Το έργο «Apotypoma» είναι μια χοροθεατρική παράσταση της ομάδας free fall με χορογράφο την Χριστίνα Μερτζάνη, με θέμα την διαφορετικότητα και με μουσική σύνθεση που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για την παρουσίαση της παραγωγής που θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Έξι χορευτές καλούνται επί σκηνής να αναμετρηθούν με ένα έντονα κινητικό υλικό σε συνδυασμό με θεατρικά στοιχεία ανακαλύπτοντας πτυχές της διαφορετικότητάς τους και ξεπερνώντας τα όριά τους.

Εμπνευσμένοι από την μικρασιατική καταστροφή και τις αλλαγές που επέφερε στην Ελληνική επικράτεια με την μεταφορά των πληθυσμών, θέλουμε να δημιουργήσαμε ένα έργο χορού και μουσικής που διαπραγματεύεται τις εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας. Βρίσκουμε πως η μικρασιατική καταστροφή είναι μια ευκαιρία να δούμε την ιστορία εκ νέου, φέρνοντας στο φως πτυχές του τότε, που φαίνεται να εξακολουθούν να μας απασχολούν στο τώρα.

Η κοινωνική φοβία, το κοινωνικό στίγμα, η ντροπαλότητα, η ανάγκη αποδοχής και η ανάγκη του “ανήκειν” σε μια ομάδα/παρέα, οδηγούν τους περισσότερους από εμάς κατά διαστήματα να φοβόμαστε να είμαστε “διαφορετικοί”.

Διαφορετικός στις μέρες μας είναι αυτός που αντέχει να είναι ο εαυτός του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Χορογραφία / Σύλληψη: Χριστίνα Μερτζάνη
Σύνθεση μουσικής και Σχεδιασμός ήχου: Μηνάς Εμμανουήλ
Δραματουργός: Τάσος Ράτζος
Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Δαμιανίδου
Παραγωγή: Ευάγγελος Πουλίνας, Χριστίνα Μερτζάνη, Ειρήνη Δαμιανίδου
Επιμέλεια Κοστουμιών: Χριστίνα Μερτζάνη

Ερμηνευτές/ Ερμηνεύτριες:
Αλέξανδρος Κεϊβάναη
Αντωνία Πιτουλίδου
Φεβρωνία (Φαίη) Γκουτζαμπασούλη
Δημήτρης Λαγός
Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra)
Χριστιάνα Κατσιμπράκη

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας 2022: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022: Το πρόγραμμα των παραστάσεων χορού
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022: Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα με 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους!