Η διάσημη γκαλερί της Νέας Υόρκης, Gagosian Gallery, αποκτά το δικό της χώρο και στην Αθήνα και ο Larry Gagosian δηλώνει πανευτυχής…

Η Gagosian Gallery ιδρύθηκε το 1979 στη Νέα Υόρκη από τον Larry Gagosian. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αίθουσες μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, αλλά και μία από τις λίγες γκαλερί με παγκόσμια εμβέλεια. Με τον νέο χώρο που εγκαινιάζει στην Αθήνα, η Gagosian Gallery θα αριθμεί πλέον οκτώ αίθουσες ανά τον κόσμο σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Μπέβερλι Χιλς, το Λονδίνο, η Ρώμη, καθώς και ένα γραφείο στο Χονγκ Κονγκ.

Στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών η Gagosian Gallery έχει παρουσιάσει πολλές αξιομνημόνευτες εκθέσεις εξεχόντων διεθνών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Georg Baselitz, η Cecily Brown, ο Walter De Maria, ο Douglas Gordon, ο Richard Hamilton, ο Damien Hirst, o Howard Hodgkin, o Mike Kelley, o Anselm Kiefer, o Jeff Koons, η Yayoi Kusama, o Richard Prince, o Ed Ruscha, η Jenny Saville, o Richard Serra, η Cindy Sherman, o Philip Taaffe, o Cy Twombly, o Piotr Uklański, ο Franz West, η Rachel Whiteread, και ο Christopher Wool.

Παράλληλα με το δυναμικό και ποικίλο πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης, η Gagosian Gallery έχει ανεβάσει και εκθέσεις μουσειακού επιπέδου για το έργο καλλιτεχνών του κλασικού μοντερνισμού όπως ο Francis Bacon, ο Jean-Michel Basquiat, ο Joseph Beuys, o Willem de Kooning, o Alberto Giacometti, o Roy Lichtenstein, o Pablo Picasso, o David Smith, και ο Andy Warhol. Η πρόσφατη έκθεση που αφιερώθηκε στον Picasso με τίτλο «Mosqueteros» στη Νέα Υόρκη έλαβε διθυραμβικές κριτικές και προσέλκυσε σχεδόν 10.000 επισκέπτες μέσα σε δέκα εβδομάδες. Οι εκθέσεις συνοδεύονται από επιστημονικές μονογραφίες, καινοτόμους καταλόγους και τις εκδόσεις περιορισμένων αντιτύπων που συνθέτουν το απαράμιλλο εκδοτικό πρόγραμμα της Gagosian.

Η Gagosian Gallery είναι γνωστή για τους κομψούς και ξεχωριστούς εκθεσιακούς της χώρους με τις καθαρές και κλασικές γραμμές τους. Ο χώρος των Αθηνών σχεδιάστηκε από τη Michelle Ballard και καταλαμβάνει 90 τετραγωνικά μέτρα ισογείου χώρου στην καρδιά της πόλης, λίγα βήματα από την πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή. Θα λειτουργήσει ως χώρος παρουσίασης για τους καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύει η Gagosian Gallery αλλά και ως πλατφόρμα πληροφοριών για εκθέσεις στους άλλους χώρους της ανά τον κόσμο.

Η Gagosian της Αθήνας θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με την έκθεση του Cy Twombly με τίτλο λιποίσαν και Πάφον περιρρύταν που θα εγκαινιαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2009.