Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υποδέχεται, στο πλαίσιο της πράξης «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις τη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds και την παράσταση Αντιγόνη, σε διασκευή του Ashley Scott- Layton και σκηνοθεσία Γιώργου Ροδοσθένους.

Θα κατεβώ την αλέα των φλεγόμενων κορμιών.
Θα πω «δέχομαι» κάτω από κομφετί τούβλων και σπασμένων γυαλιών.
Θα ανεβάσεις το ποτισμένο με αίμα βέλο
Και θα βρεις το φάντασμα της Αντιγόνης.

Ashley Scott-Layton

Η παράσταση συστήνει μια νέα εκδοχή της Αντιγόνης του Σοφοκλή, όπως την έχει συλλάβει ο Ashley Scott-Layton. Στο πλαίσιό της αναδύονται θέματα ατομικής ταυτότητας, πολιτικής ελευθερίας, αλλά και ενός καταδικασμένου γάμου, με τη δράση να τοποθετείται μέσα σε ένα οίκο νυφικών. Το πρωτότυπο σοφόκλειο κείμενο διασκευάζεται μέσω της ενεργητικής, σύγχρονης σωματικής προσέγγισής του, καθώς η σωματική και ακουστική ερμηνεία της αφήγησης είναι βασικός στόχος της παράστασης.

Οι συντελεστές δημιουργούν και παρουσιάζουν έναν Χορό, αποτελούμενο από διακριτές και ξεχωριστές οντότητες (υπαλλήλους ενός οίκου νυφικών). Κατά τη διάρκεια των προβών, η ομάδα εστίασε την προσοχή της στη σχέση Αίμoνα-Αντιγόνης και στις ετοιμασίες του γάμου τους, ο οποίος μοιάζει εξ αρχής καταδικασμένος. Επίσης τονίστηκαν η καταστροφική, εν προκειμένω, σχέση πατέρα-γιου και οι τραγικές συνέπειές της. Πρόθεση της ομάδας αποτελεί και η ανάδειξη της σωματικότητας, αλλά και των γεγονότων που στην Αρχαία Τραγωδία συνέβαιναν εκτός σκηνής (θάνατοι) και παραδοσιακά περιγράφονταν από τους αγγελιοφόρους, ως βασικό κομμάτι του έργου με την παρουσίασή τους επί σκηνής. Η παράσταση ξεκινά αναφέροντας εμμέσως τη σύγχρονη βρετανική πραγματικότητα των διαδηλώσεων και των ταραχών του 2011.

Παίζουν 10 επαγγελματίες Βρετανοί ηθοποιοί που είναι όλοι απόφοιτοι της Σχολής Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών (School of Performance and Cultural Industries) του Πανεπιστημίου του Ληντς (Leeds) και παίζουν σε μεγάλες σκηνές του Λονδίνου όπως οι:  Tom Colley (The Judas Kiss, London West End) θα ερμηνεύσει τον Κρέοντα, η Lauren Garnham (The Sea Plays, London Old Vic) θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Αντιγόνης, ο Johnny Gould (Enjoy, London West End) θα είναι ο Αίμων και η Louisa Roberts (Steel Pier, London West End) θα εμφανιστεί ως Ευρυδίκη κ.α.

Επίσης, συμμετέχουν και 11 επιλεγμένοι Έλληνες ηθοποιοί, χορευτές και περφόρμερ  -από τους 96 που παρακολουθούν το σεμινάριο και τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου στο ΙΜΚ.

 

Σημείωμα του Δραματουργού Ashley Scott-Layton

Δυο αδελφοί πεθαίνουν.
Το Κράτος ανακηρύσσει τον ένα ήρωα, τον άλλο τρομοκράτη.
Ένας αυθαίρετος διαχωρισμός που διχάζει την πόλη στα δύο.
Στο επίκεντρο, δύο εραστές που βλέπουν το γάμο τους να χάνεται, εξαιτίας της εθελοτυφλίας ενός γελοίου άρχοντα.
Τιμή, αγάπη και πίστη δηλητηριάζονται από την απληστία και την αγνωμοσύνη του διεφθαρμένου συστήματος.

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα σπουδαιότερα  θεατρικά έργα που γράφτηκαν ποτέ. Η επιρροή του ηχεί μέσα στον χρόνο. Αυτή η εκδοχή είναι μια ηχώ: Η κραυγή της Αντιγόνης για δικαιοσύνη μέσα στους βρυχηθμούς των διαδηλώσεων του φλεγόμενου Λονδίνου.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη  Καθηγητή Γιώργου Ροδοσθένους

Μια πρώτη εκδοχή της παράστασης παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2013 στο χώρο stage@leeds, του Πανεπιστημίου του Leeds από 20μελή θίασο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο αγγλικό κοινό. Η  παράσταση που έρχεται στην Αθήνα περιέχει στοιχεία της εκδοχής του Μαΐου 2013, αλλά έχει δουλευτεί από την αρχή,  ώστε να  προσαρμοστεί σε ένα νέο 10μελή θίασο, τον οποίο αποτελούν ηθοποιοί που παίζουν σε διάφορες επαγγελματικές σκηνές της Αγγλίας, κάποιοι από αυτούς σε θέατρα του West End και το Old Vic, με κοινό συνδετικό τους κρίκο τις σπουδές και την αποφοίτησή τους από το Πανεπιστήμιο του Ληντς.

 

Συντελεστές
Συγγραφέας: Ashley Scott-Layton
Σκηνοθέτης: Γιώργος Ροδοσθένους
Βοηθός Σκηνοθέτη: Tom Colley
Φωτισμοί: Matthew Baker

Διανομή
Αντιγόνη: Lauren Garnham
Ισμήνη: Lauren Jackson
Κρέων: Tom Colley
Αίμων: Johnny Gould
Ευρυδίκη: Louisa Roberts
Τειρεσίας: Jordan Fox
Φρουρός: Charlie Woollhead
Υπάλληλοι: Lizzie Carter, Moya McGinn, Amy Jackson

Ακόμη συμμετέχουν οι: Αποστόλου Αννίτα, Αυγουστίδου Στέλλα, Εγγλεζάκη Ευφημία, Ευκαρπίδου Ανθούλα, Κίσκιλα Άννα, Κολλινιάτη Μαρία-Άρτεμις, Μπούντα Σοφία-Ιόλη, Νιάχα Ιωάννα, Παπαδοπούλου Χριστίνα, Χαριτωνίδου Αφροδίτη, Χατζής Κοσμάς.

Η παράσταση ανεβαίνει στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.