Το A live είναι μια ιδιόρρυθμη παράσταση – συναυλία/διάλεξη που σκηνοθετεί και χορογραφεί η Σοφία Μαυραγάνη με αφορμή τον μύθο της Αντιγόνης. Μια σειρά εξαιρετικών συγκυριών έφερε την Σοφία σε επαφή με την Έλενα Τζελέπη και την ερευνητική ομάδα του project “ANTIGONES: BODIES OF RESISTANCE IN THE CONTEMPORARY WORLD [ANTISOMATA]”. Στη συνέχεια, κι εμείς οι ερμηνευτές -τριες, η Μαρία Βούρου, ο Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gas) κι εγώ, ήρθαμε σε επαφή με το έργο αυτής της ακάματης ομάδας και αναστατωθήκαμε. Προσωπικά, κι ίσως γιατί το όνομά μου είναι Αντιγόνη, διατηρώ μια διαρκή – διακαή επιθυμία συνάντησης με το μυθικό αυτό πρόσωπο. Δεν θα ξεχάσω το σθένος με το οποίο υπερασπίστηκα πρώτη φορά την ηρωίδα, όταν μια καθηγήτριά μου στην δραματική σχολή υποστήριξε πως κανένας γονιός δεν θα ήθελε για παιδί του την Αντιγόνη. Πολλές φορές από τότε αναμετρήθηκα με αυτήν την κουβέντα, την οποία τότε καταδίκασα χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι πολύ εύκολο να προσαρτάσαι στην μια ή στην άλλη πλευρά. Αλήθεια όμως υπάρχουν μόνο δύο πλευρές;

Ξεκίνησα λοιπόν να περιηγούμαι στις μελέτες που έχουν εκπονήσει και συγκεντρώσει στο project “ANTIGONES: BODIES OF RESISTANCE IN THE CONTEMPORARY WORLD [ANTISOMATA]” και εκεί συνάντησα κι άλλα πολλά ερωτήματα για το ποιες είναι οι σύγχρονες Αντιγόνες, πού κυκλοφορούν, πώς εργάζονται και κατεργάζονται τα νομικά πλαίσια, πώς διαφεύγουν και «μας» διαφεύγουν, πού κρύβονται και πώς θα τις αναγνωρίσεις. Ένα πραγματικό εγχειρίδιο επιβίωσης για όλα αυτά τα πλάσματα που, όχι πάντα από επιλογή, βρίσκονται στο μεταίχμιο του νόμου και των θεσμών, μαρτυρώντας με την ζωή τους έναν άλλο τρόπο ύπαρξης.

Τα θέματα που ανοίγονται είναι πολλά και ο χρόνος των προβών πάντα περιορισμένος. Έτσι αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στα ζητήματα του νόμου, της νομικής βίας και εξουσίας. Πώς νομιμοποιείται ο νόμος, ποιός/ποια είναι ικανός/ικανή να αναλάβει τη ρήξη με τους ισχύοντες νόμους, γιατί η βία που εκπορεύεται από την εφαρμογή του νόμου είναι αποδεκτή, πότε αίρεται ο νόμος, υπάρχουν εξαιρέσεις, υπάρχουν άγραφοι νόμοι; Τα ερωτήματα δεν τελειώνουν. Το ευτύχημα του να ασχολείται κανείς με τέτοια κείμενα είναι το ανεξάντλητο των ερμηνειών και των νοημάτων τους, ακόμη κι αν η πυκνότητά τους τα καθιστά αρχικά δυσπρόσιτα.

© Μαργαρίτα Νικητάκη

Δεν είναι τα μεγάλα συναισθήματα που σε εμπλέκουν με το κείμενο αυτής της παράστασης αλλά ο πυρετός του αισθήματος της επιτακτικότητας των αιτημάτων που τίθενται ξανά και ξανά, με την αδυναμία μονολεκτικής απάντησης ή γρήγορης επίλυσης. Η μουσική του Larry Gas υπηρετεί και εντείνει με τρόπο αναπάντεχο το αίσθημα αυτό. Τα μουσικά κομμάτια, το ένα μετά το άλλο σε προσκαλούν να χορέψεις ενώ το κείμενο επιμένει να κεντρίζει το μυαλό σου με ερωτήματα και αμφιβολίες. Η ισορροπία είναι πολύ λεπτή, όπως και το εγχείρημα να συνδυαστεί μια διάλεξη και μια συναυλία. Ο ρυθμός δονεί το κείμενο αυτό, το γραμμένο όχι για να λέγεται αλλά για να διαβάζεται, σε συχνότητες που προκαλούν στον ερμηνευτή-τρια αναπάντεχα αισθήματα, όπως έξαψη, απόλαυση, μαχητικότητα ή παράπονο, ποιότητες εντελώς ξένες προς την γλώσσα και το ύφος μια ακαδημαϊκής διάλεξης.

Η κίνηση σε αυτήν την παράσταση είναι το έτερο μεγάλο παράδοξο. Πώς κινείται ένα σώμα υπό το βάρος όλων αυτών των λέξεων και των εννοιών που αναλαμβάνει να αρθρώσει; Πως κινείται το σώμα όταν ταυτόχρονα το μυαλό καλείται να διαχειριστεί δύσβατα διανοητικά μονοπάτια; Μήπως η σκέψη είναι κι αυτή σώμα; Κι αν η σκέψη είναι ένα άυλο αεικίνητο σώμα, υπάρχει τελικά χώρος και χορός για το υλικό σώμα; Πραγματικά δεν ξέρω. Αναζητούμε αυτή την συνύπαρξη της μουσικής, του λόγου και του χορού που αλληλοπεριχωρούνται χωρίς να παραβιάζονται.

Η συγκεκριμένη παράσταση είναι για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αυτό από μόνο του καθιστά το εγχείρημα προκλητικό και το αποτέλεσμα εξαιρετικά απροσδόκητο. Αναμένουμε με ενθουσιασμό!

Αντιγόνη Φρυδά

Η Αντιγόνη Φρυδά είναι ηθοποιός και μουσικός. Το διάστημα αυτό συνεργάζεται με την χορογράφο Σοφία Μαυράγανη για το έργο A Live που θα παρουσιαστεί για 4 μόνο παραστάσεις στις 24,25,26,27/6 σε διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη.

Photo Credit: Μαργαρίτα Νικητάκη

Διαβάστε επίσης:

A Live, της Σοφίας Μαυραγάνη σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους στην Αθήνα