Είναι καλοκαίρι του 2005, εποχή των τηλεοπτικών σίριαλ και της γέννησης του Ίντερνετ, εποχή που οι κούκλες Μπάρμπι οδηγούν στην ανακάλυψη της σεξουαλικότητας. Η δεκάχρονη πρωταγωνίστρια της ιστορίας ονομάζεται Shit, παρατσούκλι που της έχει δώσει η κολλητή της, η Ισόρα, η αδιαμφισβήτητη αρχηγός της μικρής παρέας, χάρη στο θάρρος και την αποκοτιά της, αλλά και χάρη στην υπεροχή που της εξασφαλίζουν οι φρεσκοαποκτημένες τρίχες του εφηβαίου της και τα μαλακά, «σαν ζαχαρωμένα ψωμάκια» βυζάκια της. Η Shit ζηλεύει και λατρεύει την Ισόρα και θα έκανε τα πάντα γι’ αυτήν, θα την ακολουθούσε ακόμα και στην άκρη του ηφαιστείου που δεσπόζει σαν γίγαντας πάνω από το μικρό ορεινό χωριό της Τενερίφης, όπου ζουν τα δυο κορίτσια νοσταλγώντας διαρκώς τη μακρινή, άπιαστη θάλασσα, σε έναν κόσμο από τον οποίο οι γονείς απουσιάζουν –δουλεύουν όλη μέρα στο Νότο, στον τουρισμό–, κάνουν κουμάντο οι αθυρόστομες, μουστακαλούδες γιαγιάδες και κατοικείται αδιακρίτως από μάγισσες και ψωραλέα σκυλιά.

Το σεξουαλικό ξύπνημα της Ισόρα προκαλεί πόνο και αμηχανία στη Shit, που νιώθει να ξεμένει, προδομένη, πίσω, και η Αμπρέου με μια καταιγιστική και ποιητική πρόζα δίνει φωνή σε έναν κόσμο που έχει μέχρι τώρα παραμείνει βουβός και τολμάει να πει πράγματα που έχουν μέχρι τώρα παραμείνει ανείπωτα, επειδή, όπως σημειώνει η Μάρτα Σανθ, «γράφει για το σώμα της με το σώμα της».

Η Κοιλιά του Γαϊδάρου, «ένα μυθιστόρημα ζωντανό, σκανταλιάρικο, σωματικό, αστείο, συγκλονιστικό, αισθησιακό, ατμοσφαιρικό και έντονο… με τα κεφάλαιά του να χορεύουν γύρω από ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί… με εικόνες αρωματισμένες από papas και mojo… ακριβώς όπως τα λογοτεχνικά τοπία του Χουάν Ρούλφο ή του Γκαρθία Μάρκες… Ένας συνδυασμός Φώκνερ και Φεράντε –απολαυστική φόρμα και ψυχολογικό βάθος, σε συνδυασμό με κοινωνική επίγνωση και εξαιρετικούς χαρακτήρες.», λατρεύτηκε από κοινό και κριτικούς, μεταφράζεται σε πάνω από είκοσι γλώσσες και θα μεταφερθεί σύντομα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Αντρέα Αμπρέου

H Αντρέα Αμπρέου (Andrea Abreu, Τενερίφη, 1995) σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο La Laguna και μετακόμισε στη Μαδρίτη το 2017 για να συνεχίσει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έκτοτε εργάστηκε ως ασκούμενη δημοσιογράφος, σερβιτόρα και υπάλληλος σε μια διάσημη μάρκα εσωρούχων. Ως δημοσιογράφος είναι σήμερα τακτική συνεργάτης της El País, και των περιοδικών Lola, Vice, Zenda και Quimera, μεταξύ άλλων. Πριν από τη δημοσίευση της Κοιλιάς του Γαϊδάρου, που την έκανε διάσημη, είχε αναγνωριστεί ως πολλά υποσχόμενη ποιήτρια και είχε υπογράψει ένα fanzine για την ενδομητρίωση, το Primavera que sangra.

Το 2021 το αγγλικό περιοδικό Granta την περιέλαβε στη λίστα των 25 καλύτερων ισπανόφωνων συγγραφέων κάτω των 35 χρονών.

Επιμέλεια – Διόρθωση: Δημήτρης Λυμπερόπουλος
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Tania Cimatti
Σχεδιασμός εξωφύλλου – Εικαστική επιμέλεια: João Linneu