Το πιάνο ντούο Αντίθεσις έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ για να παρουσιάσει τα βραβευμένα έργα του Διαγωνισμού Σύνθεσης για δύο πιάνα 2022-23 που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου και αφιερώθηκε στη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου. Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, στις 19.30, ο Πέτρος Μόσχος και ο Δημήτρης Καρύδης θα ερμηνεύσουν τα τρία βραβευμένα έργα του διαγωνισμού, καθώς και έργα για δύο πιάνα του 20ού αιώνα που έχουν ως κοινό παρονομαστή την παραδοσιακή μουσική, την τζαζ και το έργο του Τζωρτζ Γκέρσουιν. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα βραβευμένα έργα Kaleidoscope του Στάθη Χωματσά (A΄ Βραβείο), Μ-101118 του Σταμάτη Πασόπουλου (Β΄ Βραβείο) και 3 Simulacra of Songs by George Gershwin του Άγγελου Μαστραντώνη (Γ΄ Βραβείο), καθώς και συνθέσεις για δύο πιάνα των Πέρσυ Γκρέιντζερ, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Νταριύς Μιγιώ και Φαζίλ Σάυ.

Ο Διαγωνισμός Σύνθεσης για δύο πιάνα «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-23 υλοποιήθηκε στην Κρήτη από την Περιφέρεια Κρήτης και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για τον Διαγωνισμό Σύνθεσης για δύο πιάνα «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-23

Ο Διαγωνισμός Σύνθεσης για δύο πιάνα αποτελεί μια πρωτότυπη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου με σκοπό την ανάδειξη των νέων δημιουργών και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με αφετηρία την Κρήτη, μια στάση στο Λονδίνο (The Hellenic Centre) τον Δεκέμβριο του 2023 και τερματικό σταθμό την Αθήνα, την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, στις 16 Ιουνίου 2024, ολοκληρώνεται το ταξίδι του Διαγωνισμού Σύνθεσης για δύο πιάνα που αφιερώθηκε στη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου.

Η «ομάδα των 5» εμπνευστών του διαγωνισμού (Ιωάννα Γιάνναρη, Δημήτρης Καρύδης, Πέτρος Μόσχος, Ιωσήφ Παπαδάτος και Ελένη Σκάρκου) συνεργάστηκε για δύο χρόνια ώστε να σχεδιάσει, να συντονίσει, να οργανώσει και να επιμεληθεί την υλοποίησή του. Μια συλλογική προσπάθεια με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε συνθέτες ελληνικής και κυπριακής καταγωγής από όλον τον κόσμο, που έχουν γεννηθεί από το 1983 και μετά, να συνθέσουν έργα για δύο πιάνα, προάγοντας τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και εμπλουτίζοντας το ήδη σημαντικό ρεπερτόριο για αυτόν τον ξεχωριστό συνδυασμό.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής έχουν στο ενεργητικό τους σημαντικό έργο και διεθνή αναγνωρισιμότητα στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής και είναι οι Γιώργος Κουμεντάκης (συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Ιωσήφ Παπαδάτος (συνθέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Καθηγητής Μουσικής Σύνθεσης Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου), Μηνάς Μπορμπουδάκης (συνθέτης), Ερατώ Αλακιοζίδου (πιανίστα) και Σπύρος Δεληγιαννόπουλος (συνθέτης, πιανίστας).

Τον συντονισμό του διαγωνισμού ανέλαβαν οι Ιωάννα Γιάνναρη (Ειδική συνεργάτιδα της Περιφέρειας Κρήτης για τον σύγχρονο πολιτισμό – Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό / συντονισμό και την επιμέλεια του Φεστιβάλ Κρήτης – Ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου) και Ελένη Σκάρκου (συνθέτρια, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Πιάνο ντούο Αντίθεσις

O Δημήτρης Καρύδης και ο Πέτρος Μόσχος, που παίζουν μαζί ως πιάνο ντούο Αντίθεσις, ξεκίνησαν τη συνεργασία τους όταν ακόμα σπούδαζαν στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Ο μοναδικός συγχρονισμός, η σπάνια μουσικότητα και η λαμπερή τεχνική τους προσελκύει ένα συνεχώς αυξανόμενο διεθνές κοινό. Έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις στους πιο σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς για πιάνο ντούο.

– Χάλκινο μετάλλιο, Murray Dranoff International Piano Duo Competition, 2003, Μαϊάμι, ΗΠΑ
– Πρώτο βραβείο, Donostia Hiria International Piano Duo Competition, 2003, Ισπανία
– Δεύτερο βραβείο (πρώτο βραβείο δεν δόθηκε), Schubert Piano Duo Competition, 2001, καθώς και το Ειδικό βραβείο Aloise Slosila για την καλύτερη ερμηνεία έργων του Σούμπερτ, Τσεχία
– Πρώτο βραβείο, V. Bellini – Città de Caltanissetta International Piano Duo Competition, 2000, Ιταλία
– Πρώτο βραβείο, Rovere d’oro International Music Competition, 1999, Ιταλία
– Ακαδημία Αθηνών, ειδικό βραβείο για την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα, 2000 και 2001, Αθήνα.

Εμφανίζονται συχνά με μεγάλη επιτυχία σε Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ελλάδα, Τσεχία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ουκρανία, Ισραήλ, Καναδά και ΗΠΑ.

To πρώτο τους CD με έργα των Σούμπερτ, Μπραμς και Μότσαρτ ηχογραφήθηκε το 2000 και ήταν μια συμπαραγωγή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και της γερμανικής δισκογραφικής εταιρείας Genuin. To δεύτερο CD, To καρναβάλι των ζώων, ήταν αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά επιτυχημένης συνεργασίας του ντούο Αντίθεσις με την Ορχήστρα Νέων της Νυρεμβέργης για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έχουν επίσης ηχογραφήσει για την Τσεχική, Ισραηλινή, Ελληνική και Βαυαρική Ραδιοφωνία καθώς και για το BBC 3.

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική και έχουν συνεργαστεί με πολλούς σύγχρονους συνθέτες όπως οι Sir Richard Rodney Bennett, Rhian Samuel, Fredrick Kaufman, Paul Sarcich, Marcel Bergman, Martin Bejerano, Θόδωρος Αντωνίου και πολλοί άλλοι.

Σπούδασαν με τον Δημήτρη Τουφεξή και την Αλίκη Βατικιώτη στην Ελλάδα, καθώς και με τους Frank Wibaut και James Gibb στο Λονδίνο (Βασιλική Ακαδημία Μουσικής). Είναι και οι δύο κάτοχοι διδακτορικού τίτλου από το City University. Ο Δημήτρης εργάζεται στο Morley College του Λονδίνου, όπου είναι διευθυντής στο τμήμα Κλασικής Μουσικής, και ο Πέτρος διδάσκει στο City Literary Institute, Morley College και Centre for Young Musicians – τμήμα του Guildhall School of Music and Drama.
Είναι ιδρυτικά μέλη του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου.