Στο Τορόντο, για το φετινό διαγωνισμό σχεδιασμού χώρων αναμονής – στάσεων, ζητήθηκε οι προτάσεις των αρχιτεκτόνων να περιλαμβάνουν και τη νέα συνθήκη απομόνωσης, που φέρει η πανδημία. Το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή οι προθεσμίες κατάθεσης προτάσεων, πήραν παράταση εξαιτίας του COVID-19.

Στο έβδομο έτος “ζωής” της διοργάνωσης, οι Winter Stations προσκαλούν αρχιτέκτονες και σχεδιάστριες να δημιουργήσουν “επιλογές παραπλανήσεων” κοντά στην θάλασσα, ώστε οι κάτοικοι να έχουν την δυνατότητα απολαύσουν την περιοχή της παραλίας ακόμα και κατά τη διάρκεια των μακρών και συνάμα σκληρών χειμώνων του Καναδά.

Κάποια από τα σχέδια, τα οποία διακρίθηκαν στον διαγωνισμό για το ετήσιο πρόγραμμα σχεδιασμού χειμερινών σταθμών του Τορόντο ήταν ένα ιδιαίτερο ροζ τόξο, ένα τεράστιο κοχύλι, ένας φορτιστής υπολογιστή και κατασκευές από δενδρύλλια.

“Οι νικηφόρες εγκαταστάσεις ανταποκρίθηκαν στο θέμα του “καταφυγίου”, το οποίο κάλεσε τους σχεδιαστές να προβληματιστούν για την συνεχιζόμενη πανδημία και να εξετάσουν τι σημαίνει καταφύγιο για τον καθένα μας: ένα καταφύγιο, ένα μέρος άνεσης και ασφάλειας, χώρος απομόνωσης”, δήλωσαν οι διοργανωτές.

Από τους σχεδιαστές και τις σχεδιάστριες, ζητήθηκε ακόμα να σχεδιάσουν βάσει των προβλέψεων τους και των προσωπικών τους εκτιμήσεων, για ένα ακόμα πιο απομονωμένο “τοπίο” σε σχέση με αυτό που βιώσαμε το χρόνο που μας πέρασε.

Η κατασκευή των χειμερινών σταθμών 2021 έχει σημειώσει καθυστέρηση λόγω επαρχιακών αποκλεισμών εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα κατασκευαστούν μόλις αρθούν οι περιορισμοί.

Φωτογραφίες/Πληροφορίες: canadianarchitect