Τρεις από τους διαπρεπέστερους σολίστες της νεότερης γενιάς καλλιτεχνών, οι Σέρτζιου Ναστάσα στο βιολί, ο Άγγελος Λιακάκης στο βιολοντσέλο και ο Τίτος Γουβέλης στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν δύο δεξιοτεχνικά μουσικά έργα.

Οι Αναδρομές ΙΙΙ του Δημήτρη Δραγατάκη εκκινούν ένα μικρό, αλλά σημαντικό επετειακό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους -όσο και πρωτοπόρους συνθέτες της ελληνικής  μουσικής του 20ου αιώνα- στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου φιλοξενούμενου συνθέτη των εκδηλώσεων των κυριακάτικων συναυλιών του φουαγέ, με την αφορμή της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη γέννηση του, το 2014.     

Το Τρίο με πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα, D 929 (έργο 100) του μεγάλου αυστριακού μουσουργού Φραντς Σούμπερτ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο απαιτητικά έργα ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου.  

Η συναυλία εντάσσεται στο θεματικό κύκλο φιλοξενούμενου συνθέτη με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Γιώργο Κουμεντάκη.

Απογεύματα στο Φουαγέ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό των κυριακάτικων συναυλιών στο φουαγέ με ελεύθερη είσοδο. Φέτος, το πρόγραμμα των συναυλιών αρθρώνεται σε τρεις θεματικούς κύκλους: Τον κύκλο Όπερας, τον κύκλο Οπερέτας και τον κύκλο φιλοξενούμενου συνθέτη.

Βιογραφικά συντελεστών

Σέρτζιου Ναστάσα Βιολί

Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού. Σε ηλικία 13 ετών πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Βουκουρεστίου. Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Πλοέστι, της Ορχήστρας Ζωρζ Ενέσκου και της Ορχήστρας Βιρτουόζοι του Βουκουρεστίου. Την ίδια εποχή έγινε εξάρχων στην Ορχήστρα Κοντσέρτο του Μουσικού Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Πήρε μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας πρώτα βραβεία. Το φθινόπωρο του 1990, έπειτα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, έγινε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Από το 1991 παίζει με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και από το 1996 είναι ο εξάρχων. Ως σολίστ συμπράττει με σημαντικές ορχήστρες και  σολίστ διεθνούς φήμης, ενώ εμφανιστεί σε φεστιβάλ παγκοσμίως. Έχει ηχογραφήσει υπό τη διεύθυνση σημαντικών αρχιμουσικών έργα Ελλήνων συνθετών, ενώ έχει εμφανιστεί σε μουσικές εκπομπές στην ελληνική και ρουμανική τηλεόραση και ραδιοφωνία.

Άγγελος Λιακάκης Βιολοντσέλο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου με τον Χρήστο Σφέτσα και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος των ιδρυμάτων ΙΚΥ και Ωνάση με τους Csaba Onczay, Leonid Gorokhov και Kim Bak Dinitzen. Είναι μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου από το 2007, με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει σημειώσει σημαντική δισκογραφία για τις εταιρίες BIS, EMI Classics, Naxos, Legend κ.α. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την BBC Scottish Symphony Orchestra καθώς και την Bilkent Symphony Orchestra. Το ρεπερτόριό του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής φιλολογίας, από το μπαρόκ μέχρι την avant-garde και έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις νέων έργων από Έλληνες δημιουργούς. Είναι καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Kodály.

Τίτος Γουβέλης Πιάνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τους Άρη Γαρουφαλή, Πήτερ Κέητιν, Φάλι Πάβρι, Ντομινίκ Μερλέ. Έχει κερδίσει βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νιγηρία και Κύπρο). Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο συνεργάζονται τακτικά σε ρεπερτόριο για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια. Mε την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί Συν-ΤΟΝισμοί» στο πολιτιστικό κέντρο «Beton 7» στην Αθήνα.