Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση, συνεχίζει για 5η χρονιά την πορεία της, σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Ας ενωθούμε, ας πιαστούμε σφιχτά, ας σμίξουμε τις καρδιές μας, ας δημιουργήσουμε έναν εγκέφαλο και μιαν καρδιά στη Γης, ας δώσουμε ένα νόημα ανθρώπινο στον υπερανθρώπινον αγώνα!

Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Η τολμηρή απόπειρα παρουσίασης του φιλοσοφικού έργου, σε δραματική μορφή, κάνει τον θεατή να αποκτήσει μια πρωτόγνωρη, πιο ουσιώδη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο λόγος της “ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ” μας οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης εμπειρίας αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, πολλές μεταφυσικές αλήθειες. Μας διαπαιδαγωγεί στον αγώνα της ζωής και μας διδάσκει ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις αιματηρές μάχες, όταν ο άνθρωπος  δεν φοβηθεί να αντιμετωπίσει την φθορά του αλλά  και το εσωτερικό του μεγαλείο, τότε θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και να  βρει  την λύτρωση.

Μας αποκαλύπτει πόσο θαυμάσιο είναι να αγωνίζεσαι συνεχώς χωρίς να υπολογίζεις θυσίες και εχθρικές συνθήκες. Μόνο έτσι θα νικήσεις και θα υψωθείς στην ανθρώπινη φύση σου.

«Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία».

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη έχει σημειώσει ευρεία διάδοση, έχει βρει βαθιά απήχηση στις ψυχές των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τις  πολιτικές ή θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.  Ο χρόνος καταξίωσε το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που θεωρείται σήμερα ως ένα από τα κλασσικά της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η δραματοποίηση φιλοσοφικών έργων δίνει ερεθίσματα στους θεατές να διεισδύσουν στην ίδια την ουσία του  κειμένου. Μέσα από ένα  φιλοσοφικό έργο όπως η «Ασκητική», εκείνο που αναζητάς  είναι το φως  και μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις το βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία.

Πάνος Αγγελόπουλος

Συντελεστές:

Πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου – Κατερίνα Διδασκάλου. * Από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου την Κατερινά Διδασκάλου αντικαθιστά η Θάλεια Αργυρίου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης  Βλάχος, Mαρία Παπαφωτίου. Από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου την Μαρία Παπαφωτίου αντικαθιστά η Nίτσα Μαμουζέλου.
Oμάδα χορού από το «Θέατρο της Ημέρας »
Και ο Μιχαήλ Γιαννικάκης.

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Mάιρα Βαζαίου
Σύμβουλος κίνησης: Έρση Πίττα

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κολιοβέτας
Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων: Μαρία Καλίτση
Video: Νίκος Μυλωνάς

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά

Η παράσταση πήρε παράταση και συνεχίζει στο Θέατρο Τζένη Καρέζη κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Με την υποστήριξη των εκδόσεων “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ”.