Στις 24 Μαρτίου 1941 το πλοίο «Capitaine-Paul-Lemerle» αποπλέει από τη Μασσαλία με προορισμό την Αμερική και πρώτο σταθμό τη Μαρτινίκα. Στο πλοίο καταφεύγουν οι απόκληροι της Γαλλίας του Βισύ: Ισπανοί δημοκρατικοί, Εβραίοι, απάτριδες. Αλλά και λόγιοι και καλλιτέχνες, όπως ο Κλωντ Λεβί-Στρως, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Βιφρέντο Λαμ, ο Βικτόρ Σερζ, η Άννα Ζέγκερς, και άλλοι. Το βιβλίο διηγείται γλαφυρά όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του υπερατλαντικού ταξιδιού, αλλά και κατά την άφιξη και παραμονή τους στη Μαρτινίκα.

Το ταξίδι θα διαρκέσει σχεδόν ένα μήνα. Κατά τη διάρκειά του, η καθημερινότητα περιλαμβάνει μικροαντιπαλότητες και αμοιβαίες υποψίες, αλλά και στιγμές ευφρόσυνης διάθεσης και γιορτής, όπως όταν το πλοίο περνά τη γραμμή του Ισημερινού. Όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του υπερατλαντικού ταξιδιού, αλλά και κατά την άφιξη και παραμονή στη Μαρτινίκα, περιγράφονται στο μυθιστόρημα από τον Adrien Bosc με γλαφυρότητα, διεισδυτική ματιά, αλλά και χιούμορ, παρά τα δραματικά γεγονότα της εποχής.

Αντριέν Μποσκ

Ο Αντριέν Μποσκ γεννήθηκε το 1986 στην Αβινιόν. Το 2014 το μυθιστόρημά του Constellation τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας, καθώς και με το Prix de la Vocation. Ιδρυτής των Éditions du Sous-sol, ο Adrien Bosc εργάζεται παράλληλα στις εκδόσεις Seuil, των οποίων είναι αναπληρωτής διεθυντής.