Ο χώρος τέχνης «Αρχεία του μοντέρνου» στο Χολαργό παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση έργων του Ασαντούρ Μπαχαριάν …

από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2012. 

 
Ο Ασαντούρ Μπαχαριάν γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1924 και πέθανε το 1990. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Αργυρό και τον Μπισκίνη. Στο διάστημα της γερμανικής κατοχής ανέπτυξε δράση στην Εθνική Αντίσταση, για την οποία, στη συνέχεια, υπήρξε πολιτικός κρατούμενος από το 1945 ως το 1960. Το 1958 παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, έργα του στο Σαλόν Νέων Καλλιτεχνών της γκαλερί «Ζυγός». Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, το 1961, ξεκίνησε να διδάσκει γραφιστικές εφαρμογές στη Σχολή Βακαλό, δραστηριότητα την οποία συνέχισε μέχρι το 1967.

 
Το 1969 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα», το οποίο ανέπτυξε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ανάμεσα στις οποίες, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, εκδόσεις βιβλίων γύρω από την τέχνη, έκδοση της ετήσιας πολιτιστικής επιθεώρησης «Χρονικό», σεμινάρια, διαλέξεις, καθώς και η ετήσια διοργάνωση της Συνάντησης Νέων Δημιουργών από το 1975 μέχρι το 1992, όπου παρουσιάζονταν νέοι καλλιτέχνες από όλους τους τομείς της τέχνης.

Το 1983 ίδρυσε μαζί με τη Δήμητρα Τσούχλου το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών «Άποψη» το οποίο συνδιεύθυνε μέχρι το 1989. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της «Άποψης» ήταν η οργάνωση τριών μεγάλων θεματικών εκθέσεων και η παράλληλη έκδοση των βιβλίων-αφιερωμάτων «Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 1836-1984», «Η σκηνογραφία στο Νεοελληνικό Θέατρο» και «Αίθουσες Τέχνης στην Ελλάδα». Το Μάρτη του 1987 προσκλήθηκε από το Ινστιτούτο Ακουαρέλας της Ευρώπης που εδρεύει στις Βρυξέλλες, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε έκθεση καλλιτεχνών της Ευρωπαικής Ένωσης.

 
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στην Πινακοθήκη Ρόδου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Δ.πιερίδη, στην «Τέχνη» Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Πινακοθήκη Μυτιλήνης, στην πινακοθήκη Εμφιετζόγλου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έκανε 38 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών.