Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους την νέα γαλλική ταινία του Φιλίπ Λε Γκε «Βόλτα με τον Μολιέρο», από 8 Μαΐου 2014


Σύνοψη:

Στο απόγειο της υποκριτικής του καριέρας, ο Σερζ Τανέρ, αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη στον κόσμο της σόου μπιζ μία και καλή. Ήταν όλα πολύ θλιβερά – είχε φθαρεί μέσα σε ένα επάγγελμα, στο οποίο ο ένας πρόδιδε τον άλλον. Ο Σερζ αποσύρεται για να ζήσει σαν ερημίτης σε ένα υποβαθμισμένο σπίτι στο νησί Ιλ ντε Ρε, στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις Γαλλικές ακτές.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Γκοτιέ Βαλένς, ένας δημοφιλής και αγαπητός τηλεπαρουσιαστής, θα εμφανιστεί στο νησί. Πηγαίνει εκεί με σκοπό να του κάνει μια πρόταση να επιστρέψει στο θέατρο για να παίξει το ρόλο του Μισανθρώπου στο κλασσικό έργο του Μολιέρου. Ο Σερζ αρνείται κατηγορηματικά και ορκίζεται πως δε θα γυρίσει ποτέ ξανά στο σανίδι. Κάτι όμως μέσα του προσπαθεί να του αλλάξει τη γνώμη. Προτείνει στον Γκοτιέ να προβάρουν την πρώτη σκηνή του έργου, ένας διάλογος μεταξύ Αλσέστ και Φιλίντ. Μετά από πέντε μέρες πρόβας θα αποφασίσει αν θα δεχτεί το ρόλο.

Οι πρόβες ξεκινούν…

Λίγα λόγια από το σκηνοθέτη Φιλίπ Λε Γκε…

«Η ταινία γεννήθηκε κατά ένα περίεργο τρόπο. Ετοίμαζα την ταινία «Οι Γυναίκες Του Τελευταίου Ορόφου» και προσπαθούσα να συμφωνήσω στο να παίξει ο Φαμπρίς Λουκινί τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Φαμπρίς είναι αρκετά αφηρημένος, μπορεί να ξεχάσει το σενάριο οπουδήποτε. Έφτασα στο Ιλ ντε Ρε για να του δώσω ένα αντίγραφο. Με το που τον συνάντησα άρχισε να μου λέει ατάκες από το έργο του Μολιέρου, υποδυόταν και τους δύο ρόλους – του Αλσέστ και του Φιλίντ – με φοβερή άνεση. Ήξερε σχεδόν όλο το έργο απ’ έξω. Εκείνη τη στιγμή ακριβώς ήταν που “είδα” την ταινία και μου ήρθε η ιδέα του τίτλου “Cycling with Molière”. Η ιστορία ενός μοναχικού ηθοποιού σε αυτό το νησί.»

Φαμπρίς Λουκινί

 

Γεννημένος στο Παρίσι το 1951 από Ιταλούς γονείς. Είναι γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες «Οι Γυναίκες Του Τελευταίου Ορόφου», «Potiche» και «Το Αγόρι Στο Τελευταίο Θρανίο».

«Πριν από δύο χρόνια, ο Φιλίπ Λε Γκε ήρθε να με δει στο Ιλ ντε Ρε και  να μου προσφέρει το ρόλο του Ζαν-Λουί Ζουμπέρ στην ταινία «Οι Γυναίκες Του Τελευταίου Ορόφου».  Πήγαμε για ένα μεγάλο περίπατο και έκανα αυτό που κάνω σχεδόν κάθε πρωί, δούλευα πάνω στο έργο «Ο Μισάνθρωπος». Αυτό το έργο μου προκαλεί έναν απερίγραπτο θαυμασμό, με γοητεύει και με συνοδεύει παντού. Ξαφνικά εκεί που μιλάγαμε ο Φιλίπ μου είπε ότι θα ήθελε πολύ να κάνει μία ταινία γύρω από αυτό το έργο. Έτσι γυρίσαμε τις «Γυναίκες Του Τελευταίου Ορόφου» και μία μέρα εμφανίστηκε ο Φιλίπ με το σενάριο που είχε γράψει, εμπνευσμένο από την εμμονή μου για τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου. Η ιστορία διαδραματίζεται στο Ιλ ντε Ρε και εγώ υποδύομαι τον Σερζ Τανέρ, οπότε μπορεί να πει κάποιος ότι η αρχική ιδέα προέρχεται από μένα αλλά το σενάριο είναι ολοκληρωτικά του Φιλίπ.»

Λάμπερ Ουίλσον

Ο Λάμπερτ Ουίλσον γεννήθηκε το 1958 στο Νεϊγύ της Γαλλίας. Είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στις ταινίες «Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων», «Η Πριγκίπισσα του Montpensier» και «Ακόμα Δεν Έχετε Δει Τίποτα».

«Παρόλο που είχα συναντηθεί με τον Φιλίπ Λε Γκε σε διάφορα φεστιβάλ είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Πάντα μου φαινόταν πολύ ανοιχτός και γοητευτικός σαν άνθρωπος, αντίθετα με άλλους σκηνοθέτες. Σιγά-σιγά δημιουργήσαμε μία φιλική σχέση, η οποία νομίζω πως βασιζόταν σε μία αμοιβαία μαγεία που μας διακατείχε. Είδα τις ταινίες του, οι οποίες μου άρεσαν πολύ και εκείνος από την άλλη ήξερε τη δουλειά μου. Έτσι, χάρηκα πολύ όταν μου πρότεινε να συνεργαστούμε.

 

Όταν πρωτοδιάβασα το σενάριο αυτής της ταινίας μου άρεσαν όλα: η ιστορία, οι διάλογοι, η γλώσσα. Πίστευα πως αυτός είναι ένας χαρακτήρας που θα μπορούσα να υποδυθώ – υπάρχει μία μικρή φωνούλα σιγουριάς μέσα σου όταν είσαι ηθοποιός. Το project ήταν σαφέστατα μία πρόκληση για μένα και ευχαριστώ πολύ τον Φιλίπ γι’ αυτό».

Στοιχεία ταινίας:


«Βόλτα με τον Μολιέρο» / Alceste à Bicyclette / Cycling with Moliere

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Λε Γκε

Σενάριο: Φαμπρίς Λουκινί

Φιλίπ λε Γκε

Εμανουέλ Καρέρ

Παραγωγή: Αν ντομινίκ Τουσάν

Ηθοποιοί:

Φαμπρίς Λουκινί

Λαμπέρ Ουίλσον

Μάγια Σάνσα

Ανί Μερσιέ

Κριστίν Μουριγιό

 

Μοντάζ: Μόνικα Κόλμαν

Φωτογραφία: Ζαν Κλοντ Λαριέ

Κοστούμια: Φρανσουάζ Ντιπερτουί

Σκηνικά: Βερονίκ  Μελερί

Διάρκεια: 104’

Διανομή: Οdeon