιουργό του έργου Dust, καθώς και με τους Παντελή Μάκκα (visual designer) και Ερατώ Τζαβάρα (video designer/artist) την Κυριακή 21 Ιανουρίου (19:00-20:00).

Tο κοινό ψηφίζει για το “AVDP Βραβείο Κοινού”!

Ενισχύοντας τον ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς, για πρώτη χρονιά, το κοινό βλέπει 9 επιλεγμένα έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αποφασίζει και ψηφίζει που θα απονεμηθεί το AVDP Βραβείο Κοινού. Τα έργα προβάλλονται κάθε μέρα (19, 20, 21 Ιανουαρίου) στις 20:00-21:30. Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η δράση Promenade (19, 20, 21 Ιανουαρίου, 21.15) δε θα λείπει από το πρόγραμμα του AVDP. Η Promenade επιχειρεί να φέρει σε επαφή χορευτές, μουσικούς και εικαστικούς σε μια κατάσταση-εγκατάσταση στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής». Οι θεατές θα έχουν την ελευθερία για 45 λεπτά να περνοδιαβαίνουν και να κοντοστέκονται οπουδήποτε και για όσο χρόνο επιθυμούν. Πρόκειται για έναν περίπατο μέσα σε ένα κλειστό χώρο όπου το σώμα και η κίνηση ψάχνουν να βρουν το δικό τους χώρο έκφρασης μέσα από τη σύνδεση, την ανάπτυξη, τη συμπλήρωση, τη συνδιαλλαγή, την αφήγηση, την αντίσταση, την αντιπαράθεση.

Και τις 3 μέρες του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις χορού στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών από καταξιωμένους και νέους καλλιτέχνες στο χώρο του χορού, των visuals και των εικαστικών. Ενώ στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος AVDP.edu, θα φιλοξενηθούν έργα από σπουδαστές Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού (Νίκη Κονταξάκη-Νικολέττα Μπακάλη, Ακτίνα, Ραλλού Μάνου, Βασιλική Μαρούλη, Μοριάνοβα-Τράστα, Άννα Πέτροβα – Μάρω Μαρμαρινού, Τατιάνα Λοβέρδου).

Επίσης, το AVDP έχει τη χαρά να φιλοξενεί το έργο ”Performan-ce” (19, 20, 21 Ιανουαρίου). Μια πολυμεσική παράσταση σύγχρονου χορού, βασισμένη σε ιδέα του Γιάννη Αντωνίου με ερμηνείες των Alex Gotch, Michael Doolan και Visual Documentation του Παναγιώτη Κασίμη. Ένας διάλογος μεταξύ του νου και του σώματος, όπου ο θεατής σκηνοθετεί το δικό του έργο ανάλογα με το πως βιώνει ο ίδιος την συνύπαρξη με τους δύο άνδρες ερμηνευτές. Ο διάλογος εξελίσσεται λιτά αλλά και πολυδιάστατα, ενώ οι ασπρόμαυρες εικόνες του φωτογράφου Παναγιώτη Κασίμη, απεικονίζοντας τους δύο πρωταγωνιστές, μας φέρνουν πιο κοντά στον εσωτερικό τους κόσμο.

Κάποιες από τις ταινίες που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ είναι:

Polina – Ο Χορός είναι η Ζωή μου (19/01, 22:15) – Από τη Μόσχα μέχρι τη Γαλλία και το Βέλγιο, από την επιτυχία ως την απογοήτευση, ακολουθούμε το απίστευτο ταξίδι της ζωής της Polina. Μία προικισμένη μπαλαρίνα, που παρά την φτωχική της καταγωγή, γίνεται δεκτή στη φημισμένη σχολή του Καθηγητή Μποζίνσκι και στα 18 της το όνειρό της επιτέλους γίνεται πραγματικότητα, κερδίζοντας μια θέση στα Μπολσόι.

FLYING REVOLUTION – THE STORY OF A LIFE TIME BATTLE (20/01, 22:15) – Ένα εμπνευστικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία της επιτυχημένης ομάδας Breakdance FLYING STEPS του Βερολίνου. Καθώς η ζωή τους χαρακτηρίζεται από μια πάλη για επιβίωση τουλάχιστον δύο δεκαετιών, η επιθυμία να επιβιώσουν ως B-Boys (Breakdancers) κινητοποιεί την ομάδα, στηρίζοντας παράλληλα τις οικογένειές τους.

Born to Fly: Elizabeth Streb vs. Gravity (21/01, 22:15, στο πλαίσιο του αφιερώματος MOVING FORWARD, είσοδος ελεύθερη) – Η Elizabeth Streb και η ομάδα STREB Extreme Action Company αποτελούν έναν ετερόκλητο θίασο από τολμηρούς ακροβάτες και performers. Το ντοκιμαντέρ ιχνηλατεί την εξέλιξη της καινοτόμου θεώρησης της Elizabeth Streb για την κίνηση και παρουσιάζει μια ιστορία σχετικά με την αναγκαιότητα της τέχνης.

The body as Archive (21/01, 20:30, στο πλαίσιο του αφιερώματος MOVING FORWARD, είσοδος ελεύθερη) – Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει τρόπους με τους οποίους το σώμα του χορευτή μπορεί να θεωρηθεί ως αρχείο αποθηκευμένων μηνυμάτων και συμπεριφορών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Michael Maurissens, αμέσως μετά την προβολή.

Τέλος, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος AVDP.edu, τρία εργαστήρια με θέμα τον αυτοσχεδιασμό-σύνθεση, την τέχνη του videodance και την performance θα λάβουν χώρα από τις 13 έως και τις 21 Ιανουαρίου. Oι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν δείγμα των εργαστηρίων κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Α) VIDEODANCE WORKSHOP: FRAMING THE MOTION

2-ήμερο εντατικό εργαστήριο με τη Χρυσάνθη Μπαδέκα, σε συνεργασία με την Canon και τον Γιώργο Ζορμπά (20 και 21 Ιανουαρίου, 2018 | 12:30-17:30 | chr.badeka@gmail.com)

Β) PROMENADE.lab

Κίνηση – Ήχος – Λόγος – Εικαστικά – Ψηφιακά μέσα
Ένα εργαστήριο αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης διαφορετικών μορφών τέχνης με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη (14, 15, 16 και 17 Ιανουαρίου, 2018 | 11:00-14:00 | elipliako@gmail.com)

Γ) PERFORMANCE.lab

Θέμα – Performance – Εικαστικός χώρος – Περιβάλλον – Κοστούμι – Διάρκεια – Κοινό με τον Γιάννη Καρούνη (13, 14, 15, 16 και 17 Ιανουαρίου, 2018 | 11:00-14:00 | video.saltator@gmail.com)

Όλο το πρόγραμμα μπορούν να το παρακολουθήσουν οι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών δωρεάν με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας. Ακόμα, όλοι οι καλλιτέχνες (δημιουργοί) που συμμετέχουν στο φεστιβάλ έχουν είσοδο ελεύθερη. Τέλος, για όλες τις ημέρες (19, 20, 21 Ιανουαρίου) όλοι οι χώροι της Α.Σ.Κ.Τ. είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ.

Το αφιέρωμα MOVING FORWARD υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.


Διαβάστε επίσης:

Εργαστήρια από το Athens Video Dance Project 2018