Το «Αταίριαστο Ζευγάρι» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1965 με άνδρες ηθοποιούς στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους και το 1985 ο Σάιμον ξαναδουλεύει το κείμενο και το παρουσιάζει στη «θηλυκή» εκδοχή του πάλι στο Μπρόντγουεϊ, ξανά με τεράστια επιτυχία. Μεγάλη επίσης επιτυχία έγινε και ως κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου. Από τότε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να παίζεται στις σκηνές όλου του κόσμου και στην αντρική και στην γυναικεία του εκδοχή.

Μέσα από πανέξυπνους διαλόγους, ο αριστοτέχνης της κωμωδίας Σάιμον, φιλοτεχνεί μια εικόνα της τότε σύγχρονης Αμερικής, όταν το περίφημο αμερικάνικο όνειρο έχει πια ξεθωριάσει και δεν υπάρχει πια κάτι να το αντικαταστήσει στην καρδιά του μέσου πολίτη.

Σήμερα το έργο του Νίλ Σάιμον, παραμένει επίκαιρο και αποκτά άλλες διαστάσεις. Μπορεί να μην «κλαίμε» για το χαμένο Αμερικανικό όνειρο, αλλά ζούμε στην ζοφερή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της παντοκρατορίας του ίντερνετ και των σόσιαλμίντια. Με μια Ελληνική κοινωνία με πολλά και πολυποίκιλα προβλήματα, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες και προβληματικές και έχουμε την ανάγκη να πιαστούμε από κάπου, για να μην γεμίσουν τα σαλόνια των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων από ψυχικά πάσχοντες.

Τα ερωτήματα που θέτει σε όλους μας ο Νίλ Σάιμον μέσα από το έργο του, είναι διαχρονικά και καθημερινά.

-Η φιλία, μια συζυγική ή συντροφική σχέση, είναι ισχυρά αντίδοτα στη μοναξιά μας, αλλά αρκούν;
-Μπορεί σε μια φιλία, σε μια σχέση, να ξεπεραστούν οι προσωπικές αντιθέσεις, τα θέλω και οι προσωπικοί εγωισμοί δύο φιλενάδων ή ενός ζευγαριού;
-Τι είναι έτοιμη να θυσιάσει μια γυναίκα για να μην χάσει την παιδική της φίλη, τον σύζυγο, τον αγαπημένο της;
-Πόσο καλά γνωρίζουμε την φίλη μας, τον σύντροφο μας, αν δεν συγκατοικήσουμε και πόσο πέφτουμε από τα σύννεφα όταν συμβεί αυτό;
-Στο τέλος θα νικήσει η φιλία, η συντροφικότητα ή ο προσωπικός εγωισμός, οι βολές και ο ψυχαναγκασμός μας;
-Μήπως το να ζούμε όπως εμείς θέλουμε και επιθυμούμε, είναι προτιμότερο και πιο υγιές, από το να συμβιβαζόμαστε, να εγκλωβιζόμαστε και να ασφυκτιούμε σε μια σχέση συζυγική, φιλική ή συντροφική, που δεν μας ταιριάζει;

Το έργο

Δύο φίλες χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, γιατί διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μιας, δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νοσηρή και ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη της άλλης.

Μια παράσταση σχόλιο πάνω στη μοναξιά πάσης φύσεως του σύγχρονου ανθρώπου.

Ένα κλασικό θηλυκό εργένικο διαμέρισμα. Μια σημερινή γυναικοπαρέα που όταν οι πόρτες είναι κλειστές, λένε μεταξύ τους τα ΠΑΝΤΑ. Γυναίκες χωρισμένες, γυναίκες παντρεμένες, γυναίκες μόνες.

Μια κωμωδία που υμνεί το δικαίωμα στο διαφορετικό, αλλά και στην συντροφικότητα. Μια τρυφερή και συνάμα κωμική ματιά πάνω στην φιλία, στον έρωτα, στις σχέσεις αντρών και γυναικών μέσα στον γάμο αλλά …και μετά από αυτόν.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Νίλ Σάιμον
Μετάφραση: Δανάη Σταματοπούλου
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης
Κινησιολόγος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Μώκαλη
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Ελεωνόρα Καραβανή
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
VideoTrailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

Παίζουν

Σιάρκου Θεοδώρα, Σοντάκη Μαριάνθη, Δωροπούλου Ισιδώρα, Μακρομαρίδου Βέρα, Παπατριανταφύλλου Αλέξανδρος, Σταματοπούλου Δανάη, Φώσκολου Νίνα, Χειλάς Κωνσταντίνος

Πρόγραμμα περιοδείας

ΙΟΥΝΙΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ / Ώρα έναρξης 21:15

ΚΟΖΑΝΗ Παρ.30 Ιουνίου & Σαβ. 1 Ιουλίου, ΓΡΕΒΕΝΑ Δευτέρα 3 Ιουλίου, ΒΕΡΟΙΑ Τρίτη 4 Ιουλίου, ΚΑΣΤΟΡΙΑ Τετάρτη 5 Ιουλίου, ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ Πέμπτη 6 Ιουλίου, ΒΕΛΒΕΝΔΟ Παρασκευή 7 Ιουλίου, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ Κυριακή 9 Ιουλίου, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ (Θέατρο Κήπου) Δευτέρα 10 Ιουλίου, ΛΑΜΙΑ Παρασκευή 14 Ιουλίου, ΠΑΠΑΓΟΥ Σάββατο 15 Ιουλίου, ΧΑΛΚΙΔΑ Δευτέρα 17 Ιουλίου, ΒΡΙΛΙΣΣΙΑ Τετάρτη 19 Ιουλίου, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Παρασκευή 21 Ιουλίου, ΣΑΛΑΜΙΝΑ Σάββατο 22 Ιουλίου, ΝΙΚΑΙΑ Δευτέρα 24 Ιουλίου, ΝΕΑΜΑΚΡΗ Τρίτη 25 Ιουλίου, ΠΕΙΡΑΙΑΣ (Βεάκειο) Πέμπτη 27 Ιουλίου, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Δευτέρα 31 Ιουλίου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ / Ώρα έναρξης 21:15

ΛΑΥΡΙΟ Τετάρτη 2, ΣΕΡΡΕΣ Δευτέρα 21, ΣΥΚΕΕΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) Τρίτη 22, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Τετάρτη 23, ΒΟΛΟΣ Παρασκευή 25

Το τελικό πρόγραμμα των παραστάσεων της περιοδείας θα ανακοινωθεί στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.