Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται το Athens Fringe Festival 2009 τον Ιούλιο από την Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση σε συνεργασία με το Edinburgh Festival Fringe…

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί το πρώτο off-Athens festival, στα πρότυπα των πόλεων του εξωτερικού όπου ο θεσμός ήδη λειτουργεί με επιτυχία, ακολουθώντας την δοκιμασμένη συνταγή των Fringe στοχεύοντας στην ανάδειξη νέων, ταλαντούχων και ανερχόμενων καλλιτεχνών, απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό σε κάθε μορφή τέχνης.

To Fringe ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του’40 σαν μια εναλλακτική πρόταση στο πρόγραμμα του επίσημου θεατρικού φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Η συνταγή αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, με αποτέλεσμα το 2008 στον 62o πλέον χρόνο του, να κοπούν 2,6 εκατομμύρια εισιτήρια για 31,000 παραστάσεις σε 247 διαφορετικά venues!

Σήμερα τα Fringe ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια, κατά  δεκάδες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, απ’ την Αδελαίδα της Αυστραλίας μέχρι τη Νέα Υόρκη, και από το Ντουμπάι ως την Πράγα, το Άμστερνταμ και την Βουδαπέστη. Η επιτυχία τους οφείλεται σε μια πολύ απλή ιδέα: ότι δηλαδή είναι ανοιχτά σε όλους, δίνοντας την ευκαιρία σε δημιουργούς από κάθε τέχνη και κάθε χώρα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους χωρίς αποκλεισμούς, με μόνο κριτή το κοινό. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν πλέον πολλαπλάσιους θεατές από τα επίσημα\”που διεξάγονται στις ίδιες πόλεις, ενώ και δημιουργικά, είναι οι τόποι όπου συνήθως γεννιέται η πρωτοπορία.

Με αφορμή τη συνεργασία Αθήνας-Εδιμβούργου, η Σύνθεση έγινε μέλος του  EuroFringe, του ευρωπαϊκού δικτύου των Fringes. Το 2009, λοιπόν, είναι η σειρά της Αθήνας. Το Athens Fringe Festival 2009 θα δώσει ραντεβού με το κοινό του και στους δρόμους, τις πλατείες και τους σταθμούς της πόλης. Με happenings που θα καταλαμβάνουν εξ απήνης τους περαστικούς, οι καλλιτέχνες του Φεστιβάλ, θα εξαπολύσουν ένα πολύχρωμο, καλλιτεχνικό αντάρτικο στις πιο απίθανες γωνιές της.  Στόχος είναι η διασπορά τους σε όλη την πόλη και η ενεργή εμπλοκή των κατοίκων της.