Ο ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute (MAI) παρουσιάζουν το πρόγραμμα As One στο Μουσείο Μπενάκη, από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2016.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ διευρύνει τις δράσεις του και εγκαινιάζει το πρόγραμμά του για φέτος με μια σημαντική και ευρεία συνεργασία με το Marina Abramović Institute (MAI).

Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στην παρουσίαση ενός προγράμματος, με τίτλο As One, το οποίο σκοπό έχει να αναδείξει την τέχνη της performance και να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, οι δύο οργανισμοί φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών performance στην Ελλάδα.

Η συνεργασία αυτή υπακούει στους στόχους του ΝΕΟΝ να διευρύνει την επαφή του ελληνικού κοινού με διάφορες μορφές της σύγχρονης τέχνης. Η τέχνη της performance αποτελεί βασικό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού και το ΜΑΙ μεταφέρει την ‘κληρονομιά’ της σπουδαιότερης εκπροσώπου της, Marina Abramović, προάγοντας και αναδεικνύοντας συνεργασίες και νέους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα As One θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) για διάστημα έξι εβδομάδων, και περιλαμβάνει τη Μέθοδο Abramović και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα performance κ αι άυλης τέχνης.

Η Μέθοδος Abramović είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović, αποτελώντας μια βιωματική εμπειρία για τον θεατή-συμμετέχοντα. Η Μέθοδος αντλεί υλικό από μια τεράστια δεξαμενή εμπειριών και performances της δημιουργού τα τελευταία 40 χρόνια, και διυλίζεται σταδιακά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που σκοπό έχει τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού.

Η Μέθοδος βασίζεται στην ατομική και τη συλλογική συμμετοχή και αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην άυλη τέχνη.

Καθώς αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή διερεύνηση και διαμόρφωση από τη δημιουργό του, η συγκεκριμένη μορφή της Μεθόδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ως εξέλιξη ανάλογων έργων που έχουν παρουσιαστεί από την καλλιτέχνιδα σε βάθος χρόνου ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που αποτελείται από διαφορετικές δράσεις, όπως performance, εργαστήρια και διαλέξεις. Θα συμμετάσχουν έλληνες καλλιτέχνες σε νέες αναθέσεις έργων, που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović και την επιμελητική ομάδα. Οι έλληνες καλλιτέχνες κατέθεσαν προτάσεις μέσω ανοιχτής πρόσκλησης και βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης
των έργων τους σε συνεργασία με το ΜΑΙ. Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν καλλιτέχνες από το εξωτερικό: οι καλλιτέχνες Rafael Abdala και Jessica Goes, η Maria Herranz, η Amanda Coogan και η Kira O’Reilly.

Συνολικά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τ ο έργο 25 καλλιτεχνών περίπου.

Το πρόγραμμα ΝΕΟΝ-ΜΑΙ As One θα διαρκέσει από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2016.

Παρακάτω δείτε το πρόγραμμα του Open Day, καθώς και το πρόγραμμα της 1ης και της 2ης εβδομάδας:

Open Day: 10 Μαρτίου 2016
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα

O NEON και το Marina Abramović Institute (MAI) μας προσκαλούν στο AS ONE | OPEN DAY την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις 12.00 – 20.00.

20.15  | Ομιλίες Marina Abramović & Δημήτρης Δασκαλόπουλος

 

1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ – 10-13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ – 15 – 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ – 22 – 24 & 26 – 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ – 29 ΜΑΡΤΙΟΥ – 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

5Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ – 5 – 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

6Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ – 12 – 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ – 18 – 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του As One μπορείτε να δείτε επίσης στις ιστοσελίδες www.neon.org.gr και www.benaki.gr

 Photo: Christian Cravo

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη
δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτ ουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κ οινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.

Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκ ει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικ ό μοχλό προόδου κ αι ανάπτυξης.

Το Marina Abramović Institute (MAI) διερευνά και παρουσιάζει την τέχνη της performance. Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ τεχνών και επιστημών και συνεργάζεται με καλλιτέχνες και οργανισμούς για την παρουσίαση έργων και συμμετοχικών προγραμμάτων.

Το ΜΑΙ εστιάζει στην εκπαίδευση και την ευρεία συμμετοχή και είναι φορέας της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Marina Abramović.

Το ΜΑΙ είναι το ‘σπίτι’ της Μεθόδου Abramović, μιας σειράς ασκήσεων σχεδιασμένες από την Marina Abramović στη διάρκεια 40 χρόνων, για τη διερεύνηση των ορίων τ ου σώματος και του πνεύματος.