Επί σκηνής θα βρεθούν δύο πρωταγωνιστές, ο οποίοι θα υποδυθούν τους ρόλους του Ανθρώπου και του Χρόνου αντίστοιχα. Μαζί τους, ένας εικαστικός καλλιτέχνης και ένας πιανίστας, οι οποίοι κι αυτοί με τα δικά τους μέσα θα αναδείξουν την έννοια του χρόνου που απασχολεί τον άνθρωπο από τότε που άρχισε να σκέφτεται. Η πραγματεία-ποίηση «Άνθρωπος & Χρόνος», την οποία συνυπογράφουν η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και ο Δημήτρης Βίκτωρ είναι ευρηματική, καθώς εκτός από τον πρωτεύοντα ποιητικό λόγο, στηρίζεται σε φιλοσοφικά και κοσμολογικά δεδομένα. Έτσι η σύγχρονη γνώση της επιστήμης διαπερνάει την ποίηση μέσα από τη φιλοσοφία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την έκδοση προλογίζουν ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Νανόπουλος και ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος. Χαιρετίζει ο Βρετανός καθηγητής Νεολληνικής Φιλολογίας Πίτερ Μάκριτζ και μεταφράζει στ’ αγγλικά, ο Αμερικανός ποιητής και μεταφραστής Φίλιπ Ραμπ.

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο Άνθρωπος: «Το παρελθόν όταν έχει πάψει να είναι παρόν και το μέλλον όταν δεν έχει γίνει ακόμα παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, δηλαδή, είναι ιδέες που συνέλαβα για να δώσω μια λογική υπόσταση στην ύπαρξή μου, αφού οι μόνες πραγματικότητες που βιώνω είναι το παρόν και ο θάνατος».

Δημήτρης Βίκτωρ, ο Χρόνος: «Ο μόνος αληθινός θεός είμαι εγώ! Εσύ νοιώθεις το θεϊκό μου χάδι. Αυτό που σου προκαλεί ευχαρίστηση και φθορά. Είμαι η απόλυτη εξουσία επάνω σου. Μέσα στον λαβύρινθό μου πλάστηκες μια απειροελάιχιστη στιγμή. Οι αλλαγές επάνω σου συνεχείς μέσα από τη φθορά και τη δημιουργία των νέων κυττάαρων σου. Η ταυτότητά σου καθορίζεται από τη συσσώρευση των εμπειριών σου και από όσες από αυτές μπόρεσες να συγκρατήσεις».

Αναλυτικότερα:

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη ερμηνεύει τον Άνθρωπο και επεξεργάζεται το ποιητικό κείμενο με δραματικά στοιχεία, ώστε να μεταμορφωθεί σ’ ένα δρώμενο πολυμέσων με έντονα τα θεατρικά στοιχεία. «Η μουσική, ο λόγος και η εικόνα συνομιλούν στο άπειρο και συνδέονται με τον διάλογο του Ανθρώπου με τον Χρόνο».

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης στον ρόλο του Χρόνου, συνομιλεί και αντικρούει τον Άνθρωπο, επαναπροσδιορίζει τη σχέση μαζί του, και βρίσκει τους τρόπους να επέλθει μεταξύ τους μια «βελούδινη» συμφωνία.

Ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης υποστηρίζει το δρώμενο με δύο συνθέσεις: «Gargoyles, op. 29» του Αμερικανού συνθέτη Λόουελ Λίμπερμαν (γεν. 1961) και «Romance in F major, op. 118» του Γερμανού συνθέτη Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897).

Ο εικαστικός Άγγελος Πλέσσας επεξεργάζεται την εικόνα και μας ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο.

Ένα σύγχρονο ανέβασμα που βλέπει και παρατηρεί μέσω της τεχνολογικής σκέψης τον αυριανό κόσμο.

Συντελεστές:

Πραγματεία-ποίηση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και Δημήτρης Βίκτωρ
Ιδέα -σκηνοθετική επεξεργασία & κείμενα: Μάγδα Μαυρογιάννη
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Μάγδα Μαυρογιάννη
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης
Εικαστική επιμέλεια-βίντεο αρτ: ‘Αγγελος Πλέσσας
Οργάνωσης παραγωγής: Μαρία Τσαμπούλα, πρόεδρος αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Βιοτεχνολογίας, Βιοεπιστημών και Πολιτισμού
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βασίλης Κ. Καλαμαράς