Το πρόγραμμα επαφίεται στην αμερικανική τζαζ παράδοση με προσανατολισμό τον ήχο της ευρωπαϊκής τζαζ και εμπλουτίζεται από τις σύγχρονες αυτοσχεδιαστικές τάσεις. Ο συνδυασμός με τις ιμπρεσσιονιστικές μελωδίες των συνθέσεών του δημιουργούν ιδανική ατμόσφαιρα για μια ξεχωριστή βραδιά στο Half Note Jazz Club.

Το σχήμα αποτελούν οι:
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος / Τρομπέτα
Χρυσόστομος Μπουκάλης / Κοντραμπάσο
Βαγγέλης Κοτζάμπασης / Τύμπανα
Θανάσης Βαλσαμής / Πιάνο

Έχοντας ως αρχικές επιρροές από το Ελληνικό μελωδικό ρεπερτόριο και κλείνοντας ένα πρώτο κύκλο σπουδών στο κλασσικό πιάνο, ο Θανάσης Βαλσαμής, ολοκληρώνει νομικές σπουδές στην Νομική Σχολή της Αθήνας και του Southampton University και παράλληλα εξερευνά τον κόσμο του Jazz Piano των Bill Evans και Keith Jarret. Το 2017, αποφοιτά από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση της Τζαζ με καθηγητές στο Τζαζ Πιάνο τους Γιώργο Κοντραφούρη και Δημήτρη Καλατζή.

Συμμετείχε σε θερινά workshops και συναυλίες του τζαζ φεστιβάλ της Siena, με καθηγητές σπουδαίους μουσικούς της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής τζαζ (Aaron Parks, Shai Maestro, Kenny Werner, Stefanο Battaglia, Nirs Felder, David Biney, Claudio Fasoli, Matt Penman). Ακούγοντας και παίζοντας μαζί τους στις μεσαιωνικές πλατείες της όμορφης Ιταλικής πόλης, είδε -μαζί με άλλους τζαζ μουσικούς από όλον τον κόσμο-, την αμερικανική τζαζ να «συνδιαλέγεται» σε πραγματικό χρόνο με την ευρωπαϊκή δυτική μουσική και τον ευρωπαϊκό τζαζ ήχο. Από εκεί γεννήθηκε το άλμπουμ «Area Libera» ως ιδέα και μουσική αντίληψη.

Το καλοκαίρι του 2021 συμμετείχε στο Tinos Jazz Festival και στο Syros Jazz Festival με το Quarteto Area Libera.

Ο τίτλος άλλωστε του δίσκου και του σχήματος «Area Libera» είναι εμπνευσμένος από το τέλος της παρτιτούρας του κομματιού “Round a Turn” του Ιταλού μουσικού της Jazz Paolo Damiani στην οποία σημειώνεται: «Improvisazione intorno alla propria linea verso un area piu libera e rarefatta». Που σημαίνει: «Αυτοσχεδιασμός γύρω από τη δοσμένη γραμμή με κατεύθυνση προς μια περιοχή περισσότερο ελεύθερη και αραιή».

Η ίδια ιδέα αντανακλάται στην σύνθεση και αυτοσχεδιαστική απόδοση των κομματιών του δίσκου όπως θα ακουστούν την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο Half Note: Στην λιτή απόδοση του θέματος καθώς και των μελωδικών και αρμονικών μοτίβων, όπως αυτά ενυπάρχουν στον ατομικό αυτοσχεδιασμό (soli) αλλά και στον ομαδικό, όταν κάποιες φορές η μουσική εκβάλλει σε ανοιχτή φόρμα συνδεόμενη με τον ρυθμικό παλμό, τις χροιές των οργάνων, τους κοινούς δρόμους, τα χρώματα και τα σχήματα της κοινής μουσικής γλώσσας και εμπειρίας, όπως απλώνονται αραιά και ελεύθερα στο μουσικό χρόνο και χώρο.