Ο Αντώνης Πολιτάκης, θα παρουσιάσει το έργο του στη Μασσαλία, η οποία έχει ανακηρυχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013.

 

Η έκθεση του Πειραιώτη εικαστικού έχει τον τίτλο “Ένα κύμα μας ενώνει” και θα εγκαινιαστεί στις 28 Ιουλίου 2013, με διάρκεια μέχρι την 31η του Ιούλη.

 

Με την έκθεση του΅ένα κύμα μας ενώνει΅ στο Δημαρχείο της πόλης – HoteldeVille– , οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν έναν σημαντικότατο καλλιτέχνη , το έργο του του οποίου επιλέχθηκε από τους φορεις ως ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά της σύγχρονης δημιουργίας.

 

Στο έργο αυτό ο Αντώνης Πολιτάκης διερευνά τις παρεμβάσεις και τις στρατηγικές που απελευθερώνουν τη φόρμα ( της ζωγραφικής) από τους περιορισμούς της, ώστε να την ελέγχει και την επαναπροσδιορίζει με ένα τρισδιάστατο έργο φτιαγμένο από processedwheatsemolina (couscous) Ο καλλιτέχνης καταφέρνει να εκφράσει έμμορφα και περιεκτικά έναν κόσμο ρευστό κι ενίοτε επικίνδυνο. Αυτόν της ζωής. Η αφορμή είναι η θάλασσα την οποία νιώθει με δύναμη. Δύναμη που πηγάζει βαθύτερα από το δικό του ξέρω.


Ο καλλιτέχνης:

 

Ο Αντώνης Πολιτάκης γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά. Η οικογενειά του κατάγεται από την Μικρά Ασία. Από μικρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής κοντα σε διαπρεπείς ζωγράφους της εποχής. Μεταξύ 1975-1980 ξεκίνησε σπουδές στην Ανωτάτη σχολή καλών Τεχνών στο Παρίσι. με τον δάσκαλο Jean Feugereux ζωγραφική, σχέδιο, και χαρακτική. Μαθήτευσε στο Αγιον Ορος ακολουθώντας σπουδές σε Βυζαντινή τέχνη και σε εγκαυστική.

 

Οι 18 ατομικές εκθέσεις και οι συμμετοχές του σε 22 ομαδικές εκθέσεις τον καθιστούν ως έναν από τους πλέον σημαντικούς Ελληνες καλλιτέχνες του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.

 

Η αγαπη του και η αφοσιώση του στην πόλη που τον ανέθρεψε- τον Πειραιά- τον παρακίνησε ώστε να δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του πολλά εικαστικά εργαστήρια έχοντας πολλούς μαθητές. Εχει επιμεληθει πολλά σκηνικά κι ενδύματα για το θέατρο και δραστηριοποίηθηκε επίσης και στο ραδιόφωνο με εικαστικες εκπομπές.. Η γοητεία που του άσκησε το λιμάνι του Πειραια, η νυχτερινή του ζωή καθώς και τα πλοία κι η θάλασσα θα παιξουν καθοριστικό ρόλο στην τέχνη του.

 

 

 

…..Μέσα από την μακρόχρονη πορεία μου στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό,

 

η προσωπική «γραφή»μου μέσα σ’ αυτόν, ήρθε σαν φυσιολογική εξέλιξη στην προσπάθεια καταγραφής μιας κίνησης με ιδεολογική αφετηρία την θεωρεία Περί Κόσμου.

 

Κι επειδή, κίνηση δεν υπάρχει μέσα σε ομαλότητα αλλά, διαταραχή που μεταδίδεται στο Χώρο και τον Χρόνο.

 

«Γεννήθηκαν» τα «Κύματα» φυσικά και μεταφορικά.

 

Κάθε Κύμα έχει το δικό του μέγεθος, σχήμα και πορεία .

 

Επηρεάζεται από τις δυνάμεις που το προκαλούν και το συντηρούν.

 

Στην διάρκεια της κίνησης το σχήμα του μεταβάλλεται καθώς και τμήματά του αποσπώνται από την αντίσταση που βρίσκει ως τον Τελικό του Προορισμό………

 

 

 

Ζει με την γυναίκα του μακριά από το άστυ, μερικά μίλια από την ακτή και κατάφατσα στην θάλασσα, που είναι και η idee fix. του.