Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες μας προσκαλεί στην προβολή των σπάνιων αριστουργημάτων «Καλώς ορίσατε Κ. Μάρσαλ» (Bienvenido Mr. Marshall) 1953, 75’ και «Ο δήμιος» (El verdugo) 1963, 87’, του σπουδαίου Ισπανού σκηνοθέτη Luis García Berlanga (1921-2010).

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015, στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ.

Για τον σκηνοθέτη και το έργο του θα προηγηθεί παρουσίαση της κ. María José Martínez, καθηγήτριας Ισπανικής Φιλολογίας του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Πρόγραμμα:

18:00 Παρουσίαση του έργου του Luis García Berlanga
18:30 Προβολή της ταινίας: «Καλώς ορίσατε Κ. Μάρσαλ» (Bienvenido Mr. Marshall), 1953, 75’
20:00 Προβολή της ταινίας: «Ο δήμιος» (El verdugo) 1963, 87’

Οι ταινίες του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα σχολιάζουν με τρόπο σκωπτικό αλλά ευθύβολο, ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις που ταλάνισαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του. Μάλιστα, κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, ο σκηνοθέτης εντυπωσίασε με τη δεξιότητά του να εξαπατά τη λογοκρισία της εποχής με ευφυείς διαλόγους που, μόνο σε δεύτερη ανάγνωση και για τους προφανείς λόγους, περνούσαν τα κατάλληλα μηνύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τον χαρακτηρίζουν «θεματοφύλακα» της ισπανικής συλλογικής συνείδησης.

Οι ταινίες, που επελέγησαν να προβληθούν με αφορμή και τα πέντε χρόνια από τον θάνατό του Μπερλάνγκα, εγκαινιάζουν τη συνεργασία του ΠΙΟΠ με πρεσβείες και ξένα ινστιτούτα, για την προβολή σημαντικών έργων της παγκόσμιας κινηματογραφίας.
 
Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ»: Παρωδεί την αγροτική ζωή της μεταπολεμικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ισπανικής 7ης Τέχνης. Παρά την κριτική της αναφορικά με τον αποκλεισμό της Ισπανίας από το Σχέδιο Μάρσαλ, πήρε την έγκριση της επιτροπής λογοκρισίας επί Φράνκο, κομμένη κατά περίπου 20´.
 
«Ο δήμιος»: Το μαύρο χιούμορ του Μπερλάνγκα ξετυλίγεται με εξαιρετικό τρόπο. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Χοσέ Λουίς, ένας υπάλληλος γραφείου κηδειών που θέλει να μεταναστεύσει στη Γερμανία και να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Τα σχέδια του αλλάζουν όταν ο «δήμιος» Αμεδέο, πατέρας της φιλενάδας του Κάρμεν, τους πιάνει στα πράσα και τους υποχρεώνει να παντρευτούν.