Συνεχίζεται με επιτυχία η περιοδεία της παράστασης Αντιγόνη του Σοφοκλή, παρουσιάζει η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ σε συνεργασία με το ΔH.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, φέτος το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Η παράσταση, ένα διαχρονικό τραγικό σχόλιο στην  αλαζονεία της εξουσίας, παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, συνεχίζει το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, προσθέτοντας συνεχώς νέους σταθμούς και κερδίζει τις εντυπώσεις και τα θετικά σχόλια του κοινού.

Στην Αντιγόνη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κείμενο βαθύτατα πολιτικό, η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει σύμφωνα με το προσωπικό σύστημα αξιών του, συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Και, -αλήθεια- ποιος και πώς μπορεί να εκφράζει το σύνολο, ώστε να είναι  νόμιμη και αποδεκτή η εξουσία του;

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ανεβαίνει, σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της κορυφαίας τραγωδίας, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον και τη σύγχρονη μουσική εκδοχή του Σταύρου Γασπαράτου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης

ΤΟ ΕΡΓΟ

Διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου βασίλευε η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης – συνέπεια εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούστηκαν για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει  αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, διαφαίνεται ο δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή του.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε επιλεγμένα θέατρα ανά την Ελλάδα και θα ολοκληρώσει τον κύκλο των παραστάσεων της στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 10 Σεπτεμβρίου 2015.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

2 ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ

3 ΑΙΓΙΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

4 ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

5 ΑΡΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

6 ΤΡΙΠΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

8 ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΟΚΑ

9 ΔΕΛΦΟΙ ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ

11 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

12 ΚΑΒΑΛΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

13 ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

14 ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

15 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ

19 ΒΟΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

20 ΛΑΡΙΣΑ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

21 ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ

22 ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΥΝΟΥ

23 ΚΟΖΑΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

24, 25 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ

26 ΒΕΡΟΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

27 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

28 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΗΜ – ΦΡΟΝΤΖΟΥ

29 ΛΕΥΚΑΔΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Π. ΚΕΝΤΡΟΥ   

30 ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣ

31 ΠΑΤΡΑ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

2 ΝΕΜΕΑ GREEN THEATER – ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΛΕΩΝΩΝ

4 ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ

5 ΘΗΒΑ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ

9 ΠΑΠΑΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

10 ΑΘΗΝΑ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

11 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ